Begeleiding huidproblemen
Of het nu gaat over eczeem, psoriasis of acne, al deze chronische aandoeningen verdienen onze aandacht, zowel op vlak van behandeling als de opvolging ervan. Het is belangrijk je huidaandoening correct te behandelen zodat het aantal opstoten kan verminderd worden.
Eczeem
20% van de kinderen en 1 tot 3% van de volwassenen krijgen te maken met eczeem. Je bent dus zeker niet alleen. Wanneer je deze huidaandoening hebt, is het van groot belang je eczeem onder controle te krijgen én te houden.
Wat is eczeem nu juist?
Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Typisch zijn de jeukende, rode, schilferige plekken waarbij soms ook bobbeltjes en blaasjes te zien zijn. Bij sommige personen treft het eczeem slechts kleine gebieden van de huid, terwijl bij anderen het gehele lichaam wordt getroffen. Bij iedereen volgt het eczeem echter hetzelfde patroon: opstoten afgewisseld met periodes van (relatieve) rust. Bij een opstoot wordt de huid vlammend rood, pijnlijk en treedt sterke jeuk op, waarna deze klachten weer even verdwijnen. Tussen de aanvallen door is de huid gewoonlijk erg droog, schilferig en licht jeukend. De jeuk geeft aanleiding tot krabben waaraan moeilijk kan worden weerstaan. Door te krabben kunnen echter wondjes ontstaan die kunnen bloeden en geïnfecteerd raken. Er bestaan verschillende soorten eczeem. Hoewel ze allemaal op elkaar kunnen lijken, zijn de oorzaken telkens verschillend. De twee voornaamste vormen van eczeem zijn atopisch eczeem en contacteczeem.
1 kind op 5 lijdt aan atopisch eczeem. Atopisch eczeem, ook atopische dermatitis genoemd, is een veel voorkomende aandoening die zeer jonge kinderen kan treffen. De aandoening kan meer bepaald al in de eerste levensweken ontstaan. Meer en meer baby’s worden erdoor getroffen, vooral in westerse landen...
Psoriasis
Psoriasis treft zo’n 2 tot 4% van de Belgische bevolking. Het is zeker niet de bedoeling om je leven af te stemmen op je behandeling. Het is wel belangrijk je behandeling een plaats te geven in je leven. Op die manier zal psoriasis je niet belemmeren om de dingen te doen die je graag doet.
Wat is psoriasis?
Psoriasis is een ontstekingsaandoening van de huid waarbij het vernieuwingsproces van de huidcellen sneller verloopt dan normaal. Gewoonlijk duurt het zo’n 21 tot 28 dagen vooraleer de huidcellen zich vernieuwd hebben. Bij psoriasis gebeurt dit echter veel sneller, soms zelfs elke 2 tot 6 dagen. De afschilfering van de cellen kan deze verhoogde aanmaak niet volgen. Ook de uitrijping van de cellen is verstoord waardoor ze niet meer mooi afschilferen, maar aan elkaar blijven kleven. Hierdoor ontstaat een opeenhoping van dode huidcellen op het huidoppervlak. Dit noemt men een plaque. Plaques zijn rode vlekken op de huid die bedekt worden door zilverwitte schubben. Ze kunnen variëren in vorm en grootte, maar hebben steeds een duidelijk omlijnde rand. Bij sommige personen is de aandoening vrij mild en treft ze slechts kleine zones, terwijl bij anderen een groter oppervlak wordt aangetast.
Psoriasis is een chronische aandoening die verloopt met opstoten, afgewisseld met periodes van (relatieve) rust. De opstoten kunnen zeer uitputtend zijn door de jeuk en de pijn die ze met zich meebrengen. Ze kunnen tot 3 à 4 maanden duren en vervolgens enkele maanden, zelfs jaren wegblijven. Psoriasis kan niet definitief genezen worden. Met de huidige beschikbare behandelingen kan de aandoening wel onderdrukt worden.
80% van de mensen met psoriasis heeft psoriasis vulgaris, ook wel chronische plaque psoriasis genoemd. Deze aandoening tast voornamelijk de hoofdhuid, ellebogen, benen, knieën, armen en romp aan. Psoriasis guttata of druppelpsoriasis komt meer voor bij kinderen en jongvolwassenen. Deze vorm van psoriasis komt heel plots op, als uitgebreide druppelgrote plekjes, typisch voorkomend op de romp. Een derde type van psoriasis is psoriasis pustulosa of puistige psoriasis. Dit is de meest ernstige maar tevens ook de meest zeldzame vorm van psoriasis.
Lees ook ons artikel: Laat psoriasis je leven niet vergallen!
Acne
Acne is een veel voorkomende huidaandoening waarvan de meeste mensen op één of ander moment wel eens last hebben. Het kan gaan over een milde vorm van acne die snel weer verdwijnt, maar acne kan ook ernstig zijn en littekens achterlaten. Hoe dan ook kan het een impact hebben op je gemoedstoestand en je zelfvertrouwen ondermijnen.
Wat is acne precies?
Acne wordt gekenmerkt door puistjes, gaande van mee-eters tot met pus gevulde cysten, die meestal op het gelaat, de rug en de borst verschijnen. Acne is niet besmettelijk. Sommige mensen krijgen slechts enkele puistjes, anderen dan weer zeer veel. Acne ontstaat wanneer talg (sebum), een olieachtige afscheiding geproduceerd door de talgklieren, zich mengt met dode huidcellen waardoor de poriën verstopt raken. Dit stimuleert de groei van bacteriën die vervolgens een ontstekingsreactie veroorzaken.
Wie krijgt acne?
Nagenoeg elke adolescent vertoont acne tijdens de puberteit. Dit is te wijten aan hormonale veranderingen die de productie van sebum doen toenemen. Acne verdwijnt meestal spontaan rond de leeftijd van 20 jaar. Tegenwoordig komt acne echter meer en meer ook bij volwassenen voor, meer bepaald bij personen die 25 jaar of ouder zijn. Het treedt vaker op bij vrouwen dan
bij mannen.
Wij begeleiden je graag bij de dagelijkse aanpak van je aandoening en helpen je zoveel mogelijk voordeel te halen uit je behandelingen.
Vraag je apotheker om advies specifiek voor jouw aandoening. Vind uw dichtstbijzijnde BENU apotheek hier.