De herfst nadert, laten we die voor zijn!
De herfst komt er aan, virussen en bacteriën liggen op de loer.
De gezondheid van je immuunsysteem is belangrijk voor je lichaam. Het bepaalt namelijk hoe goed jouw afweer is tegen bijvoorbeeld griep- of verkoudheidsvirussen. Wanneer we onszelf goed verzorgen, kunnen we onze weerstand een extra boost geven om ze te verslaan.
Hoe kunnen we onszelf optimaal beschermen?
Hygiëne:
Denk eraan om regelmatig je handen te wassen of te ontsmetten (zeker voor het eten en na elk toiletbezoek), zo kan je heel wat narigheid voorkomen.
Regelmatig je neus spoelen met fysiologisch water beperkt het aantal kiemen waaran je wordt blootgesteld.
Energie:
Wist je dat overmatig sporten en een tekort aan slaap onze energiereserves kan uitputten? Soms houdt je lichaam dan te weinig energie over om je weerstand op peil te houden.
Te weinig slaap leidt bovendien tot een verminderde aanmaak van collageen (voor een mooie huid), overgewicht (door toegenomen eetlust) en een slecht geheugen.
Voldoende redenen dus om regelmatig te kiezen voor een ‘schoonheidsslaapje’.
Zon:
Kom vaak genoeg buiten om je immuniteit op peil te houden.
Wist je dat elke dag een kwartier zonneschijn op je voorarmen, handen en aangezicht voor de meeste mensen voldoende is voor een optimale Vitamine D aanmaak? Dankzij deze vitamine krijg je extra stevige botten en spieren, blijft je gebit gezond en neemt je immuniteit toe.
In de winter, bij ouderen of wanneer je een donkerder huidtype hebt, kan de eigen Vitamine D aanmaak soms niet meer volstaan. In sommige gevallen zijn supplementen dan aangeraden.
Darmen:
Drink veel water en eet voldoende vezelrijke groenten en fruit. Zorg voor gezonde darmen, daar ligt de oorsprong van een goede immuniteit. Wanneer we chronische stress ervaren (spanningen, maar ook bij extreem intensief sporten) dan begint de darm een beetje te 'lekken'. Brokjes eiwit en ander materiaal passeren de darmwand. Het immuunsysteem ziet ze aan voor ziekteverwekkers waardoor een sluimerende ontsteking op gang kan komen. Een gezonde darmflora helpt om de ontstekingsreactie in de hand te houden. Yoghurt, kefir, gefermenteerde dranken of voedingssupplementen kunnen een meerwaarde betekenen.
Stress:
Teveel spanning doet het cortisol gehalte in ons bloed stijgen. Voor korte periodes kan dit nuttig zijn, maar chronische stress ondermijnt onze immuniteit. Regelmatig ontspannen dus. Denk ook eens aan yoga of meditatie voor een ultieme relaxatie.
Gezonde voeding: vitaminen en mineralen:
Een evenwichtige voeding kan heel wat problemen voorkomen. Mensen met een kunstgebit, slikproblemen of verminderde smaak, vinden het vaak moeilijk om afwisselend te eten. Je apotheker kan je tips geven.
Vitamine C komt voor in voedingsmiddelen zoals broccoli, sinaasappelen, wortelen en aardbeien. Denk ook eens aan een gezonde smoothie (eventueel op basis van diepvriesvruchten wanneer je weinig tijd hebt).
Zink dat voorkomt in peulvruchten, noten, zaden en volkoren producten bevordert onze immuniteit.
Magnesium (o.a. in spinazie en noten) heeft een enorme impact op ons welzijn. We kennen zijn werking tegen spierkrampen, maar het zou ook helpen bij groeipijnen. Wist je dat het niet alleen een invloed heeft op ontstekingen, migraine, angst en depressie? Nieuwe studies duiden ook op zijn invloed bij de ziekte van Parkinson, beroerte en epilepsie. Je magnesium op peil houden, zorgt voor preventieve effecten op lange termijn.
Een goede verhouding tussen omega 6 en omega 3 (1:1) is belangrijk voor je immuniteit.
De meeste mensen hebben een verhouding van 16:1 en dus moet de inname van omega 6 uit o.a. zonnebloem- en sojaolie verminderd worden.
De gezonde omega 3 haal je uit vette vis (enkel wanneer die gezonde voeding heeft gehad). In plantaardige voeding zoals lijnzaadolie of hennepolie, ook in zeewier, algen en chiazaden zit veel alfalinoleenzuur. Dit is een essentieel vetzuur. Je lichaam kan dat dus niet zelf aanmaken. Het is de voorloper van EPA en DHA.
Omega 3 is nodig voor de opbouw van celwanden en hersenstructuren, gezonde botten en is een voorloper van heel wat hormonen.
ADHD, hyperactiviteit, aandachtsproblemen, impulsiviteit, angst, spanning en inslaapproblemen zouden vermeden kunnen worden door een beter evenwicht. (ook magnesium heeft een gunstige invloed op ADHD).
Droge huid, vermoeid zicht (dansende letters) en bepaalde allergiëen (astma, eczeem) zouden symptomen kunnen zijn van een tekort aan omega 3. (dyslexie en autisme zouden hieraan gelinkt zijn).
Voor een optimale werking van je geheugen en het verhogen van je aandacht op een natuurlijke manier is omega 3 aan te raden.
Het kan ook nuttig zijn om premenstrueel syndroom met de bijkomende humeurschommelingen te voorkomen. (ook magnesium kan een positieve invloed hebben. Er zijn studies die wijzen op de preventieve effecten tegen hart- en vaatziekten, depressie en ontstekingen.
Wanneer moet je extra voorzichtig zijn?
Medicijnen:
Sommige mensen lijden aan een auto-immuunziekte of nemen medicijnen die de immuniteit onderdrukken. Zij moeten zouden zich extra goed moeten verzorgen om ziekte te vermijden.
Hormonen:
Vooral bij vrouwen kunnen de verschillende hormoonschommelingen het lichaam nadelig beïnvloeden.
Tijdens je zwangerschap en bij de menopauze ben je vatbaarder voor infecties. Ook ijzertekorten die optreden bij een overvloedige menstruatie hebben een nadelige impact.
Roken:
Door te roken zijn je longen extra gevoelig voor infecties. We bieden interessante rookstopprogramma’s aan aan onze patiënten. Wist je trouwens dat sommige behandelingen terugbetaald zijn door de mutualiteit?
Alcohol:
Eén avondje drinken heeft al een effect op je afweer. Wanneer je echter veel en vaak alcohol drinkt, heeft dit grotere effecten op je weerstand. Geniet dus, maar met mate.
Vaccinatie:
Er bestaan zeer veel vaccins die ons beschermen. De bijwerkingen van deze vaccins zijn erg mild en veel minder nadelig dan de effecten die het doormaken van de ziekte zelf zouden teweegbrengen. Aan te raden dus. Twijfel je nog? Praat er dan eens over met je arts of apotheker.
Wist je trouwens dat je je bij een aantal van onze apotheken gratis kan laten vaccineren tegen COVID?
Extra steun:
- Propolis wordt gemaakt door bijen en heeft anti-microbiële en anti-virale eigenschappen. Het is anti-oxiderend en anti-inflammatoir: een aanrader voor jezelf en je kinderen wanneer de donkere dagen in aantocht zijn.
- De Indianen gebruikten reeds extracten van echinacea voor zijn anti-virale eigenschappen. Het doet de slijmproductie bij infecties afnemen.
Wat als je toch ziek bent geworden?
Koorts en hoofdpijn:
Behandel je best met paracetamol.
Wanneer dit niet voldoende werkt kan je kiezen voor NSAID zoals vb ibuprofen. Neem deze altijd rechtzittend,bij de voeding en eventueel in combinatie met een maagbeschermer. (gebruik nooit ibuprofen wanneer je besmet bent met de windpokken dit kan een ernstige huidreactie uitlokken).
Neusloop:
Spoel je neus regelmatig met fysiologisch water, eventueel kan je gebruik maken van een ontzwellende neusspray of ontzwellende tabletten. (vraag raad aan ja apotheker).
Hoest:
Meestal hebben we te maken met een slijmhoest die vast zit, neem producten die de helpen om de sijmen te verdunnen.
Gebruik hoestremmende producten alleen indien strikt noodzakelijk.
Ernstige koorts? Jonge kinderen of baby’s? Voeel je je echt niet lekker?
Neem bij twijfel altijd contact op met je arts of apotheker.