Op deze pagina

Draag zorg voor je voeten

BENU Draag zorg voor je voeten Prenez soin de vos pieds
Op deze pagina

Verzorg je voeten

Onze voeten krijgen het het hele jaar door hard te verduren, en zeker in de zomer. Na maanden in sokken en schoenen verstopt te zitten, willen we onze voeten laten meegenieten van de eerste zonnestralen. Maar het lopen op slippers of blootvoets, de vochtige omgeving rond het zwembad of de zee, de warmte van de zon, ... kunnen er voor zorgen dat typische zomerkwalen aan de voeten ontstaan zoals eelt en voetschimmel. We hebben vaak de neiging deze kwaaltjes te negeren of te verbergen door het dragen van sokken of schoenen in plaats van ze te verhelpen. Op lange termijn kunnen ze nochthans leiden tot ernstige medische problemen en in sommige gevallen zelfs tot invaliditeit.

Maak dus tijd voor je voeten!

We geven je graag enkele tips waardoor je onbezorgd door de zomermaanden kan stappen!

Hielkloven

In de warmste maanden van het jaar hebben veel mensen last van hielkloven. Je loopt dan immers vaker met open schoenen, op slippers of op blote voeten. Dikwijls ontstaan hielkloven door de overmatige vorming van eelt in combinatie met een te droge huid. Door een voortdurende (verhoogde) druk op je hielen wanneer je loopt, kan het eelt gaan barsten. Je hielen kunnen dan gaan verkleuren met witte kloofjes en barstjes en je huid kan zelfs wat open gaan staan. Maar het kan nog erger: als de kloven erg diep zijn kunnen ze behoorlijk pijn gaan doen als je loopt. De hielkloven kunnen soms zelfs gaan bloeden en je huid kan zelfs gaan ontsteken. Voorkomen is dan ook beter dan genezen.

Wissel bijgevolg in de zomermaanden open schoenen en slippers af met stevige schoenen om je voeten voldoende steun te geven en  het ontstaan van eelt tot een minimum te beperken. Controleer regelmatig je voeten en let in het bijzonder op de aanwezigheid van droge huid en eelt rond je hielen. Overtollig eelt kan verwijderd worden met behulp van een voetvijl of een puimsteentje. Pas echter wel op dat je niet te veel gaat vijlen omdat dit het openbarsten van kloven zou kunnen bevorderen. Smeer je hielen twee keer per dag in met een aangepaste voetcrème met ureum die de huid zal verweken en zo de eelt zal verminderen. Op die manier zal je huid glad, zacht en soepel worden en wordt ze optimaal tegen uitdroging beschermd.

Voetschimmel

Voetschimmel wordt ook atleetvoet of zwemmerseczeem genoemd. Het is een schimmelinfectie die voornamelijk voorkomt op de huid tussen de tenen. Deze infectie wordt veroorzaakt door een woekering van schimmels van het type Candida. Schimmels zijn overal aanwezig, iedereen komt er mee in aanraking. Je vindt ze vooral op de vloeren van zwembaden, douche- en sportruimtes. Een warme en vochtige omgeving, zoals de binnenkant van een schoen, bevordert de groei van de schimmel. De schimmels voeden zich met de dode huid van de voeten. Ze nestelen zich meestal tussen de 4e en 5e teen. De symptomen van atleetvoet zijn rode plekken, jeuk, huidschilfertjes die loskomen en/of een pijnlijk kloofje.

Hoe kan je voetschimmel voorkomen?

 • Was dagelijks de voeten maar vermijd langdurige warme baden.
 • Wees matig met zepen en doucheschuim aangezien ze de eerder zure pH van de huid verstoren.
 • Spoel na het wassen eventuele zeepresten tussen de tenen goed af.
 • Droog de voeten altijd goed af, vooral tussen de tenen, zeker na het zwemmen of een saunabezoek. 
 • Draag enkel katoenen kousen en ververs ze dagelijks.
 • Vermijd gesloten schoenen: draag sportschoenen en rubberen laarzen best gedurende zo kort mogelijke tijd of draag 2 paar afwisselend.
 • Gebruik een deodorant voor de voeten om zweten tegen te gaan.
 • Loop niet blootvoets, draag zeker in openbare en vochtige zones slippers of badschoenen. Gebruik enkel persoonlijke badslippers.
 • Reinig thuis de douchevloer regelmatig.
 • Onderzoek je voeten regelmatig, vooral tussen de tenen, om alle tekenen van infectie tijdig op te merken.

Wat kan je doen bij voetschimmel?

 • Reinig 1 of meermaals per dag de voeten met water en een ontsmettende zeep.
 • Breng 1 tot 2 maal daags na het wassen en volledig afdrogen van de voeten een antischimmelcrème aan.
 • Poedervormen bieden de mogelijkheid ook schoeisel en kousen te behandelen.

Opgelet, de behandeling dient ononderbroken voortgezet te worden tot 2 à 3 weken na het verdwijnen van de symptomen! Als diabetespatiënt raadpleeg je bij voetschimmel best een arts.

Zweetvoeten

Iedereen heeft wel eens last van zweetvoeten, na een hevige inspanning of bij warm weer. Maar sommige mensen hebben er bijna continu last van. Hun voeten voelen altijd vochtig en koud aan en verspreiden een typische zweetgeur. Dat is niet alleen erg onaangenaam, zweetvoeten vormen ook een gemakkelijke prooi voor schimmels. Enkele tips om je voeten zweetvrij te houden:

1. Was je voeten elke dag minstens één keer met koud of lauw water, met een milde zeep of zonder zeep. Droog je voeten goed af en wrijf ze achteraf eventueel in met wat lotion zodat ze niet uitdrogen. In hardnekkige gevallen kan het nodig zijn om de voeten geregeld te wassen met een antibacteriële zeep. In het begin elke dag gedurende één week, nadien 2 à 3 keer per week.

2. Draag goed ‘ademende’ schoenen: leren schoenen zijn het best of speciale ventilerende schoenen. Vermijd kunststof materialen zoals rubber en nylon. Wissel dagelijks van schoenen zodat ze steeds goed kunnen drogen. Zorg voor 2 paar veiligheids- of sportschoenen in plaats van 1 paar zodat ze voldoende kunnen luchten. Draag als het weer het toelaat open schoenen en loop blootsvoets als de omstandigheden dat toelaten.

3. Draag alleen katoenen sokken. Vervang je sokken elke dag of meerdere keren per dag indien nodig. Gebruik liever geen wasverzachter voor de sokken omdat ze hierdoor minder vocht kunnen opnemen.

4. Gebruik eventueel inlegzooltjes die het overtollige zweet absorberen.

5. Controleer of er geen eelt op je voeten zit. Eelt neemt bij overmatige voettranspiratie veel vocht op. Dit stimuleert de wildgroei van voetbacteriën.

6. Strooi boorzuurschilfers in je schoenen of sokken. Deze nemen vocht op open houden de voeten droog. Boorzuur bestaat ook in poedervorm.

7. Gebruik specifieke voetsprays of –poeders met geurwerende en bacteriedodende werking op de voeten of in de schoenen. Er zijn diverse producten op de markt, vraag advies aan je apotheker.

8. Probeer in hardnekkige gevallen een crème of verstuiver met aluminiumhydroxichloride of aluminiumchloride hexahydraat. Breng ze de eerste week gedurende 3 opeenvolgende dagen 's avonds op de voetzolen aan en reinig vervolgens 's morgens goed de voeten. Herhaal vervolgens eens per week.

Blaren

Blaren ontstaan ten gevolge van langdurige of hevige wrijving van de huid. Wrijving wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door knellende schoenen, de naad van een sok of een plooi in de kous of zand of een steentje in de schoen. Ook plotseling stoppen op te harde vloeren, bijvoorbeeld bij basketbal of tennis, verhoogt de wrijving met de schoen en is dus een oorzaak van blaren.

Het is daarom belangrijk de huid steeds langzaam te laten wennen aan druk of wrijving. Meteen een hele dag rondlopen op je nieuwe schoenen is dus geen goed idee.

Als je een blaar hebt, prik ze dan nooit open. Hij geneest beter als hij door een huidlaagje afgedekt is. Door de blaar dicht te laten, kan deze bovendien niet vuil worden of besmet raken door aarde en stof. Je kan gebruik maken van een blarenpleister om de blaar te beschermen tegen wrijving. Ze bevorderen eveneens de wondgenezing.

Is de blaar toch opengescheurd, reinig dan de wonde met water en zeep en ontsmet ze vervolgens. Knip de losgekomen huid weg met een fijn schaartje, zodat je een gave wondrand krijg. Kleef gedurende enkele dagen een beschermende wondpleister of breng een gaasje aan.

Redenen genoeg om je voeten voldoende aandacht te geven in de zomer. Probeer ze dagelijks te verzorgen, want ze zijn te kostbaar om ze te verwaarlozen!

BENU Voetzorg