Op deze pagina

Urineverlies bij het sporten? Dit kun je ertegen doen

BENU - Urineverlies bij het sporten? Dit kun je ertegen doen - Perte d'urine lors d'un effort physique ? Découvrez ce que vous pouvez faire
Op deze pagina

Dit kun je ertegen doen

Beweging of sporten kan ervoor zorgen dat je wat extra last hebt van urineverlies. Laat je niet tegenhouden om oefeningen te doen of hard te lopen. Het is namelijk verklaarbaar en niet schadelijk. Lees waar het precies vandaan komt en wat je ertegen kunt doen.

Oorzaken van incontinentie tijdens sporten

Urineverlies bij sporten komt vaak door stressincontinentie. Dit noemen we ook wel inspanningsincontinentie. Span je je in, dan ontsnappen er druppels urine. Bijvoorbeeld bij bukken of ochtendgymnastiek.

De reden van stressincontinentie? Vaak heeft het te maken met verslapte of juist te gespannen bekkenbodemspieren. Dit heeft meerdere redenen. Zoals een zwangerschap bij vrouwen of een vergrote prostaat bij de man. Zwakkere bodemspieren horen ook bij het ouder worden.  

Sporten bij incontinentie is niet schadelijk

Je hoeft je geen zorgen te maken – sporten terwijl je last hebt van incontinentie kan zeker geen kwaad. Een sport als fitness of yoga ook niet. Wel zal je verschil merken tussen lichte en zware activiteiten. Bij hardlopen en krachttraining heb je meer kans op urineverlies. Maar het is niet schadelijk.

Het is goed mogelijk dat je normaal gezien geen last hebt van urineverlies. En juist bij sporten wel. Maar vergeet niet: sporten gaat overgewicht tegen. Een gezonde leefstijl helpt urineverlies te voorkomen. Twijfel dus niet om gewoon te blijven bewegen en de sport te   doen die je graag doet. Er zijn oplossingen.

Wat je kunt doen tegen urineverlies bij sporten

Veel mensen zoeken zelf een oplossing bij urineverlies tijdens sporten. Bijvoorbeeld door als vrouw normaal maandverband of een tampon te gebruiken. Of om als man een extra onderbroek aan te trekken. Het zijn begrijpelijke keuzes. Maar een tampon of inlegkruisje is niet gemaakt om urine op te vangen. Heb je al eens aan incontinentiemateriaal gedacht?

Dit incontinentiemateriaal is het meest geschikt bij sporten

TENA Discreet Mini Plus is ontworpen voor licht urineverlies bij vrouwen. Het heeft een perfecte pasvorm voor het vrouwelijk lichaam. Het materiaal is dun en voelt zijdezacht aan. Geschikt tijdens het sporten. En bovendien handig voor in de sporttas – de inlegverbanden zijn namelijk apart verpakt. 

TENA Men Protective Shield is speciaal gemaakt voor mannen die enkele druppels urine verliezen. Het materiaal is extra licht en dun. Het donkere verband past goed in de onderbroek. Hierdoor heb je nauwelijks door dat het incontinentiemateriaal er zit. Sporten is op die manier weer een vanzelfsprekendheid. 

Bekijk het hele assortiment van TENA voor vrouwen en mannen.

BENU Incontinentie