Op deze pagina

Een gezond gewicht behouden

BENU - Een gezond gewicht behouden - Comment garder un poids sain
Op deze pagina

Ben jij een aantal kilo’s afgevallen en zit je op je streefgewicht? Gefeliciteerd! Nu is het een kwestie van volhouden. Het komt er op aan je calorie-inname en calorieverbruik op elkaar af te stemmen door een gezonde levensstijl aan te nemen. Dat doe je door gezond en evenwichtig te eten en voldoende te bewegen. Met deze ingrediënten ben je er van verzekerd dat je niet gaat jojoën.

Gezond eten

Wil je gezond eten, vul dan je bord voornamelijk met voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Neem ze als basis voor elke maaltijd. Eet volop groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Vul in kleinere hoeveelheden aan met noten en plantaardige olie.

Varieer voldoende in je voeding. Grijp niet altijd naar worteltjes en erwtjes, maar wissel eens af met prei, courgette, broccoli, … de opties zijn eindeloos! Dat geldt trouwens ook voor je tussendoortjes. Eet bijvoorbeeld niet bij elke pauze een potje yoghurt maar graai ook eens een handje ongezouten noten weg of verorber een stuk fruit.

Drink daarbij voldoende water, liefst 1,5 liter per dag. Water is cruciaal voor de vochtbalans van je lichaam. Het is ook de beste drank om je dorst te lessen. Maar ook andere dranken zoals ongezoete thee of koffie zijn mogelijk. Maak je eigen frisdrank door een stukjes fruit of groenten (citroen, komkommer) of blaadjes munt aan je water toe te voegen. Nog enkele ijsblokjes erbij en je hebt een verfrissende dorstlesser voor een zwoele zomerdag!

Voldoende bewegen

Een gezonde mix van zitten, staan en bewegen doet wonderen voor je gezondheid. Meer bewegen en minder stilzitten is dus de boodschap. En dat is gemakkelijker dan je denkt.

In je vrije tijd voel je misschien de verleiding om te luieren. En dat kan ook, zo nu en dan. Maar vergeet de beweegmomenten niet!

  • Zit je voor tv? Zit dan niet te lang ononderbroken stil: strek je benen tijdens de reclame of leg de afstandsbediening wat verder zodat je regelmatiger rechtstaat. Is er niets interessants op de beeldbuis? Ga dan wandelen, de frisse lucht zal je deugd doen.
  • Ga regelmatig een glas fris water halen. Zo ben je in beweging én kom je aan je aanbevolen portie water van 1,5 liter per dag.
  • Telefoneer je of werk je met de tablet? Dan hoeft dat niet per se al zittend. Staand – en zelfs wandelend – lukt ook prima. 
  • Praktische zaken regelen, zoals onlinebankieren, doe jij misschien aan tafel. Wat dacht je ervan om ondertussen recht te staan? Zet je pc op een hoge kast en hup … je bent vertrokken.

Tijdens de zomermaanden worden we verwend met lange dagen. Na het werk nog een wandeling of korte fietstocht maken is dus nog perfect mogelijk. Spreek af met een vriend(in) om er samen op uit te trekken in plaats van uren aan de telefoon te hangen. Of neem de fiets om boodschappen te doen en laat de auto aan de kant staan.

In balans blijven

Je hebt in de afgelopen periode meer energie verbrand dan je binnen hebt gekregen. Nu moet de balans precies op elkaar worden afgestemd: net zo veel calorieën eten als je verbruikt. Dit is voor  een vrouw per dag gemiddeld 2.000 calorieën (kcal) en voor een man gemiddeld 2.500 kcal.

Het is belangrijk niet weer zo veel te eten als vóór je gewichtsverlies. Je lichaam heeft namelijk minder calorieën nodig als je bent afgevallen. Het kost bijvoorbeeld minder energie om je lichaam warm te houden en in beweging te krijgen. Je lichaam heeft dus minder voedsel nodig om in balans te blijven.

Wegen is de manier om te controleren of je gewicht goed blijft. Het volstaat om 1 keer per week op de weegschaal te gaan staan. Steeds op hetzelfde tijdstip van de dag. Als je gewicht stijgt, is je energiebalans niet goed. Probeer gezonder en minder te eten en blijf bewegen.

Een gezond gewicht behouden is vaak makkelijker dan afvallen. Als je tenminste niet hervalt in je oude gewoontes. Beloon jezelf met een nieuwe zomeroutfit en je zal stralen, een ganse zomer lang!

Bron www.gezondleven.be en www.voedingscentrum.nl