Op deze pagina

Jeukende ogen? Een lopende neus? Het allergieseizoen is inderdaad aangebroken!

BENU - Jeukende ogen? Een lopende neus? Het allergieseizoen is inderdaad aangebroken - Les yeux qui chatouillent ? Le nez qui coule ? Et si c’était de l’allergie
Op deze pagina

De lente is op komst! En zo is ook het seizoen van de allergieën aangebroken. Gelukkig heeft niet iedereen er last van. Wat is een allergische reactie?

Wat is een allergie?

Een allergie is uw organisme dat op een overdreven manier reageert op een contact met bepaalde stoffen. Uw systeem behandelt deze stoffen als ‘gevaarlijk’ terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet zijn. Deze stoffen zijn de zogenaamde ‘allergenen’ en het contact met deze allergenen ontketent een allergische reactie. Deze allergische reactie is een ontstekingsreactie met verschillende symptomen: loopneus, verstopte neus, brandende of jeukende ogen, niezen…

Deze reactie komt voor bij ongeveer 20% van de Belgische bevolking. Deze is dus absoluut niet zeldzaam.

De symptomen kunnen gemakkelijk verward worden met symptomen van een verkoudheid, een griep of zelfs een Covid infectie. Wees aandachtig en contacteer bij elk geval van twijfel uw huisarts.

Als de klassieke symptomen van een allergie gepaard gaan met rillingen, koorts, spierpijnen etc. is de kans groot dat het om een virale infectie gaat.

Seizoensgebonden allergische rhinitis?

Men spreekt ook van ‘allergische rhinitis’ of ‘hooikoorts’ om deze aandoening te beschrijven. De periode waarin deze aandoening voorkomt is afgelijnd maar kan jaar per jaar licht variëren naargelang wanneer de bomen in bloei staan of de grassen of andere planten waarvoor u allergisch bent. Het zijn de pollen van deze soorten die via de lucht verspreid worden en die de symptomen veroorzaken. De weersomstandigheden beïnvloeden de hoeveelheid pollen in de lucht en zo ook de hoeveelheid last die u ondervindt. Hoe meer warmte en hoe meer wind, hoe meer pollen.

U kan de website van Sciensano raadplegen om de evolutie van de pollen in de lucht op te volgen.

Tips en tricks om zo weinig mogelijk last te hebben van uw allergie

 • Vermijd zoveel mogelijk luchtstromen (laat ramen dicht, geen ventilators, geen airco…)
 • Zoek de zee of de bergen op. Daar zijn over het algemeen minder pollen.
 • Verander elke dag van kledij
 • Was uw haar elke dag om zoveel mogelijk pollen te verwijderen die zich op uw haren bevinden
 • Draag een zonnebril, zeker bij veel wind
 • Verlucht uw huis ‘s morgens en wanneer het regent maar laat ‘s nachts de ramen dicht.
 • Vermijd wandelingen op vers gemaaid gras.
 • Vermijd bloemen binnen.
 • Laat uw was niet buiten drogen.
 • Laat iemand anders stofzuigen.
 • Spoel regelmatig uw neus en ogen met fysiologisch serum om allergenen te elimineren en was regelmatig de handen.
 • Vermijd buitenactiviteiten op momenten dat er veel pollen in de lucht zijn.
 • Rook niet en vermijd omgevingen waar gerookt wordt.
 • Huisdieren verzamelen allergenen in hun vacht. Houd hier rekening mee.

Welke geneesmiddelen kan u voor uw allergie gebruiken?

Het is belangrijk om de neus regelmatig te reinigen met fysiologisch serum om zoveel mogelijk allergenen te verwijderen. Wanneer u last heeft van een verstopte neus is het aan te raden om een hypertone neusspray op basis van zeewater te gebruiken.

Naast het reinigen van de neus is het ook aan te raden om regelmatig oogdruppels te gebruiken zodat het maximum aan allergenen die zich in uw ogen bevinden kunnen geëlimineerd worden. Na een dag in de buitenlucht kan u met een reinigend en verzachtend kompres of met een oogbad ook uw ogen reinigen.

Wanneer deze hygiënemaatregelen niet volstaan en wanneer u bijvoorbeeld te veel last heeft van een verstopte neus kan u een neusspray op basis van cortisone gebruiken. Omdat het om een lokaal gebruik van cortisone gaat loopt u geen risico op de gekende bijwerkingen en is dergelijke neusspray veilig.

Bij gebruik van een neusspray op basis van cortisone zal u geen onmiddellijk effect ondervinden maar heeft u een beetje geduld nodig. Na enkele dagen tot 2 weken wordt het maximaal effect bereikt.

Orale antihistaminica kunnen ook helpen om de symptomen als jeuk, tranende ogen, niezen etc. te verlichten. Op een verstopte neus hebben deze iets minder effect.

Neem deze geneesmiddelen op het moment dat u last heeft of wanneer u weet dat u aan allergenen zal blootgesteld worden.

Praat erover met uw BENU apotheker, wij helpen u graag met kiezen welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Lees ook onze andere blogs over allergieën:

BENU Allergie