Op deze pagina

De jacht op luizen is geopend !

BENU - Luizen - Poux - De jacht op luizen is geopend - La Chasse aux poux est ouverte
Op deze pagina

Wat zijn luizen?

De hoofdluis is een klein insect met 6 poten dat tussen de 2 en 4 mm lang is. Hij kan niet springen als een vlo, noch vliegen als een vlieg, maar kruipt zeer snel. Zijn natuurlijke habitat… mensenhaar! De hoofdluis leeft zeer dicht bij de hoofdhuid die hem warm houdt en waarin hij zich voedt door een beetje bloed op te zuigen. Hij kan niet langer dan 2 of 3 dagen overleven, behalve dan op een hoofd. Het is dus gemakkelijk te begrijpen waarom de hoofdluis zich er zo stevig aan vastklampt!

Een luis heeft een gemiddelde levensduur van 3 tot 4 weken en het vrouwtje legt eieren, neten genaamd, met een snelheid van 5 tot 6 per dag. Deze luizenplaag, of pediculosis, kan dan snel uit de hand lopen. Maar hoe kan je dit oplossen of hoe voorkom je een nieuwe besmetting? Wij geven je wat meer uitleg!

Hoe krijg je luizen?

Iedereen kan luizen krijgen, maar ze komen het meest voor bij schoolgaande kinderen, tussen de 3 en 11 jaar oud, met een piek rond de 8 - 9 jaar. Het is zeer zeldzaam om ze te vinden op het haar van kinderen jonger dan 2 jaar.

Ze gaan van hoofd naar hoofd door direct haar-op-haar contact of, zeldzamer, door een uitwisseling van persoonlijke items die in contact zijn geweest met het hoofd; pet, handdoek, haarborstel of elastiek, kussensloop…

Wat zijn de risico's voor de gezondheid?

Hoewel het hebben van luizen bijzonder hinderlijk en jeukend kan zijn, brengen ze gelukkig geen ziekte over. De risico's van een besmetting zijn dus puur lokaal: jeuk, irritatie van de hoofdhuid, kleine wondjes als gevolg van krabben die soms geïnfecteerd kunnen raken.

Dus als uw kind aan zijn hoofd krabt, vooral achter de oren en aan de bovenkant van de nek, moet zijn haar zorgvuldig worden onderzocht om eventuele luizen of neten te identificeren en om te controleren of er geen risico op zweren bestaat. Doe het met voldoende licht en haal een luizenkam door het natte haar, lok voor lok, vanaf de hoofdhuid tot aan de punten.

GEDAAN met valse overtuigingen!

Het hebben van luizen is in geen geval te wijten aan een gebrek aan hygiëne! Luizen doen het net zo goed in schoon haar als in slecht verzorgde haren! Het is daarom essentieel om het kind niet te stigmatiseren, want hoewel luizen onschadelijk zijn, is het niettemin de psychologische stress en afwijzing wat sommige kinderen met luizen soms kunnen ervaren.

Luizen of neten? Dit zijn onze tips:

 • Inspecteer de hoofdhuid van alle gezinsleden met een luizenkam en behandel degenen die wel levende luizen of neten hebben tegelijkertijd om herbesmetting te voorkomen.
 • Pas de natte kammethode om de 3 tot 4 dagen toe gedurende minimaal 2 weken. Als je nog steeds luizen ziet, ga dan nog 2 weken door met deze methode. Door verdunde azijn te gebruiken, kun je neten gemakkelijker vangen.
 • Reinig haarborstels, kammen en alle items die in contact zijn gekomen met luizen door ze 5 minuten onder te dompelen in water van 60°C.
 • Was kleding, handdoeken, beddengoed en pluisjes op 60°C of doe ze 15 minuten in de droger op 70°C.
 • Plaats artikelen die niet gewassen kunnen worden, zoals speelgoed, 15 dagen in een goed gesloten plastic zak of 24 uur in de vriezer.
 • Houd lang haar niet naar beneden, maar knoop het vast of maak een vlecht.
 • Draag niets op uw hoofd of een sjaal en vermijd het stylen van uw haar met een haarborstel, die moeilijker schoon te maken is.
 • Houd uw vingernagels kort en glad om te voorkomen dat u zich bezeert door uzelf te krabben.

Goed om te weten 

 • Preventieve behandeling wordt niet routinematig aanbevolen, omdat dit de kans op resistentie alleen maar vergroot.
 • Na het afsterven van de luizen is het normaal dat de schedel nog enkele weken jeukt.
 • De aanwezigheid van neten betekent niet noodzakelijk dat er sprake is van een actieve besmetting. Bovendien kunnen er na een effectieve behandeling toch een paar neten zijn...

Hoe het onderscheid kunnen maken tussen levende en dode neten

Levende neten

Dode neten

Eitjes zijn grijswit van kleur en zien eruit als een gezwollen roos.

Wit en uitgedroogd.

Situeren zich meestal korter dan 6 mm van de hoofdhuid.

Situeren zich verder dan 6 mm van de hoofdhuid.

 

Hoe de natte kammethode gebruiken?

 1. Was het haar met gewone shampoo.
 2. Spoel het haar om shampoo te verwijderen, maar droog het haar niet.
 3. Breng conditioner aan en zorg ervoor dat al het haar bedekt is.
 4. Ontwar het haar met een gewone kam.
 5. Kantel je hoofd naar voren en kam het haar met een luizenkam van achter naar voren (nek tot voorhoofd) en van oor tot oor. Zorg ervoor dat de kam altijd in contact is met de hoofdhuid, inclusief de achterkant van de oren en de achterkant van de nek.
 6. Veeg de luizenkam na elke passage op een stuk wit keukenpapier af om te controleren of de luizen aanwezig zijn. Maak vervolgens de kam schoon en verwijder alle luizen en neten met een tandenstoker. Als een neet ondanks het passeren van de kam vast blijft zitten, gebruik dan gerust een pincet om het los te maken.
 7. Spoel het haar uit om de conditioner te verwijderen, maar droog het niet.
 8. Kam het haar naar achteren met een gewone kam om het haar te ontwarren.
 9. Kam het haar opnieuw met de luizenkam, dit keer van voren naar achteren (voorhoofd naar nek) en van oor tot oor.
 10. Veeg de kam na elke doorgang altijd af met een papieren handdoek.

Uiteindelijk kam je het haar ruim een ​​kwartier door. Zodra de sessie voorbij is, dompelt u de gebruikte kammen gedurende 5 minuten onder in water van 60 ° C.

Goede voorzorgsmaatregelen om er geen te krijgen

✓ Leer uw kind om zijn of haar hoofd niet tegen het hoofd van anderen te plaatsen.
✓ Leer uw kind zijn muts en sjaal op te bergen in zijn tas of in de mouw van zijn jas.
✓ Lang haar samenbinden.
✓ Controleer het haar wekelijks, ook als het niet jeukt.

  Anti-luis product nodig? Raadpleeg uw apotheker!

  BENU Anti-Luizen