Wist u dat logopedie kan helpen bij slikproblemen?

Ieder jaar in maart is het dag van de logopedie. Bij BENU grijpen we deze dag aan om het bewustzijn te vergroten en onze patiënten te informeren over slikstoornissen. Deze aandoeningen treffen veel meer mensen dan we denken. Maar weinigen van ons weten dat logopedie kan helpen bij dysfagie. De logopedist zorgt ervoor dat de slikfunctie hersteld of behouden wordt met behulp van specifieke en aangepaste technieken.
Bewustwording rond slikproblemen
Slikproblemen, ook wel dysfagie genoemd, kunnen een grote impact hebben op uw levenskwaliteit. Door bewustwording te creëren en tijdige interventies te stimuleren, kunnen veel complicaties worden voorkomen.
Wat is dysfagie?
Dysfagie verwijst naar moeilijkheden bij het veilig en efficiënt doorslikken van voedsel, vloeistoffen of speeksel. Dit kan leiden tot verstikking, ondervoeding en uitdroging. In ernstige gevallen kunnen slikproblemen zelfs longontsteking veroorzaken door het inademen van voedseldeeltjes (aspiratie-pneumonie).
Tekenen van dysfagie:
Naast terugkerende slikproblemen kunnen er bij slikstoornissen ook andere symptomen optreden, zoals:
- Kokhalzen, hoesten en/of verslikken.
- Zichtbaar moeite om te kauwen en/of het eten of drinken weg te slikken.
- Ademhalingsproblemen.
- Stem en/of ademhaling klinkt anders.
- Plotseling weigeren/afweren van (verder) eten of drinken.
Mogelijke oorzaken:
De oorzaken kunnen zeer uiteenlopend zijn, van gastro-oesofageale reflux tot de gevolgen van veroudering. Maar dysfagie kan ook het gevolg zijn van neurologische of spieraandoeningen, of na een kankerbehandeling of radiotherapie.
Mogelijke oplossingen:
De behandeling van slikproblemen hangt af van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening. Mogelijke oplossingen om het slikken te verbeteren zijn:
- Logopedie/Logotherapie
- Posturale aanpassingen
- Aanpassing van het dieet
- Gebruik van hulpmiddelen
- Medische behandelingen
Ieder mens is echter uniek. Als u denkt dat u mogelijk getroffen bent of iemand kent die mogelijk getroffen is, vraag dan uw BENU-apotheker om advies of raadpleeg een arts.
Tips voor het slikken van medicatie:
- Gebruik voldoende water: Neem een grote slok water voordat u een tablet inneemt en nog een slok nadat u de tablet in uw mond heeft gedaan.
- Probeer de "flesmethode" (voor tabletten): Vul een flesje met water, plaats de tablet op uw tong, neem een grote slok uit de fles en slik alles in één keer door.
- Gebruik de "buig-hoofd-methode" (voor capsules): Plaats de capsule op uw tong, neem een slok water, kantel uw hoofd iets naar voren en slik dan door.
- Probeer voedsel als hulpmiddel: Leg de tablet in een lepel appelmoes, yoghurt of pudding en slik het in één keer door. Controleer of dit de werking van de medicatie niet beïnvloedt.
- Breek of vermaal de tablet (indien toegestaan): Sommige tabletten mogen worden gebroken of fijngemalen. Controleer dit eerst bij uw apotheker.
- Gebruik een tabletsplitter of slikgel: Een tabletsplitter helpt bij grote tabletten (als ze gedeeld mogen worden). Slikgel helpt om de tablet soepeler door te slikken.
- Ontspan en adem rustig: Stress en spanning kunnen slikken moeilijker maken. Probeer diep in te ademen en ontspan uw keelspieren.
Een paar tips voor uw naasten:
- Let goed op: wees alert op tekenen van dysfagie en meld deze aan een zorgverlener.
- Bevorder ontspanning: help de persoon te ontspannen voor de maaltijd.
- Pas maaltijden aan: bereid maaltijden in de juiste dikte en zorg ervoor dat de persoon comfortabel zit.
- Bied emotionele steun: wees geduldig en begripvol, want dysfagie kan frustrerend zijn.
- Raadpleeg een professional: Aarzel niet om hulp te vragen aan een logopedist of een andere specialist.
Vraag raad aan uw BENU- apotheker.