Op deze pagina

Het eerste tandje... De start van een mooi gebit!

BENU - Het eerste tandje... De start van een mooi gebit - Les premières dents tout en douceur - Baby - Bébé
Op deze pagina

Wat is het?

Is je baby lastig, maakt hij alles nat door overmatig speeksel, wil hij steeds iets in de mond nemen? Geen twijfel mogelijk, een nieuwe tand is in aantocht. De leeftijd waarop kinderen tanden krijgen verschil van kind tot kind. Doorgaans breekt de eerste melktand door tussen 3 en 9 maanden en is het volledige melkgebit gevormd tegen de leeftijd van 30 maanden. 

Wanneer de tanden doorbreken gaat dit gepaard met allerlei symptomen zoals kwijlen, zuigen, over de oren wrijven maar ook lichte koorts. Ze zijn overdag hangerig en slapen ’s nachts minder goed. Ook wordt er vaak een wijziging in de stoelgang gezien (slappe en irriterende stoelgang) met geïrriteerde billetjes als gevolg. De oorzaak moet niet enkel gezocht worden bij het doorkomen van de tanden. Op deze leeftijd zijn kinderen in het algemeen vaak ziek, aangzien ze op deze leeftijd veel in hun mond stoppen én hun weerstand nog niet optimaal werkt.

Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?

Masseer voorzichtig het tandvlees van de baby met een mondgel. Let erop dat het tandvlees van je kind niet kan beschadigd worden (met een korstje brood, een lepel, een hard stuk koek, ..). Dit kan heel pijnlijk zijn.

Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)

Geef je kind gedurende 2 tot 3 dagen een pijnstiller: paracetamol in de vorm van siroop (15mg/kg/keer) om de 4 uur of ibuprofen (20-30 mg/kg/keer) om de 6 uur. Draag zorg voor baby's billetjes. Gebruik na iedere luierwiddel een dikke laag beschermende waterpasta. Deze pasta's worden bereid door een mengeling van glycerine en water waar een aantal poeders worden aan toegevoegd zoals zinkoxide. Deze waterpasta heeft het voordeel een goede barrière te vormen en toch makkelijk af te vegen zijn. Wordt de huid week, bijvoorbeeld in de bilplooien, gebruik dan een uitdrogende lotion. Breng een beschermende en kalmerende crème aan rond de mond. De overvloed aan speeksel irriteert de huid en geeft roodheid rond de mond.

Wat moet ik vermijden?

Poets vanaf de tanddoorbraak de tanden om tandbederf en ontstoken tandvlees te voorkomen. Doe dit éénmaal per dag, bij voorkeur ’s avonds met een aangepaste, fluorhoudende tandpasta.

Complementaire producten

Essentiële olie van Kruidnagel mag gebruikt worden vanaf de leeftijd van 3 maanden. 

Chamomilla in druppelamles of granules 7CH werkt op alle symptomen die voorkomen bij tanddoorbraak. (pijnstillend, irritatie verminderen, spijsverteringsproblemen, diarree, oorpijn) Geef 3 granules 5 tot 6 keer per dag. De druppels kan je direct op het pijnlijk tandvlees aangebrengen en werkt verzachtend en pijnstillend.Vooraleer je een essentiële olie direct op de huid aanbrengt en zeker wanneer het voor een baby of kind is, test je het beter uit. Breng enkele druppels aan op de binnenkant van je arm. In het geval van een allergie of intolerantie zal er snel roodheid en jeuk optreden. In dat geval mag je de behandeling niet toepassen. Essentiële olie van Kamille werkt verdovend en kalmeert het kind. Voeg 3 druppels toe aan de mondgel en masseer hiermee het tandvlees 3 keer per dag. Gebruik geen pure essentiële olie, maar verdun ze steeds in een neutrale olie of een mondgel. Je kan bijvoorbeeld 10 druppels Roomse kamille vermengen in 10 ml plantaardige Sint Jansolie.

Nuttige accessoires

Een bijtring kan soulaas bieden bij tanddoorbraak. Leg de bijtring in de koelkast voor een extra pijnstillend effect. Zorg dat er steeds ééntje extra klaarligt in de koelkast. Terwijl je kind de ene gebruikt ligt de andere af te koelen. Leg ze echter niet in de diepvriezer. Ijs kan vrieswonden geven en zeker wanneer het toegespast wordt op het gevoelig tandvlees van een kind. Om een mondgel aan te brengen kan je een vingertandenborstel gebruiken.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Heeft je kind hoge koorts (>38°C) gedurende meer dan 24u, dan kan dit niet veroorzaakt worden door tanddoorbraak. Raadpleeg dan een arts. De ongemakken en de pijn kunnen ook veroorzaakt worden door een luchtweginfectie of een oorontsteking. Laat naar de billetjes kijken wanneer de diarree of huiduitslag te erg wordt.

BENU Eerste tandjes