Op deze pagina

Contraceptie: laat ons er over praten!

BENU Contraceptie Contraception
Op deze pagina

Er bestaan verschillende vormen van anticonceptie. Kies voor jou situatie de meest geschikte anticonceptiemethode en hou rekening met:

  • veiligheid
  • doeltreffendheid
  • beschikbaarheid (=betaalbaar en toegankelijk)
  • maatschappelijk aanvaard

Zwangerschap is niet het enige risico, hou ook rekening met de kans op overdracht van HIV en andere SOA's. Hormonale anticonceptie en het spiraaltje voorkomen zwangerschap. Consequent en correct gebruik van het mannelijke latex condoom vermindert het risico op HIV-infectie en andere SOA's, waaronder chlamydiale infectie, gonokokkeninfectie en trichomoniasis.

Hieronder vindt u de verschillende mogelijkheden, maar neem zeker rustig de tijd om het onderwerp te bespreken en al uw vragen te stellen aan uw gynaecoloog.

Omkeerbare methoden van geboortebeperking

Intra-uteriene anticonceptie

  1. Een koperen intra-uterien T-vormig koperspiraaltje.Uw arts plaatst het in de baarmoeder om zwangerschap te voorkomen. Het kan tot 10 jaar in uw baarmoeder blijven.
  2. Levonorgestrel intra-uterien systeem. Een klein intra-uterien T-vormig spiraaltje, wordt door een arts in de baarmoeder geplaatst. Het geeft elke dag een kleine hoeveelheid progestageen af. Het spiraaltje blijft 3 tot 6 jaar in de baarmoeder. Dit is een hormonale methode.

Hormonale methoden

  1. Anticonceptie implantaat: dun staafje dat onder de huid van de bovenarm van een vrouw wordt ingebracht. Het staafje bevat een progestageen dat in de loop van 3 jaar in het lichaam wordt vrijgegeven.
  1. Injectie: elke drie maanden wordt door de arts een progesteron-injectie uitgevoerd bij vrouwen die deze behandeling volgen.
  1. Orale anticonceptie:
  • De “klassieke” pil bevat oestrogeen en progesteron. Dit geneesmiddel is voorgeschreven en moet dagelijks op hetzelfde tijdstip worden ingenomen.
  • De progestageenpil (soms minipil genoemd) bevat alleen progesteron, wordt voorgeschreven door een arts en moet elke dag op hetzelfde tijdstip worden ingenomen. Het kan een goede optie zijn voor vrouwen die geen oestrogeen kunnen innemen.
  • Anticonceptiepleister: deze geeft progestageen en oestrogeen af in de bloedbaan. Verkrijgbaar op voorschrift. Deze pleister moet 3 van de 4 weken worden gedragen en wekelijkse worden vervangen. Tijdens de 4e week, zonder pleister, zal de vrouw de terugkeer van haar menstruatie waarnemen.
  • Hormonale vaginale ring: werkt ook door oestrogeen en progesteron af te geven en wordt gedurende 3 weken in de vagina geplaatst. Na de periode in de 4e week wordt er een nieuwe ring geplaatst.

Barrière-methoden

  1. Het pessarium en cervicaal kapje3: wordt in de vagina geplaatst om de baarmoederhals af te dekken en zo sperma tegen te houden. Het pessarium heeft de vorm van een ondiep kopje. Het baarmoederhalskapje heeft de vorm van een vingerhoedje.
  2. De anticonceptiespons3: bevat zaaddodend middel en wordt in de vagina geplaatst waar hij over de baarmoedermond past. De spons werkt maximaal 24 uur en moet na de laatste geslachtsgemeenschap nog ten minste 6 uur in de vagina blijven; daarna wordt de spons verwijderd en weggegooid.
  3. Het mannencondoom: Het mannencondoom: het wordt gedragen door de man en voorkomt dat sperma het lichaam van de vrouw binnendringt. Condooms helpen zwangerschap en de overdracht van soa's te voorkomen. Condooms kunnen maar één keer worden gebruikt. Gebruik geen glijmiddel op oliebasis, lotions of vaseline met latexcondooms. Ze verzwakken het condoom, dat dan kan scheuren of breken.
  4. Het vrouwencondoom3: wordt door de vrouw gedragen en helpt voorkomen dat sperma in haar lichaam terechtkomt. Het is verpakt met een glijmiddel. Het kan tot acht uur voor de geslachtsgemeenschap worden ingebracht.
  5. Spermicide: deze producten doden het sperma en bestaan in verschillende vormen: schuim, gel, crème, film, zetpil of tablet. Ze worden niet langer dan een uur voor de geslachtsgemeenschap in de vagina geplaatst. U laat ze minstens zes tot acht uur na de geslachtsgemeenschap zitten. Je kunt een zaaddodend middel gebruiken naast een mannencondoom, een pessarium of een baarmoederhalskapje.

Natuurlijke methoden:

  1. Indien u een zeer regelmatige maandelijkse vruchtbaarheidscyclus heeft kan deze 'kennis' u helpen om zwanger te worden of om zwangerschap te voorkomen.
  1. Lactatie-amenorroe methode: vrouwen die net een baby hebben gekregen en die borstvoeding geven, kunnen deze anticonceptiemethode tijdelijk alleen gebruiken als aan de volgende 3 voorwaarden is voldaan:
  • Amenorroe (geen menstruatie na de bevalling);
  • Volledige of bijna volledige borstvoeding;
  • Binnen minder dan 6 maanden na levering.
Als aan een van deze voorwaarden niet wordt voldaan, is het belangrijk om een ​​andere vorm van anticonceptie te gebruiken.

    Anticonceptie voor noodgevallen

    Noodanticonceptie is GEEN reguliere anticonceptiemethode. Noodanticonceptie kan worden gebruikt als tijdens de seks geen anticonceptie is gebruikt of als de anticonceptie is mislukt, bijvoorbeeld als een condoom is gebroken.

    Goed om te weten: afhankelijk van de vrouw kan er binnen 5 dagen na onbeschermde seks een spiraaltje worden geplaatst. Let op, deze oplossing beschermt niet tegen soa's en de effectiviteit hangt af van de periode in de cyclus.

    Permanente methoden van geboortebeperking

    Er bestaan methoden voor permanente sterilisatie voor mannen en vrouwen. Raadpleeg een arts voor meer informatie.

    Referenties:

    1. Trussell J, Aiken ARA, Micks E, Guthrie KA. Efficacy, safety, and personal considerations. In: Hatcher RA, Nelson AL, Trussell J, Cwiak C, Cason P, Policar MS, Edelman A, Aiken ARA, Marrazzo J, Kowal D, eds. Contraceptive technology. 21st ed. New York, NY: Ayer Company Publishers, Inc., 2018.
    2. Peragallo Urrutia R, Polis CB, Jensen ET, Greene ME, Kennedy E, Stanford JB. Effectiveness of fertility awareness-based methods for pregnancy prevention: A systematic reviewexternal icon. Obstet Gynecol 2018;132:591-604.
    3. Deze producten zijn niet verkrijgbaar in België.