Op deze pagina

De zon komt eraan, bescherm uzelf !

BENU - De zon komt eraan, bescherm uzelf - Le soleil arrive, protégez-vous
Op deze pagina

De zomer staat al ongedurig te trappelen! Binnenkort gaat de zomervakantie weer van start, ideaal om wat leuke buitenactiviteiten met de kinderen te plannen! Maar hoe kun je nu in alle veiligheid profiteren van de zon?

Is de zon zo gevaarlijk?

Het is belangrijk dat je je correct beschermt tegen de UV-stralen van de zon, en dat geldt nog meer voor kinderen. Ze hebben een erg gevoelige huid en beschikken nog niet over alle afweermechanismen die de volwassen huid wel heeft. Telkens als ze verbranden, neemt het risico op huidkanker op latere leeftijd toe. De huid van je kinderen verdient dan ook je volledige aandacht en een maximale bescherming!

Tot de leeftijd van 12 maanden mag je je kindje nooit rechtstreeks blootstellen aan de zon. Maar vergeet niet hem zelfs in de schaduw een zonnehoedje op te zetten en in te smeren met zonnecrème. Schaduw vermindert de hoeveelheid UV-stralen immers slechts met 50%! Een kind tussen 1 en 3 jaar oud mag je wel in de zon laten spelen, maar enkel voor korte periodes en niet op het middaguur, wanneer de zon het felst schijnt. Houd zijn beentjes en armen wel bedekt en smeer hem royaal in met zonnecrème. Vergeet ook niet hem een zonnehoedje op te zetten! Oudere kinderen kun je in zwembroek of badpak in het zwembad of in de tuin laten spelen, natuurlijk altijd goed ingesmeerd met een waterbestendige zonnecrème!

Hoe kies je het juiste zonneproduct?

Welke beschermingsfactor heb ik nodig? Welk merk kies ik best? Waarop moet ik letten? Je hebt je die vragen vast wel eens gesteld. Om de ideale zonnecrème te vinden, volg je best enkele regels:

 • Welk merk je kiest, dat maakt weinig uit. De meeste beantwoorden immers aan de Europese veiligheidsnormen. Alle zonnebeschermingsproducten beschermen de huid tegen UVB-stralen, en steeds meer producten beschermen ook tegen UVA-stralen. Let er dus op dat je altijd een product kiest dat beschermt tegen beide types zonnestralen. Dat zie je meteen aan het logo:
 • Je kiest best een zonnecrème met een zeer hoge beschermingsfactor, zoals 50. Je kunt ook een factor 30 gebruiken, maar alleen bij een bewolkte hemel, 's morgens vroeg of aan het einde van de middag. Eigenlijk is het dus een stuk handiger om één product te hebben dat je in alle omstandigheden kunt gebruiken, vind je niet?
 • Kiezen voor een waterbestendige zonnecrème kan best handig zijn, maar denk erom: dat wil niet zeggen dat je na het zwemmen niet opnieuw moet smeren! 'Waterbestendig' betekent dat na twee zwembeurten van telkens 20 minuten nog 50% van de oorspronkelijke bescherming aanwezig is. Lang niet voldoende om een optimale bescherming te garanderen dus!
 • Als je kind lijdt aan atopie of een zonne-allergie, kies dan een product zonder parfum en zonder bewaarmiddelen (zoals parabenen en fenoxyethanol). Deze kunnen een fotoallergische reactie teweegbrengen.
 • Een verstuiver, een tube, een spray, in familieverpakking of in zakformaat, ... Wat  vorm en inhoud betreft, heb je keuze in overvloed. Denk praktisch en zorg ervoor dat je altijd zonnecrème bij je hebt!
 • Heb je nog een restje zonnecrème van vorige zomer? In principe blijft zonnecrème tot 12 maanden na opening goed. Maar aangezien de meeste mensen zonnecrème echt overal met zich meeslepen, zelfs in een strandzak bij 35 °C, is het risico vrij groot dat de filter niet meer zo efficiënt zal werken. Speel dus beter op veilig en koop gewoon elk jaar nieuwe zonnecrème.
 • Heb je de ideale zonnecrème voor jouw kind gevonden? Denk er dan aan hem een half uur vóór zonblootstelling rijkelijk in te smeren. Herhaal het insmeren om de 2 uur, na het zwemmen of na hevig zweten.
 • Vergeet niet dat je ook ná een dagje buiten moet blijven smeren! Smeer je kind ’s avonds van top tot teen in met aftersun of een hydraterende balsem, om de huid te voeden en in perfecte staat te houden.

Zonnecrème smeren volstaat niet!

Er is immers geen enkele zonnefilter die 100% bescherming garandeert! Het is dus essentieel dat je de nodige maatregelen neemt om je kind te beschermen tegen de zon:

 • Nooit zonder hoedje buiten! Zorg ervoor dat het hoofd, de oren en de nek van je kind goed beschermd zijn. Een pet is niet voldoende, die beschermt immers de oren en de nek niet! Kies een hoedje met randen van 6 cm breed, in een donkere kleur. Met een lichte kleur bestaat het risico dat de zonnestralen weerspiegeld worden in zijn gezicht.
 • Zet hem ook een zonnebril op. Zo bescherm je zijn oogjes, en het is voor je kind ook een stuk aangenamer.
 • Bij intense zon zoals in de bergen of de tropen, of bij een lange blootstelling, laat je je kind best niet in zwembroek of badpak rondlopen. Doe er altijd (eventueel UV-beschermende) kledij boven aan. De intensiteit van de UV-stralen neemt met 15% toe op het zand en op zee (in een bootje bijvoorbeeld), en stijgt in de bergen zelfs met 15% per 1000 m hoogte.
 • Laat je kind niet de hele dag in de zon spelen. Zorg ervoor dat je kind regelmatig tijd doorbrengt in de schaduw van een boom of onder een parasol, vooral tussen 11 uur en 15 uur, wanneer de UV-stralen op hun sterkste zijn.
 • Je hoeft niet noodzakelijk naar het buitenland op vakantie om een zonnesteek op te lopen! Wees altijd voorzichtig, want zelfs in België kan de zon zeer agressief schijnen. Raadpleeg de UV-index in reële tijd op de website van het Koninklijk Meteorologisch Instituut www.meteo.be.

Let op voor een zonnesteek!

Hoge temperaturen kunnen het warmteregulerende systeem van het lichaam ontregelen, vooral bij heel jonge kinderen. Reageert je kind versuft en zelfs apathisch, en loopt de koorts hoog op, zelfs tot 41 °C? Rep je dan maar meteen naar het ziekenhuis, want dat is een noodsituatie. Daar zal je kind afgekoeld en gehydrateerd worden onder medisch toezicht.

Om te verhinderen dat het zover komt, geven we je alvast enkele tips voor die hete zomerdagen:

 • Laat je kind meer drinken dan gewoonlijk. Onder de 6 maanden betekent dit extra borstvoeding of kunstvoeding. Vanaf 6 maanden krijgt als extra vocht plat, mineraalarm water de absolute voorkeur. Geef hem geen gesuikerde dranken. Je kan wel eens afwisselen met vers, ongezoet vruchtensap, kant en klaar babyfruitsap, vers groentesap of bouillon.
 • Blijf op de warmste uren van de dag, tussen 11 en 15 uur, op een frisse plek.
 • Trek je kind losse en lichte kleren aan, en verfris hem regelmatig met een spuitbus, natte doekjes, een douche of een bad.
 • Zorg voor voldoende rust en beperk fysieke inspanningen zoveel mogelijk.
 • Verlucht je huis 's nachts of 's morgens vroeg als het buiten frisser is.

Een wandeling in de velden?

De reuzenberenklauw is een plant die tussen juni en september langs bermen, op braakliggende terreinen en aan de oever van het water groeit. Door zijn lange bladeren en witte bloemen is hij bijzonder aantrekkelijk voor kinderen. Als het sap van de plant echter in contact komt met de huid en blootgesteld wordt aan de zon, dan kan dit ernstige brandwonden veroorzaken. De zone kan zelfs maandenlang hypergepigmenteerd en zongevoelig blijven.

Als je kind toch in contact komt met deze plant, spoel zijn huid dan overvloedig af met water en zeep om elk spoortje van het sap te verwijderen, en breng de eerstvolgende week voortdurend een zonnecrème met een zeer hoge beschermingsfactor aan.

Het is bewezen dat een kind dat van jongs af aan leert om zich goed te beschermen tegen de zon en zonnecrème te smeren, die goede gewoonte zijn hele leven zal blijven behouden, wat het risico op huidkanker aanzienlijk verlaagt! Onthoud ook dat een kind zijn (groot)ouders nabootst: geef dus zeker het goede voorbeeld!

BENU Reisapotheek