Op deze pagina

Rookvrij vanaf nu?

BENU Stoppen met Roken - Arrêter de fumer
Op deze pagina

Januari... de maand van goede voornemens! Na al onze excessen is het tijd om weer op het goede spoor te geraken en waarom niet van de gelegenheid gebruik maken om betere, gezondere levensstijlgewoonten aan te nemen? Terwijl gezond eten, afvallen of meer bewegen tot de TOP 3 van goede voornemens behoren, staat stoppen met roken ook hoog genoteerd. Wat dacht je ervan om dit jaar de sprong te wagen?

Bijna een op de vijf Belgen rookt (nog steeds) in België. Dalende statistieken natuurlijk, maar het is nog steeds te veel! Zeker als je weet dat Tabak de voornaamste vermijdbare doodsoorzaak is in België. Meer bepaald sterven jaarlijks 19.000 Belgen aan de gevolgen van tabaksgebruik. Dit kan namelijk leiden tot hart- en vaataandoeningen, kanker, longziektes en een verhoogde vatbaarheid voor infecties. Het goede nieuws is dat 58% van de rokers wenst te stoppen en de meerderheid hiervan wil deze verandering liefst binnen het jaar doorvoeren. Dus, waarom de sprong niet wagen?

Heb je als eens nagedacht welke voordelen stoppen met roken jou kunnen opleveren?

Na

Effect op je gezondheid

2 tot 12 uur

Je bloedcirculatie verloopt beter en het uitvoeren van een fysieke inspanning gaat gemakkelijker.

8 uur

Het zuurstofgehalte in je bloed normaliseert en je risico op een hartaanval begint te verminderen.

20 uur

Je bloeddruk en polsslag worden opnieuw normaal. Je kan aan je handen en voeten voelen dat je bloedcirculatie weer beter verloopt.

1 dag

Het koolmonoxide verlaat je lichaam en je longen beginnen slijm en afvalstoffen te verwijderen.

3 tot 9 maanden

Je longcapaciteit stijgt met 5 tot 10%. Je voelt je minder kortademig en hebt minder last van hoesten en piepende ademhaling.

5 jaar

Het risico op een hartaanval bedraagt nu slechts 50% van dat van een roker.

10 jaar

Je hebt geen verhoogd risico meer op een hartaanval! En je kans op het ontwikkelen van longkanker is maar de helft zo groot als die van een roker.


Stoppen met roken is niet gemakkelijk, maar enkele kleine tips kunnen je helpen hierin te slagen!

  • Stel een stopdatum voorop en houd je eraan. Bereid je vanaf nu zorgvuldig voor. Gooi, om niet in verleiding te komen, al je sigaretten, aanstekers en asbakken weg.
  • Om je tabaksverbruik bij te houden, kan je een lijst maken van alle gerookte sigaretten en het plezier dat je ervaart tijdens het roken. Je zult snel merken dat ze niet allemaal "voldoening geven" ... Gebruik hiervoor onze handige tool "Dagboek van mijn tabaksgebruik". Als je bang bent om te verdikken, stel dan een gezond dieet op en beslis welke lichaamsbeweging je wilt doen. Dit zal je ook helpen om je gedachten te verzetten en volop van je rookstop te genieten. Je apotheker kan je advies geven over gezonde voeding. Ontdek onze blog "Een gezond gewicht behouden".
  • Stel een lijst op van alle voordelen die het stoppen met roken met zich meebrengen en neem deze overal mee. Dit zal je aanmoedigen verder te doen, ook wanneer je het even moeilijk hebt. Sommige dagen zullen moeilijker zijn dan andere en je zal te maken hebben met ontwenningsverschijnselen. Dit is volledig normaal aangezien je lichaam begint te herstellen en rookvrij wordt. Ontdek hier "Mijn lijst met voordelen van rookstop".
  • Maak een lijst van taken die je kunt uitvoeren als je zin krijgt om te roken. Denk eraan dat de zin om te roken mogelijks maar enkele minuten duurt.
  • Verander je dagelijkse gewoonten, zodat je situaties vermijdt waarin je meestal rookte. Noteer wanneer en waar je meestal rookte en wat je ertoe bracht om te roken. Stel je al enkele activiteiten voor die je kan doen om je gedachten te verzetten.
  • Vertel je vrienden en familie dat je stopt met roken. Als ze roken, vraag hen dan om je geen sigaret aan te bieden. Stop samen met een vriend zodat je elkaar kunt steunen.
  • Vergeet niet om veel water te drinken. Wees voorzichtig met het drinken van alcohol want dit kan je slaagkansen om te stoppen verminderen.

Ontdek ons advies!

Bekijk onze brochure met handige tips om je te helpen stoppen met roken:"Stoppen met roken? Zo pak je het aan!"

Dus, rookvrij vanaf nu?

BENU Stoppen met roken