Een stralend gezicht, zonder schilfers?
Wat zijn schilfers?
Seborrhoïsch eczeem is een vorm van eczeem met jeuk, roodheid en droge of vette schilfering van de huid op plaatsen waar veel talgklieren zitten. Deze schilfers geven vaak aanleiding tot schimmelgroei. Seborrhoïsch eczeem komt voornamelijk voor op de hoofdhuid. Soms zijn ook de wenkbrauwen, oogleden, gehoorgang, huidplooien of het bovenste deel van de romp aangetast. Bij seborrhoïsch eczeem is de samenstelling van het talg of sebum gewijzigd.
Seborrhoïsch eczeem komt voornamelijk voor tussen de leeftijd van 18 en 40 jaar en meer bij mannen dan bij vrouwen.
De gist “ Pityrosporum ovale”, die van nature op ieders huid aanwezig is, blijkt ook een belangrijke rol te spelen. Bij mensen met seborrhoïsch eczeem wordt deze gist, om onbekende redenen, in grotere hoeveelheden dan normaal aangetroffen. Het afweersysteem van het lichaam reageert op deze gist met een ontstekingsreactie. Dit veroorzaakt roodheid en schilfering.
Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?
Tot op de dag van vandaag bestaat er geen enkele behandeling die seborrhoïsch eczeem kan genezen. De aandoening evolueert en komt voor in fases van opstoten en remissie, alvorens spontaan te verdwijnen. De behandeling gebeurt lokaal op de aangetaste zones tijdens een opstoot en is afhankelijk van het uitzicht van het eczeem.
Bij sterk ontstoken letsels kan je gedurende een korte periode éénmaal daags een cortisonecrème aanbrengen. Daarbij kan de arts je een schimmelwerend product voorschrijven.
Heb je vooral veel schilfers en/of korstjes dan zijn keratolytische shampoos en lotions het best werkzaam.
Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)
Dermocosmetische antischilferproducten zijn noodzakelijk om de schilfers te behandelen en kunnen tegelijk als ondersteuning gebruikt worden bij een behandeling met medicatie.
De actieve bestanddelen in deze producten zorgen ervoor dat de aanwezige gist op de huid niet verder kan groeien. Ze elimineren de schilfers door hun keratolytische werking, kalmeren de jeukende huid en zorgen voor een diepe reiniging door het teveel aan sebum te verminderen op de aangetaste zones. Deze antischilferproducten gebruik je best 2 tot 3 maal per week. Respecteer de tijd van 3 minuten om ze voldoende te laten inwerken. Wissel de behandeling af met een zachte shampoo. De specifieke behandelende shampoo voor seborrhoïsch eczeem mag je over het ganse lichaam gebruiken. Was na toepassing van deze behandelingen zorgvuldig je handen.
Voor het gelaat bestaan er specifieke producten bij seborroïsch eczeem. Je kan ze aanbrengen op het gelaat en de hoofdhuid.
Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?
Om overmatige productie van sebum en de groei van de gist Malassezia tegen te gaan kan je een kuur nemen van aminozuren of zink.
Droog je haar zorgvuldig af met een handdoek. Gebruik beter geen haardroger aan te hoge temperatuur om extra irritatie van je hoofdhuid te vermijden. Doe hetzelfde voor je huid: dep je huid voorzichtig droog zonder te wrijven. Vermijd ontsmettende vloeibare zeep, douchegel en geparfumeerde badzouten. Verkies beter een micellaire oplossing of een zachte zeep zonder zeep of overvette zeep om je huid in alle zachtheid te reinigen.
Wat moet ik vermijden?
Vermijd alles wat je lichaam kan ‘vervuilen’ zoals alcohol, stress, te vetrijke of gesuikerde voeding, tabak, ... Je kan je eventueel ontdoen van al deze vervuilende stoffen door een detoxkuur te starten.
Vermijd het dragen van een muts, hoed, pet of ander hoofddeksel en laat aggresieve behandelingen voor je hoofdhuid zoals kleurshampoos, brushing, permanent, achterwege. Kies eerder voor natuurlijke producten om je haar te kleuren indien nodig.
De zon is spijtig genoeg een vijand voor seborrhoïsch eczeem. Zonlicht doet op het eerste zicht de letstels verdwijnen maar deze komen nadien nog meer uitgesproken terug. Gebruik een zonnecrème met minimum factor 30 en respecteer ook alle andere aanbevelingen tijdens blootstelling aan de zon.
Complementaire producten
Er bestaan essentiële oliën die de hoofdhuid weer gezond maken en de schilfering kunnen behandelen. Je kan ze gemakkelijk toevoegen aan je shampoo of vermengen met een plantaardige olie alvorens je ze mengt met een behandelende lotion. EO van Melaleuca alternifolia en Tea tree zijn hiervoor het meest geschikt.
De behandeling van schilfers met essentiële oliën is voorbehouden voor volwassenen en kinderen ouder dan 12. Ook tijdens de zwangerschap en borstvoeding is het niet aangeraden deze producten te gebruiken.
Nuttige accessoires
Thermaal water heeft een onmiddellijk kalmerende werking op de huid. Aarzel niet dit ook te gebruiken om de huid te reinigen in de plaats van kraantjeswater.
Wanneer moet ik een arts raadplegen?
Vind je het seborrhoïsch eczeem te storend of helpt geen enkele behandeling voldoende? Neem dan contact op met je arts.
Wat bij ... (diabetes, zwangerschap)? Welke voorzorgen moet ik nemen?
Wees voorzichtig tijdens de zwangerschap met het gebruik van producten die schimmelwerende bestanddelen, cortisone of salicylzuur als actieve stoffen bevatten. Deze kunnen doorheen de huid naar de bloedbaan gaan. Vraag steeds het advies van je arts of apotheker alvorens deze producten te gebruiken.