Op deze pagina

Smile! Met een mooi gebit

BENU - Smile! Met een mooi gebit - Souriez ! Avec une belle dentition
Op deze pagina

Iedereen droomt van een stralend en gezond gebit! Om een mooie glimlach te kunnen tonen moeten we zorg dragen voor onze tanden en voor het tandglazuur.

Wat is het?

Iedereen droomt van een stralend en gezond gebit! Om een mooie glimlach te kunnen tonen moeten we zorg dragen voor onze tanden en voor het tandglazuur. Een goede tand- en mondhygiëne is de uitgelezen manier om de vorming van tandplak te voorkomen.

Tandplak is een dun laagje dat op en de tanden en kiezen gaat zitten door achtergebleven voedsel en speeksel. Bacteriën in de tandplak maken zuren die heel geleidelijk het tandglazuur oplossen. Hierdoor kunnen gaatjes ontstaan in de tanden (cariës) en kan het tandvlees geïrriteerd geraken (gingivitis of tandvleesontsteking).

Wanneer het tandplak niet, door minimum tweemaal per dag te poetsen, wordt verwijderd en dus langdurig op de tanden aanwezig blijft, zullen mineralen uit het speeksel neerslaan en treedt er verharding op. Dit is dan tandsteen."

Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?

Dagelijks je tanden poetsen met een fluorhoudende tandpasta is de beste manier om het ontstaan van tandplak tegen te gaan. Poets je tanden best tweemaal per dag en zeker 's avonds: tijdens de nacht maken we minder speeksel aan en kan de vorming van gaatjes bevorderd worden. Het fluor in de tandpasta blokkeert de aanmaak van zuur door de tandplak en vermijdt een aanval op ons glazuur. Vervang je tandenborstel om de drie maanden.

Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)

Het poetsen van je tanden zal zeker het tandplak op de tanden verwijderen maar heeft geen werking tussen de tanden of invloed op het tandvlees of de tong. Wil je efficiënter poetsen, gebruik dan aanvullend een mondspoelmiddel en/of flossdraad of interdentale borstels.Niet zeker of je je tanden goed hebt gepoetst? De plakverklikker zegt het je!

Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?

Ben jij ook verzot op snoep of op koekjes? Dan weet je vast ook dat al deze suikers slecht zijn voor je tanden. Het aanwezige suiker wordt omgezet in de mond in zuren die onze tanden kunnen aantasten. Ons advies: wil je toch graag iets zoet eten? Doe dit direct na de maaltijd. Op dat moment maken we meer speeksel aan, om het voedsel te helpen verteren. Speeksel helpt de zuren te neutraliseren en verwijdert etensresten op en tussen de tanden. Probeer het drinken van frisdranken te beperken. Deze dranken bevatten veel suiker, soms tot 7 klontjes suiker per drank. Daarnaast bevatten frisdranken en  koolzuurhoudende dranken veel zuur, zoals citroenzuur en fosforzuur. Dit zal ons tandglazuur aantasten en het vormen van gaatjes bevorderen.

Wat moet ik vermijden?

Roken schaadt de gezondheid, dat is bekend. Maar wist je dat een sigaret, meer bepaald de nicotine en de teer die erin aanwezig zijn, ook slecht is voor je tanden? Deze stoffen zetten zich vast op je tanden en geven ze een gele kleur. Ook de hitte van het roken en de stofdeeltjes die vrijkomen hebben een negatief effect in je mond: ze tasten je tandvlees aan en kunnen tandvleesontstekingen (gingivitis) veroorzaken en op lange termijn leiden tot kanker plekken in de mond en keel. Rokers lopen het risico op het ontwikkelen van parodontitis en het vroegtijdig verliezen van de tanden. Om nog niet te spreken van de slechte adem (halositose) die roken met zich meebrengt. Kortom, wacht niet langer en stop met roken! Uw gebit zal je dankbaar zijn! Liefhebbers van rode wijn of koffie zullen het niet graag horen, maar de aanwezige tannines zorgen voor een bruine verkleuring van je tanden. Wijn (rood én wit) bevat bovendien zuren die het tandglazuur aantasten.

Complementaire producten

Als je niet thuis bent is het soms moeilijk om je tanden te poetsen. Gebruik dan een kauwgum of pastilles op basis van xylitol. Xylitol is 100% natuurlijk, het reinigt de tanden, beschermt tegen gaatjes, versterkt het glazuur en vermindert de vorming van tandplak.

Nuttige accessoires

Gebruik een zachte tandenborstel. Te harde of te stijve borstels kunnen het tandvlees beschadigen. De voorkeur gaat uit naar kleine smalle borstelkoppen met afgeronde hoeken, zodat je gemakkelijk alle plaatsen van je gebit bereikt. Vervang je tandenborstel om de 3 maanden. Om tussen de tanden te reinigen bestaan er tandzijde (floss of tape), interdentale borstels en tandstokers. Ze zijn bij goed gebruik allemaal even efficiënt. Kies het product daat het beste bij jouw gebit past! Een tongschraper reinigt de tong.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

In tegenstelling tot tandplak, kan je tandsteen niet zelf verwijderen door het poetsen. Dit is werk voor een tandarts. Wacht niet te lang om een tandarts te raadplegen wanneer je tandpijn of bloedend tandvlees hebt. Er kan zich een tandabces ontwikkelen. Ga minstens één keer per jaar langs bij je tandarts ter controle.

Wat bij ... (diabetes, zwangerschap)? Welke voorzorgen moet ik nemen?

Tijdens de zwangerschap heb je vaak de neiging om frequenter (suikerhoudende) tussendoortjes te eten. Schenk dus extra aandacht aan een goede mondhygiëne. Poets 3 maal per dag je tanden of na elke maaltijd.

Door de suikerziekte is het risico op ontwikkelen van tand en tandvleesproblemen groter. Verzorg je gebit extra goed. Poets je tanden 3 maal per dag en ga regelmatig naar de tandarts.

Hoe ouder men wordt hoe groter het risico op tandproblemen. Een verminderde speekselvloed en/of het gebruik van geneesmiddelen geven meer aanleiding tot vorming van tandplak en tandsteen.

BENU Mondhygiëne