Op deze pagina

Hoe bescherm je je haar na de zomer?

BENU - Hoe bescherm je je haar na de zomer - Comment préserver ses cheveux à la rentrée Haarverzorging Soins Cheveux
Op deze pagina

Ons haar krijgt het tijdens de zomer zwaar te verduren. De zon droogt het uit en zee- en zwembadwater tast het aan. Door het warme weer moeten we het vaker wassen... Wat extra verzorging is dus zeker geen overbodige luxe en het einde van de zomer is daarvoor het ideale moment!

Wassen? Graag, maar niet te vaak!

Je haar was je beter niet iedere dag, want dat verstoort de talgproductie. Wordt je haar snel vet, dan gebruik je best een shampoo op basis van klei. Zo kan je de tijd tussen twee wasbeurten verlengen. Het is belangrijk dat je kiest voor kwaliteitsproducten die aan je hoofdhuid en haartype zijn aangepast. Je apotheker kan je hierbij adviseren zodat je de shampoo kiest die het best bij jou past.

Voorzichtig, breekbaar!

Wees lief voor je haar. Let op met te strakke kapsels, steiltangen en brushings, maar ook met te wild kammen, want daardoor kan je haar breken! Breng na het wassen een ontwarrende verzorging aan over de hele lengte van je haar, maar vermijd daarbij de wortels. Dep je haar droog met een handdoek en laat het voor de rest aan de lucht drogen.

Hydrateren is de boodschap

Door je haar grondig te hydrateren wordt het sterker en elastischer, waardoor het beter bestand is tegen aanvallen van buitenaf. Een kleine tip: breng de avond voor je je haar wast wat plantaardige olie aan over de hele lengte en laat een nachtje inwerken.

Een evenwichtige voeding doet wonderen

Een gezonde en evenwichtige voeding met veel fruit en groenten, eiwitten en ijzer is het geheim voor een stralende, weelderige en gezonde haardos. Vitamines en vetzuren stimuleren de productie van keratine, de stof waaruit het haar bestaat. Aangezien haar traag groeit, duurt het minstens 3 maanden voor je de effecten van een gezonde voeding ziet. Maar er is goed nieuws, want je kunt dit versnellen! Bijvoorbeeld door voedingssupplementen te nemen zoals vitamine B5 (bevordert de haargroei), B6 (versterkt de keratine), zwavelhoudende aminozuren, magnesium en/of silicium.

Laat in de herfst enkel de bladeren vallen

Bij sommige mensen valt het haar ieder jaar in de herfst met bosjes tegelijk uit, soms zelfs wekenlang. Geen paniek, dat is volkomen normaal. Het gaat hier om een natuurlijk seizoensbepaald fenomeen: je gaat na de vakantie met tegenzin weer aan het werk, de dagen worden korter, en tijdens de zomer hebben je haren het zwaar te verduren gehad... Net als wij krijgt ons haar in het najaar een dipje, maar langer dan 3 maanden duurt dat zelden. Heb je er toch langdurig last van, dan is dat misschien te wijten aan een medisch probleem, zoals problemen met de schildklier, bloedarmoede of hormonale stoornis. In zo’n geval is een doktersbezoek ten stelligste aan te raden om de oorzaak en juiste behandeling te vinden.

Om ervoor te zorgen dat je haren sneller teruggroeien, kan je – naast een gezonde en gevarieerde voeding – je hoofdhuid masseren om de bloedsomloop te stimuleren. De nieuwe haren zullen minder fijn en sterker zijn.

Je haren met bosjes tegelijk door het afvoerputje van de douche zien wegspoelen kan behoorlijk angstaanjagend zijn. Je zou dan snel de neiging krijgen om je haar minder vaak te wassen, maar dat helpt helaas niet. Je verliest namelijk niet méér haren door ze regelmatig te wassen. De haren die uitvallen, zijn immers al ‘dood’ en losgekomen uit het haarzakje. Door je haar te wassen verwijder je ze gewoon van tussen je andere haar. Als je je haar minder gaat wassen, wordt het net nog fragieler doordat je het minder verzorging geeft. Zo wordt je haar vetter en valt het nog meer uit.

Lees ook onze blog "Hoe voelt je haar aan na de winter?"

BENU Haarverzorging