Een litteken, een nare herinnering
Wat is het?
Iedereen heeft wel één of meerdere littekens aan de huid. Maar de genezing van een litteken zal bij iedereen anders verlopen. De ontwikkeling en genezing van een litteken is een langzaam en onvoorspelbaar proces dat soms tot 2 jaar kan duren. Meestal geeft een litteken weinig problemen. Bij sommigen kan een litteken echter uitgroeien tot een rode en/of pijnlijke verhevenheid van de huid. Dit wordt een keloïd genoemd en ontstaat door een slechte genezing van een wonde. Afhankelijk van het uiterlijk, de grootte en de lokalisatie, kan dit leiden tot ernstige cosmetische en psychosociale problemen.
Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?
De onderstaande adviezen zijn enkel geldig na de wondheling en mogen dus niet op open wonden toegepast worden.
Was de zone met het litteken met een overvette zeep om huidirritaties te voorkomen. Hydrateer het litteken met een vochtinbrengende crème om de huid soepel te houden, de roodheid te verminderen en de jeuk tegen te gaan. Door de crème stevig in te masseren maak je het fibroseweefsel van het litteken stuk.
Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)
Het is geen goed idee een wonde te laten ‘drogen’ aan de lucht. De genezing van de wonde verloopt beter in een vochtig milieu of onder een wondverband. Krab korstjes niet los maar verwijder ze door ze te bevochtigen met vaseline of een wondehelende crème.
Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?
Om een geode wondheling te bekomen en dus een litteken te vermijden, is het belangrijk alle wonden goed te verzorgen. Verwijder al de vreemde voorwerpen (zand, glas, steentjes, ...) uit de wonde, reinig de wonde met water en zeep en spoel dit vervolgens goed uit. Ook wanneer je een ontsmettingsvloeistof gebruikt moet je dit goed naspoelen, anders wordt de genezing bemoeilijkt. Gebruik geen eosine om een wonde te ontsmetten. Dit product heeft enkel uitdrogende eigenschappen en is bovendien fel gekleurd wat de opvolging van de wonde moeilijker maakt.
Wat moet ik vermijden?
De zon is een vijand van de littekens. Bescherm daarom een litteken met een aangepaste zonnecrème om een slechte genezing te vermijden. Gebruik een sunblock gedurende het hele herstelproces en tot 2 jaar nadien.
Complementaire producten
Organisch silicium staat bekend om zijn herstellende eigenschappen. Het bevordert de aanmaak van collageen en herstelt snel de elastinevezels in de huid. Op die manier wordt de huid snel opnieuw soepel. Een gel op basis van silicium zal de grootte van een litteken doen afnemen en het, bij middelgrote littekens, zelfs doen verdwijnen. Om dit te bekomen breng je de gel dagelijks 3 à 4 keer aan gedurende 1 maand.
Nuttige accessoires
Silicone verbanden of pleisters houden het vochtgehalte van de huid op peil dankzij hun occlusieve eigenschappen. Door deze hydratatie wordt de aanmaak van collageen verminderd en zal er minder wild vlees kunnen gevormd worden. De huid blijft soepel en plat.
Ook de roodheid zal door het gebruik van deze verbanden verminderd worden, evenals de jeuk of pijn. Een behandelingsduur van 2 tot 4 maanden is nodig voor een optimaal resultaat.
Om het litteken te camoufleren kan je een BB of CC crème aanbrengen of camouflerende maquillage gebruiken.
Wanneer moet ik een arts raadplegen?
Vind je het litteken storend (bijvoorbeeld op het aangezicht) dan kan je een huidarts raadplegen. Blijft het litteken felrood, voelt het warm aan, dan bestaat de kans op een infectie. Laat het nakijken door je huisarts.
Wat bij ... (diabetes, zwangerschap)? Welke voorzorgen moet ik nemen?
Door de verhoogde concentratie aan glucose in het bloed bij diabetes, genezen wonden trager.Verzorg het daarom dagelijks met een specifieke crème voor littekens die naast vochtinbrengende eigenschappen ook verzachtend werkt.