Op deze pagina

Wat is magnesium en wat zijn de voordelen?

BENU Magnesium Magnésium
Op deze pagina

Als je gezond en evenwichtig eet, krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Een dieet met weinig voedingsstoffen uit bepaalde groepen kan leiden tot een tekort. Als je een beperkt dieet volgt, kun je overwegen om je dagelijkse inname te verhogen.

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal en een essentiële voedingsstof die deel moet uitmaken van je dagelijkse voeding. Magnesium zit in veel voedingsmiddelen, waaronder spinazie en noten, wat betekent dat de meeste mensen alleen al met hun voeding voldoende binnenkrijgen.

EFSA beveelt aan dat mannen in de leeftijd van 19-64 jaar een hoeveelheid magnesium (elementair) van 300 mg magnesium per dag nodig hebben, en vrouwen in de leeftijd van 19-64 jaar 270 mg

Magnesium komt voor onder verschillende zouten, namelijk magnesium citraat, carbonaat, glycerofosfaat, ...

Als je magnesiumsupplementen nodig hebt omdat je niet genoeg via je voeding binnenkrijgt, moet je streven naar een inname van niet meer dan 400mg per dag. Het wordt nooit aangeraden om te veel van een supplement of geneesmiddel in te nemen - in het geval van magnesium kan het innemen van meer dan 400mg per dag diarree veroorzaken. Als je overweegt supplementen te gaan gebruiken, vraag dan aan je arts of apotheker of ze geschikt voor je zijn, vooral als je al een gezondheidsprobleem hebt.

De gezondheidsvoordelen van magnesium

Magnesium heeft honderden functies in het lichaam. Een van de belangrijkste voordelen is dat het helpt het voedsel dat we eten om te zetten in energie. Daarom is inname van magnesium belangrijk voor de werking van de spieren en organen. Een ander belangrijk voordeel is dat het helpt bij het functioneren van de bijschildklieren, die belangrijk zijn voor het behoud van gezonde botten en tanden

Er moet meer onderzoek worden gedaan naar de effecten, maar er is gesuggereerd dat magnesium kan helpen bij de volgende aandoeningen:

 • Diabetes
 • Hart- en vaatziekten (hartaanval, hoge bloeddruk, beroerte)
 • Migraine

Bronnen van magnesium

Als je bang bent dat je niet genoeg magnesium binnenkrijgt, kun je proberen meer magnesiumrijke voedingsmiddelen te eten, of supplementen te nemen.

Magnesiumrijke voedingsmiddelen

Magnesium zit in allerlei voedingsmiddelen die geschikt zijn voor vrijwel elk dieet. Zelfs als je een beperkt dieet volgt (bijvoorbeeld als je veganist bent), zou je in staat moeten zijn om alle magnesium binnen te krijgen die je nodig hebt, door meer van de volgende voedingsmiddelen in je dagelijkse maaltijden op te nemen. Onze voeding speelt een rol hierin :

 • Volkoren granen, bijv. volkoren brood
 • Bladgroenten, bijv. spinazie
 • Avocado
 • Noten, bijv. amandelen, pinda's, cashewnoten
 • Donkere chocolade
 • Quinoa
 • Zwarte bonen
 • Edamame
 • Tofu

Je lichaam neemt magnesium op aan het einde van de dunne darm. De opname van magnesium uit de voeding varieert van 20 tot 60%, ongeveer de helft dus. Dit hangt af van de hoeveelheid die in de voeding zit. Hoe meer er in de voeding zit, hoe lager het percentage dat je lichaam opneemt.

Magnesium supplementen

Als u denkt dat u meer magnesium in uw voeding nodig heeft - misschien omdat u de hierboven beschreven voedingsmiddelen niet tot u kunt nemen - dan kunt u overwegen het tekort aan magnesium op te vangen door supplementen zoals Careway magnesium in te nemen.

In combinatie met een evenwichtige voeding en een actieve levensstijl, kunnen voedingssupplementen een geweldige manier zijn om gezond te blijven. Vergeet alleen niet om altijd de aanbevolen doseringen te volgen - voor magnesium mag u niet meer dan 400 mg per dag innemen.

Supplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde, evenwichtige voeding of een gezonde levensstijl.

Kan magnesium helpen tegen angst en stress?

Naast de bovengenoemde aandoeningen, wordt ook gedacht dat magnesium een effectieve behandeling kan zijn voor psychologische problemen zoals angst, stress en depressie. Magnesium is betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Er zijn aanwijzingen dat bij inspanning en stress de magnesiumbehoefte verhoogd is. Dan kun je baat hebben bij wat extra magnesium

Kan magnesium mij helpen slapen?

Een ander gebied waar meer onderzoek naar magnesium moet worden gedaan, is slaap. Sommige onderzoeken wijzen erop dat magnesium de slaap kan reguleren en slapeloosheid en vermoeidheid kan verminderen.

Als je last hebt van slapeloosheid, is het altijd aan te raden eerst met een arts te praten.

Referenties

Scientific Opinion on Dietary Reference Values for magnesium | EFSA (europa.eu)

,