Op deze pagina

Puistjes? Nee, bedankt!

BENU - Puistjes? Nee, bedankt - Acné : Des boutons, non merci - Acné
Op deze pagina

Wat zijn de behandelingen van acne?

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de acne. Bij een lichte acne, met hier en daar een puistje, volstaat het enkel lokaal te behandelen. Ernstige vormen van acne moeten behandeld worden door het innemen van geneesmiddelen die voorgeschreven worden door een arts of dermatoloog. De lokale behandeling bestaat uit het verwijderen van de dode huidcellen en het reinigen van de poriën.

Bij milde vormen van acne, zonder inflammatie, is benzoylperoxide de eerste keuze. Geef de voorkeur aan de laagste concentratie (5%) die minder irritatie veroorzaakt maar even effectief is, en pas deze één of twee keer per dag toe. Let wel op, benzoylperoxide kan kleding en handdoeken ontkleuren.

In sommige gevallen zal uw dermatoloog crèmes voorschrijven op basis van vitamine A-derivaten, zoals adaptaleen, tretinoïne of trifaroteen. Azelaïnezuur geeft minder irritaties, maar het werkt minder effectief en minder snel (verbetering na 4 weken).

Bij een matige acne kunnen lokale antibiotica op basis van clindamycine of erythromycine aan de behandeling worden toegevoegd. Lokale antibiotica worden best tweemaal daags toegepast op de letsels.

Bij ernstige gevallen van acne wordt een oraal antibioticum voorgeschreven door een dermatoloog gecombineerd met een lokale behandeling. Isotretinoïne wordt voorbehouden voor vormen van acne die resistent zijn tegen andere behandelingen.

Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)

De hoeveelheid geproduceerd sebum wordt beïnvloed door hormonen. Hierdoor kan je huid er vet en glanzend uitzien. Deze overmatige sebumproductie gaat het ontstaan van acne vooraf. Alvorens te starten met een behandeling loont het de moeite volgende hygiëne maatregelen te volgen:

  • Wrijf tijdens het reinigen niet te hard op de huid want dit kan irritatie veroorzaken
  • Reinig uw huid niet meer dan twee keer per dag. Overmatige reiniging kan de sebumproductie net stimuleren en zo het probleem erger maken.
  • Gebruik specifieke producten voor een vette huid (schuimende gel, tonifiërende lotion, matterende crème). Sommige acnebehandelingen kunnen een uitdrogend effect hebben op de huid. Gebruik in dat geval niet-uitdrogende producten.
  • Gebruik lauw water want zeer warm of zeer koud water kan acne verergeren.
  • Duw de puistjes niet uit. Dit verhoogt het risico op littekens.
  • Desinfecteer indien nodig uw puistjes met een kleurloze antiseptische oplossing.
  • Draag niet te veel make-up en verwijder het altijd voor het slapen gaan.
  • Kies voor een op water gebaseerde, niet-comedogene make-up die de poriën minder snel verstoppen.
  • Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor om te voorkomen dat uw acne erger wordt door blootstelling aan de zon.

Hoe kan ik acne voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?

Verschillende zaken kunnen de puistjes in stand houden. Alhoewel stress op zich geen oorzaak is voor het ontwikkelen van acne, zal je acne wel meer de kop op steken in stressvolle periodes. Roken heeft een slechte invloed op de huid. Het ligt aan de oorzaak van het dikker worden van de huid en geeft de huid een schrale teint. Een dikkere huid doet het ontstaan van puistjes toenemen.

Wat moet ik vermijden?

Bescherm je huid goed tegen de zon. De zon zal bij 70% van de mensen de acne doen verbeteren.Dit is echter slechts schijn aangezien hyperkeratinisatie van de epidermis ( of een verdikking van de huid) de puistjes eigenlijk maskeert en bij terugkeer uit de zon zullen ze opnieuw de kop op steken. Gebruik steeds een aangepaste zonnecrème voor vette huid.
Sommige geneesmiddelen voor de behandeling van acne kunnen de huid gevoeliger maken voor de zon of zelfs fototoxiciteit veroorzaken (benzoylperoxyde, azelaïnezuur, tretinoïne, isotretinoïne, trifaroteen, tetracylcines). Het is daarom belangrijk om jezelf te allen tijde te beschermen tegen de zon, zelfs als het bewolkt is.

Wil je make-up gebruiken? Kies dan voor niet-comedogene producten. Verwijder de make-up steeds voor het slapengaan.

Gebruik je als man scheermesjes? Deze verergeren de ontstekingsreactie en kunnen de hydrolipidenfilm van de huid verstoren. Maak de huid nat alvorens de scheermousse aan te brengen. Masseer deze zachtjes in alvorens te scheren. Verkies een kalmerende, niet-irriterende scheermousse of gel.

Complementaire producten

Zinksupplementen zijn effectief tegen acne. Zink ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en versterkt het immuunsysteem.

Verkies je een homeopatische aanpak dan kunnen volgende granules gebruikt worden bij acne : Kalium bromatum, Natrium muriaticum of Sepia 9CH 5 granulen, 2 x per dag.

In de fytotherapie worden capsules met Kliskruid voorgesteld bij acne.Kliskruid is een zuiverende en ontsmettende plant die de productie van talg afremt en de vorming van mee-eters (zwarte puntjes) beperkt.

Nuttige accessoires

Gebruik een comedonenlepeltje om zwarte puntjes te verwijderen.Op die manier vermijd je infecties. Zorg ervoor dat je het na elk gebruik reinigt met alcohol of een desinfecterend middel.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Wordt de acne te storend, heb je last van een heel erge vorm van acne, helpen de voorgestelde producten onvoldoende, ga dan langs bij je huisarts of dermatoloog. Hij kan je een geneesmiddel voorschrijven om de acne onder controle te houden.

Welke voorzorgen moet ik nemen als ik zwanger ben ?

Een zwangerschap kan, ten gevolge van veranderingen in de hormonenspiegel, soms leiden tot een plotse opstoot of verergering van acne. De meeste orale acnebehandelingen mogen echter niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Volg je momenteel een behandeling tegen acne en wens je graag zwanger te worden, spreek erover met je arts. Het kan zijn dat je de behandeling moet stoppen.

BENU Acne Huidproblemen