Vermoeidheid ? Gewrichtspijn? Opvliegers? Wat als het de menopauze is?
Vrouwen brengen meer dan een derde van hun leven door in de menopauze ... dus laten we de symptomen meteen aanpakken! Jouw BENU apotheker staat ter beschikking om jou het beste advies te geven.
Hoe weet je of je postmenopauzaal bent?
Menopauze (de overgang) wordt gedefinieerd als de afwezigheid van menstruatie gedurende een periode van meer dan een jaar. Maar de menstruatie stopt niet van de ene op de andere dag zonder waarschuwing. Ze worden geleidelijk onregelmatiger en nemen geleidelijk af, om uiteindelijk helemaal te stoppen; deze overgangsperiode wordt perimenopauze genoemd. Deze periode kan al 5 tot 7 jaar voor de menopauze beginnen en daarmee het mogelijke begin zijn van de eerste symptomen:
- Opvliegers, nachtelijk zweten
- Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, vermoeidheid
- Gewrichtspijn
- Vaginale droogheid, pijn tijdens geslachtsgemeenschap
- Uitdroging van de huid en van het haar
Deze symptomen duiken in meer of mindere mate op afhankelijk van het type vrouw en kunnen de kwaliteit van het leven ernstig belemmeren.
Moet ik hormonen nemen?
Hormoonvervangende therapie of HST vermindert deze symptomen, maar heeft ook andere belangrijke voordelen:
- Het helpt het risico op fracturen na het verlies van botmassa te voorkomen als gevolg van de menopauze. Dit verlies aan botdichtheid is niet triviaal, vrouwen verliezen na de menopauze jaarlijks gemiddeld 2% van de botdichtheid. Voor sommigen van hen kan het oplopen tot 5% !
- Het vermindert het risico op cardiovasculaire aandoeningen zoals een hartaanval of beroerte als u geen risicofactor heeft (diabetes, hypertensie, roken, alcoholgebruik, lichamelijke inactiviteit, zwaarlijvigheid, enz.).
Deze gunstige effecten worden waargenomen indien HST zo snel mogelijk na het begin van de menopauze wordt opgestart. Praat na een behandeling van 5 jaar met uw gynaecoloog om het voordeel van uw behandeling opnieuw te beoordelen. Lange tijd HST gebruiken verhoogt het risico op borstkanker, dus u moet best een goede balans vinden tussen de voordelen en de risico's voor uw gezondheid.
Menopauze op je 40ste… is dit normaal?
De menopauze treedt op bij de meeste vrouwen tussen de leeftijd van 48 tot 52 jaar, maar het is niet ongebruikelijk dat het fenomeen veel eerder begint. We spreken van een vroege menopauze indien deze voor het 40e levensjaar optreedt en een voortijdige menopauze als deze voor het 45e levensjaar optreedt. In dit geval zal uw gynaecoloog met u bespreken wat de beste behandeling is die u kunt overwegen, een hogere dosis oestrogeen zal meestal worden aanbevolen tot de gebruikelijke leeftijd van de menopauze.
Welke aanvullingen bestaan er op mijn behandeling?
Het is belangrijk ervoor te zorgen dat u gezond en uitgebalanceerd eet, regelmatig beweegt, stopt met roken en uw alcoholgebruik beperkt om de cardiovasculaire en gewrichtsrisico's die gepaard gaan met veroudering te voorkomen. Overweeg om calcium en vitamine D als aanvulling te gebruiken, om het risico op osteoporose te verminderen.
Als het gaat om vaginale, huid- en haardroogheid, gebruik dan gerust een glijmiddel alsook een hydraterende dagcrème of shampoo. Je kunt ook een of twee keer per week een masker gebruiken om je haar diep te voeden en de vitaliteit te herstellen.
Er zijn verschillende voedingssupplementen die opvliegers, slaapstoornissen of prikkelbaarheid kunnen helpen verminderen. Raadpleeg hiervoor uw BENU apotheker.