Op deze pagina

Pijnvrij bewegen en sporten? Zo pak je het aan!

BENU - Sport - Pijnvrij bewegen - Les traumatismes sportifs : Sportez vous bien !
Op deze pagina

Wat is het?

Elke uitoefening van een fysieke activiteit of sport houdt een risico in op het ontstaan van zowel acute als chronische letstels, of het nu gaat over een hobby of in competitieverband. Spier- en gewrichtspijn is een veel voorkomende klacht die allerlei oorzaken kan hebben. Deze oorzaken moeten opgespoord worden. De pijn kan plots en hevig opkomen (acute pijn) of kan geleidelijk aan ontstaan en lang aanhouden (chronische pijn).

ACUTE PIJN is een pijn die nooit langer dan 30 dagen aanhoudt. Deze pijn is meestal het gevolg van een val, een sportletsel, een kneuzing of een overbelasting.

CHRONISCHE PIJN kan ontstaan door een onderliggende aandoening aan de gewrichten zoals artrose, reuma,…

Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?

Smeer het pijnlijk gewricht in met een pijnstillende en ontstekingswerende zalf of kleef er een patch op.

Bij erge pijn kan je een pijnstiller en/of ontstekingsremmer innemen. Pijnstillers op basis van paracetamol zijn te verkiezen boven ontstekingsremmers zoals bijvoorbeeld ibuprofen omdat ze minder bijwerkingen hebben.

Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)

Bij een acuut spier- of gewrichtsletsel geldt de RICH regel:

R=rust: laat het getroffen gewricht of ledemaat rusten (min 48u),I=ijs door middel van een (instant) ijspack of koel-spray,

C = compressie of druk (drukverband of kous),

H = hoogstand (in de hoogte leggen van het getroffen ledemaat)

Bij chronische gewrichtspijn (artrose) zorg je er best voor je gewrichten niet nodeloos te belasten. Neem voldoende tijd tussen je activiteiten om te rusten. Gebruik warmtetherapie (kersenpitkussen, warmtepleister) om de pijn en stijfheid te verzachten.

Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?

Bereid je lichaam voor alvorens je gaat sporten. Verhoog stelselmatig de intensiteit van je inspanningen. Kies de sport die het beste past bij jouw lichamelijke capaciteiten en je eventuele aandoeningen. Draag zorg voor je lichaam door voldoende tijd te nemen voor opwarming en een periode van recuperatie te voorzien. Alvorens je begint, denk eraan je spieren te masseren met een opwarmende gel. De massage stimuleert de bloedcirculatie in de spieren en maakt de pezen soepel. Om gewrichtspijn (zoals bij artrose) te voorkomen is het belangrijk voldoende te bewegen. De voorkeur wordt gegeven aan activiteiten die niet te veel schokken voor de gewrichten opleveren, zoals bijvoorbeeld fietsen, wandelen of zwemmen.

Wat moet ik vermijden?

Probeer je gewicht op peil te houden. Bij overgewicht worden je spieren en gewrichten zwaarder belast en zal je sneller last krijgen.

Complementaire producten

Voldoende water drinken is onontbeerlijk tijdens elke inspanning. Elk tekort aan vocht, zelfs minimaal, zal zijn weerslag hebben op het lichaam en zo op je prestaties. Drink dus voldoende voor, tijdens en na elke inspanning. Het lichaam verbruikt ook veel vitamines tijdens een fysieke activiteit. Voedingssupplementen met vitamines en mineralen vervangen nooit een evenwichtige voeding, dat staat vast. Ze kunnen echter een goede aanvulling bieden bij de voorbereiding van een fysieke inspanning, of tijdens de recuperatie of het herstel achteraf. Het innemen van bioactief Silicium stimuleert het herstel van de weefsels. Silicium versnelt zo de genezing bij beschadigde spieren of gewrichten.

Heel veel essentiële oliën kunnen gebruikt worden bij spier- en gewrichtspijnen. De voornaamste zijn: Eucalyptus, jeneverbes, pepermunt en wintergreen.

Verschillende homeopathische middelen op basis van Arnica montana en Symphytum officinalis worden gebruikt bij spier-en gewrichtspijn. Deze bestaan onder de vorm van granules, tabletten en zalven of gels.

Nuttige accessoires

Zwelling, warmte en roodheid zijn de uiterlijke kenmerken van een ontsteking. Door koudetherapie kan je deze symptomen tegengaan.

Warmte daarentegen kan gebruikt worden om de pijn bij een chronische aandoening zoals artrose te verzachten. Ook bij stijve spieren, een pijnlijke (stijve) nek of rugklachten kan warmte helpen. Je kan het pijnlijk gewricht overdag ondersteunen door een steunverband.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Het uitoefenen van een fysieke activiteit vergt veel van het lichaam. Het is daarom aan te raden hierover te spreken met je arts, alvorens te starten met sport op regelmatige basis. Twijfel je wat de oorzaak is van je spierpijn en gaan je spierpijnklachten niet binnen enkele dagen over? Raadpleeg dan je huisarts.

Wat bij ... (diabetes, zwangerschap)? Welke voorzorgen moet ik nemen?

Tijdens de zwangerschap, bij nierproblemen, bij maagzweer of andere maagklachten, bij hoge bloeddruk of hartfalen of bij allergie aan aspirine en aanverwanten, mag u geen ontstekingsremmers nemen. Bij leverproblemen of ernstige ondervoeding wordt het gebruik van paracetamol afgeraden.

BENU Sport