Op deze pagina

Wat is een kramp?

BENU - Wat is een kramp - Qu'est ce qu'une crampe
Op deze pagina

Wat is het?

Een kramp is een plots opkomende, spontane en pijnlijke samentrekking van één of meerdere spiervezels gedurende enkele seconden. Ze kunnen opkomen op gelijk welk moment van de dag, veelal na het uitvoeren van een fysieke activiteit maar dit niet altijd. Een spierkramp zal sneller opkomen dan spierpijn, zeker na een intense inspanning zonder voldoende opwarming, na een heel langdurige inspanning of als gevolg van overmatig zweten.

Krampen hebben vaak geen zichtbare oorzaak. Ze komen op elke leeftijd voor, maar ouderen worden er vaakst door getroffen. Zij hebben er voornamijk ’s nachts last van. 

Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?

Doe strekoefeningen door voorover de buigen met je handen tegen een muur om zo je kuitspieren uit te strekken. Hou dit een dertigtal seconden vol. Je kan ook je tenen naar je toe trekken. Masseer tegelijk met snelle bewegingen je kuitspier.

Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)

Indien strekoefeningen niet voldoende zijn dan kan je een ijspack of coldspray toepassen. Een tekort aan vocht is één van de oorzaken van krampen. Drink voldoende water overdag minimum 1,5 liter per dag. Vermijd teveel koffie of thee. Cafeïne kan het opkomen van krampen bevorderen.

Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?

Een tekort aan magnesium is één van de belngrijkste oorzaken van krampen. Heb je vaak last van krampen, neem dan een magnesiumsupplement. Komen de krampen van een sportieve inspanning: verwarm je spieren zachtjes gedurende minimum 20 minutes. Strek al je spieren na afloop van je sportieve inspanning en voorzie het lichaam van voldoende zuurstof. Vergeet niet te drinken, voor, tijdens en na het sporten. Bij een langdurige inspanning, van meer dan één uur, kies je beter voor een specifieke drank (sportdrank). Deze bevatten alle noodzakelijke mineralen  die nodig zijn om aan te vullen waar nodig.

Wat moet ik vermijden?

Sommige geneesmiddelen kunnen het ontstaan van krampen uitlokken, vooral de cholesterolverlagende statines en diuretische (waterafdrijvende) middelen. Statines blokkeren niet alleen de aanmaak van endogeen cholesterol maar ook de synthese van CoenzymeQ10. Een tekort aan dit coenzyme Q10 veroorzaakt de krampen. Een Q10 supplement kan in dit geval nuttig zijn.

Complementaire producten

Je kan je kuiten masseren met een gel op basis van Arnica montana.

Gebruik de essentiële olie vaWintergreen  Dit product heeft sterk krampstillende en spierrelaxerende eigenschappen.Breng het direct om de huid aan of gebruik enkele druppels in een massage-olie.

Cuprum metallicum granulekunnen bij plots opkomende krampen ingenomen worden.

Nuttige accessoires

Een cold-hotpack kan verlichting geven tijdens en na de krampen.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Blijft de pijn voortduren zelfs na het nemen van extra magnesium, of heb je langdurig last van krampen, raadpleeg dan een arts. Doe dit ook in het geval je koorts hebt of wanneer de krampen zijn opgekomen na een trauma of ongeval. Zijn de krampen ontstaan na de opstart van een cholesterolverlagend geneesmiddel (statine), vraag dan aan de arts om de dosis eventueel aan te passen.

Wat bij ... (diabetes, zwangerschap)? Welke voorzorgen moet ik nemen?

BENU Sport