Op deze pagina

Jodiumtabletten: wat moet je weten?

BENU Jodiumtabletten Comprimés d'iode
Op deze pagina

Bij een nucleair incident zal het innemen van de juiste dosis stabiel (niet-radioactief) op het juiste moment de schildklier verzadigen, zodat die geen radioactief jodium meer kan opnemen.

Op het juiste moment?

Jodiumtabletten mogen alleen worden ingenomen na een rechtstreeks advies van de overheid die, bij een nucleair incident, de bevolking via de media en BE-Alert op de hoogte zal brengen.

De juiste dosis?

  • De tabletten bevatten 65 mg kaliumjodide per tablet. De dosering voor kinderen tot 1 maand is ¼ tablet, voor kinderen van 1 maand tot 3 jaar ½ tablet, van 3 tot 12 jaar 1 tablet en van 12 tot 40 jaar 2 tabletten in een één inname.
  • Bij een nucleair incident volstaat doorgaans één enkele inname van jodium. Voor herhaalde of langdurige blootstellingen aan radioactief jodium, dienen de instructies van de bevoegde overheid die zulke complexe situaties uur na uur bekijkt in het bijzonder opgevolgd te worden.
  • In uitzonderlijke gevallen kunnen jodiumtabletten leiden tot overgevoeligheidsreacties zoals roodheid van de huid, pijn in de hals, ... De symptomen verdwijnen normaal vanzelf als er geen tabletten meer worden ingenomen. Het kleine risico op overgevoeligheidsreacties is geen argument om de jodiumtabletten niet in te nemen.

Welke doelgroepen?

  • De prioritaire doelgroepen zijn kinderen en jongeren onder de 18 jaar, alsook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
  • (Jong)volwassenen tussen 18 en 40 jaar zijn minder gevoelig dan kinderen en hebben een lager risico om schildklierkanker te ontwikkelen na blootstelling aan radioactief jodium.
  • Mensen die ouder dan 40 jaar zijn be​horen niet tot de doelgroepen omdat het risico op schildklierkanker die door radioactief jodium wordt veroorzaakt, vermindert met de leeftijd. Bovendien neemt het risico op complicaties bij de inname van jodiumtabletten toe met de leeftijd.
  • Patiënten met een allergie voor jodium mogen geen jodiumtabletten innemen. Patiënten met schildklierproblemen moeten hun arts vragen wat ze moeten doen bij een nucleaire incident.

Voor bijkomende informatie over jodiumtabletten kan je je patiënten doorverwijzen naar de website van het Nationaal Crisiscentrum.