Zo pak je best een aft aan
Wondjes in de mond kunnen verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen ontstaan door het bijten of door zich te verbranden. Ze kunnen ook uitgelokt worden door een beugel of een afgebroken tand, ook na afloop van een tandartsbezoek voor het behandelen van een tandprobleem. Soms gaat het ook over aften.
Wat is een aft?
Wondjes in de mond kunnen verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen ontstaan door het bijten of door zich te verbranden. Ze kunnen ook uitgelokt worden door een beugel of een afgebroken tand, ook na afloop van een tandartsbezoek voor het behandelen van een tandprobleem. Soms gaat het ook over aften. Aften zijn kleine grijswitte plekjes met een rode rand aan de binnenkant van de wang of lippen. Aften kunnen ook op uw tong of onder de tong en zelfs op het verhemelte zitten.
Soms zitten er kleine kuiltjes (kratertjes) in de aften. Aften kunnen de hele dag pijn of een branderig gevoel geven. Eten doet pijn. Aften verdwijnen meestal binnen de week.
Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?
Aften kunnen heel erg pijnlijk zijn, vooral tijdens het eten. Ze maken het lastig om te kauwen. Er bestaan diverse lokale middelen om de pijn te verlichten: ontsmettende middelen (een mondbad of oplossing om aan te stippen), lokaal verdovende middelen (onder de vorm van een gel) of een beschermende oplossing. Deze laatste legt een film op de aft waardoor ze beschermd wordt tegen bacteriën en andere schadelijke stoffen. Op die manier kan je de pijn verlichten en de genezing bevorderen. Behandel je aften enkel op deze manier als je voor de rest in goede gezondheid verkeert.
Advies van uw apotheker
Wordt de pijn ondraaglijk? Aarzel dan niet om een pijnstiller in te nemen. Keelpastilles met een verdovende werking zijn ook handig te gebruiken indien het te pijnlijk is om de aft zelf aan te raken. Vermoeidheid, stress, infecties of een tekort aan ijzer zijn mogelijk oorzaken van aften. Heb je er geregeld last van, probeer dan eens je weerstand op te krikken. Gebruik hiervoor een kuur van probiotica, vitamines of oligo-elementen.
Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?
Een goede dagelijkse mondhygiëne is heel belangrijk om aften te voorkomen.
- Poets je tanden na elke maaltijd of minstens tweemaal per dag.
- Gebruik een zachte tandenborstel om je tandvlees niet te beschadigen en een tandpasta zonder natriumlaurylsulfaat (NaLS) voor gevoelige tanden.
- Vermijd zuurrijke dranken en voedingswaren zoals tomaten, kiwi’s en ananas.
Ook sterke kruiden, gruyère en chocolade kan je best vermijden bij een aft. Bepaalde geneesmiddelen kunnen ook aften veroorzaken.
Wat moet ik vermijden?
Ga naar de tandarts wanneer een slechte of afgebroken tand de oorzaak is van de wonden of aft. Gebruik een goede fixerende crème voor het vasthouden van een tandprothese op het tandvlees. Zo vermijd je beschadiging of wondjes. Breng een beschermende was aan op een beugel wanneer die aan de oorzaak ligt van de wondjes. Aften kunnen ook voorkomen bij een tekort aan speeksel.
Complementaire producten
Propolis heeft sterke ontsmettende eigenschappen en is dus ideaal om te gebruiken bij aften (lokaal of oraal).
Essentiële olie van Laurier of Tea Tree kan rechtstreeks aangebracht worden op de aft door middel van een wattestaafje. Homeopatische granules of specialiteiten op basis van Borax verlichten de pijn en branderigheid in de mond en op de tong.
Nuttige accessoires
Gebruik een zachte tandenborstel om beschadiging van het tandvlees te voorkomen.
Wanneer moet ik een arts raadplegen?
De aanwezigheid van aften kan wijzen op een onderliggende ziekte (infectieziekte, spijsverteringsproblemen, HIV, immuunziekten, ) Raadpleeg een arts wanneer:
- je plots meerdere aften krijgt verspreid over de ganse mond; wanneer de aften groter zijn dan 1 cm;
- wanneer je koorts krijgt;
- wanneer de aften langer dan een week aanwezig blijven zeker bij rokers
Een aft die langdurig aanwezig blijft kan te maken hebben met kanker, een tekort aan bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer of foliumzuur, chronische maag-darminfecties (ziekte van Crohn of maagzweer) of een infectie (eventueel sexueel overdraagbaar).
Wat bij ... (diabetes, zwangerschap)? Welke voorzorgen moet ik nemen?
Tijdens de zwangerschap heb je vaak de neiging om frequenter tussendoortjes te eten. Hierdoor vergroot de kans op gaatjes of andere problemen. Geef extra aandacht aan je mondhygiëne! Lees hier meer info bij Dentaid.
Diabetespatiënten hebben vaker last van mondproblemen. Ga regelmatig naar de tandarts en geef extra aandacht aan je mondhygiëne.