Op deze pagina

Pijn als 1000 mieren op je huid…

BENU - Pijn als 1000 mieren op je huid - Des fourmis dans le corps ? Et si c’était une douleur neuropathique - Pijn - Douleur
Op deze pagina

Wat is het?

Neuropatische pijn behoort tot de chronische pijnaandoeningen. Het ontstaat wanneer een zenuw beschadigd is of wanneer er een irritatie of disfunctie is van een deel van het perifere of centrale zenuwstelstel. Neuropatische pijn is een heel specifieke vorm van pijn, erg verschillend van de ‘klassieke pijn’ zoals hoofdpijn of pijn na een val.

De pijn voelt aan alsof er meerdere electrische schokjes door je lichaam stromen, je voelt tintelingen of een branderig gevoel of eerder koude rillingen. Het gaat om een stekende pijn die na verloop van tijd ook mentaal heel zwaar wordt om te verdragen.

Neuropatische pijn is als een puzzel: elke persoon ervaart het anders en het kan heel spontaan opkomen of uitgelokt worden door een simpele beweging of aanraking, die normaal niet pijnlijk is.

Het is een uitputtende pijn, en tegelijk kan je door de pijn moeilijk tot rust komen. Het veroorzaakt slapeloosheid en verstoort de activiteiten van het dagelijks leven. Hierdoor zal de pijn nog meer toenemen. Je geraakt in een vicieuse circel.

Mensen met neuropatische pijn kunnen dit op de duur niet meer verdragen en de gevolgen deinen uit naar hun naaste omgeving. Het heeft een weerslag op het professionele en het familiale leven. Een specifieke aanpak van deze pijn is dus noodzakelijk.

Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?

Neuropatische pijn wordt op een heel specifieke en aangepaste wijze behandeld. Het duurt weken tot maanden alvorens de pijn onder controle is. Klassieke pijnstillers hebben geen tot weinig effect op neuropatische pijn. Meestel wordt gebruik gemaakt van antidepressiva of middelen bij epilepsie. Deze geneesmiddelen worden in dit geval niet gebruikt omdat er sprake is van een depressie of epilepsie, maar omdat ze inwerken op de prikkeloverdracht in de zenuwbanen en op die manier de pijn doen afnemen. Het is belangrijk te weten dat het 3 tot 4 weken duurt alvorens je effect ondervindt van deze geneesmiddelen. Je kan er ook nevenwerkingen van ondervinden zoals slaperigheid, gewichtstoename, draaierigheid en spijtig genoeg zullen ze niet bij iedereen even effectief zijn.

Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)

Wacht niet te lang om een arts te raadplegen wanneer je pijn langdurig aanhoudt. Dit kan leiden tot angst en zelfs depressie omdat de pijn ondraaglijk wordt. De behandelingen veroorzaken vaak nevenwerkingen zoals slaapproblemen, een droge mond, constipatie en gewichtstoename. Het is beter deze nevenwerkingen aan te pakken dan plots te stoppen met je behandeling. Verdraag je de behandeling slecht, probeer dan eventueel door middel relaxatietherapie verlichting te vinden.

Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?

De oorzaken van neuropatische pijn zijn heel divers aangezien de beschadiging van de zenuwen het gevolg kan zijn van verschillende aandoeningen. Zo kan zona, diabetes, een trauma (brandwonde, botbreuk, snijwonde, ongeval), rheumatische problemen of ziektes, neurologische aandoeningen (multiple sclerose), een beschadiging na een chirurgische ingreep, de inname van bepaalde chemotherapie-middelen aan de basis liggen van neuropatische pijn. Bij diabetes is het mogelijk neuropatische pijn te voorkomen. Door je bloedsuikerspiegel onder controle te houden kan je het risico op zenuwbeschadiging sterk verminderen. De andere oorzaken van neuropatische pijn kunnen we spijtig genoeg niet voorkomen.

Wat moet ik vermijden?

In periodes van stress en vermoeidheid kan de neuropatische pijn verergeren. Hou dus je stress onder controle! Voedingssupplementen kunnen hierbij helpen om zowel de stress als de slaapproblemen aan te pakken. Vitamines en tonica kunnen je weer meer energie geven. Probeer ook te stoppen met roken. Tabaksrook beschadigt het zenuwstelsel, doet het bloed minder goed stromen naar de ledematen door een beschadiging van de bloedvaten en kan dus neuropatische pijn doen toenemen.

Complementaire producten

Een consulatie bij een homeopaat kan helpen wanneer je ten einde raad bent. Er bestaan meerdere homeopatische remedies die voorgesteld worden bij neuropatische pijn. Ze verschillen naargelang de plaats van de pijn. Colocynthes 15CH granules wordt gebruikt bij pijn aan de heupzenuw. De posologie is dan 5 granules, 4 tot 6 keer per dag.

Binnen de fytotherapie wordt curcuma veel gebruikt bij allerlei soorten pijn. Je kan capsules of tabletten innemen of de pijnlijke zones insmeren met een zalf.

Een supplement van omega-3-vetzuren verbetert de kwaliteit van de zenuwbanen en kan hierdoor nuttig zijn bij neuropatische pijn.

Essentiële olie van aromatische Ravensara wordt gebruikt om alle spanningen in het lichaam te verlichten. Vermeng 3 druppels EO Ravensara met 3 druppels plantaardige olie van sint-janskruid en breng dit aan op de pijnlijke zones.

Nuttige accessoires

"Soms kan koude of warmte helpen de pijn te verzachten. Dit is voor elke persoon anders. Probeer het uit om te ondervinden wat bij jou het beste werkt.

Door middel van een TENS apparaat (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) worden via electroden op je lichaam, je zenuwen geprikkeld en wordt de aanmaak van je lichaamseigen pijnstillende stoffen, de endorfines, gestimuleerd. Dit toestel kan je gemakkelijk zelf gebruiken thuis.

Als laatste redmiddel kunnen specialisten ook een neurostimulator voorstellen. Neurostimulatie zorgt voor pijnverlichting door de pijnsignalen tussen het ruggenmerg en de hersenen te verstoren. Er worden electroden in het lichaam geplaatst en de neurostimulator geeft via één of meer geleidingsdraden lichte elektrische pulsen af in de ruimte rondom het ruggenmerg.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Alleen een arts kan de diagnose van neuropatische pijn stellen. Wanneer de pijn aanhoudt en je stoort in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten, dan is het belangrijk dat er een oplossing gevonden wordt om niet in de vicieuse circel terecht te komen. De neuroloog is de specialist ter zake en hij zal je verwijzen naar een pijncentrum waar meerdere zorgverleners samenwerken om je klachten te behandelen.

Wat bij ... (diabetes, zwangerschap)? Welke voorzorgen moet ik nemen?

Een verhoogde glucosespiegel in je bloed veroorzaakt beschadigingen aan je zenuwbanen. Hierdoor kan zenuwpijn ontstaan. Hou dus je bloedglucose onder controle. Eet gezond, beweeg voldoende en toon regelmatig je voeten aan je arts. Zo kan je complicaties vermijden.

BENU Slapen - Stress