Op deze pagina

Begeleiding pijn

BENU - Pijn - Douleur
Op deze pagina

Hou je pijn onder controle!

Pijn is een vaak voorkomend fenomeen. Een groot deel van de bevolking neemt regelmatig medicatie in tegen onder andere hoofdpijn, gewrichtspijn en/of rugpijn.

Er zijn 3 soorten pijn:

Acute pijn: Pijn die snel verdwijnt, meestal na minder dan 30 dagen.
Voorbeeld: occasionele hoofdpijn of een verzwikte enkel.

Neuropathische pijn: Eigenlijk is neuropatische pijn bijna altijd chronisch. Je kan pijn indelen op basis van tijd: acuut, chronische en op basis van oorzaak : nociceptieve pijn, zenuwpijn, orgaanpijn, vaatpijn, pijn bij kanker.
Voorbeelden van neuropathische pijn zijn:

  • Fantoompijn
  • Pijn door ruggenmergbeschadiging
  • Pijn in de benen bij patiënten met suikerziekte (aangetaste zenuwen)

Chronische pijn: Langdurige pijn die méér dan drie maanden aanhoudt en langer blijft bestaan dan de verwachte genezingsperiode. Als je pijn je zorgen baart, praat er dan over met iemand van ons apotheekteam. Het bijhouden van een pijndagboek kan tijdelijk nuttig zijn. Nieuw is de theorie om juist minder de aandacht te leggen op de pijn , maar leren leven met de pijn en juist door veel te bewegen en activiteiten te zoeken die je toch nog kan uitvoeren ondanks de pijn. Door je te concentreren op de activiteiten ipv op de pijn gewaarwording kan je eeb gelukkiger leven lijden met minder pijn en minder medicatie. In het begin kan een pijndagboek nuttig zijn, nadien is het belangrijk om je aandacht te richten op wat wel goed gaat. Met de nodige hulp, kan je een gelukkiger leven lijden met minder pijn en minder medicatieEen vorm van chronische pijn is neuropathsiche pijn.

Haal het maximum uit je medicatie.

Veel mensen die aan pijnlijke aandoeningen lijden, hebben hun pijn niet onder controle. Dit is vaak omdat ze niet de juiste hoeveelheid pijnstillers innemen op het juiste moment. Begrijpen waarom het belangrijk is om je pijnstillers correct in te nemen, kan een groot verschil maken.

  • De inname van pijnstillers op het verkeerde tijdstip kan tot een verminderde pijncontrole leiden. Als je aan chronische pijn lijdt, is het aanbevolen je pijnstillers volgens een vast tijdschema in te nemen. Wacht zeker niet totdat de pijn opnieuw doorbreekt.
  • Wanneer een te lage dosis pijnstiller wordt ingenomen in verhouding met je gewicht, zal je pijn niet voldoende verlicht worden.
  • Neem je echter te veel in, kan dit leiden tot meer ernstige bijwerkingen. De inname van een te hoge dosis paracetamol kan bijvoorbeeld leverproblemen veroorzaken die voor een fatale afloop kunnen zorgen. Het is dus belangrijk de actieve bestanddelen van je medicatie te kennen.

Niet-medicamenteuze maatregelen

Naast het nemen van medicatie, zijn ook een aantal niet medicamenteuze  maatregelen van belang om je pijn zo optimaal mogelijk te verlichten. Dit kan betekenen dat je enkele levensstijlaanpassingen dient door te voeren.

Een aantal tips die kunnen helpen bij het verlichten van je pijn:

  • Stress kan pijn verergeren. Neem dus voldoende tijd om te ontspannen.
  • Voorzie regelmatige maaltijden en slaap voldoende.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Een inactief leven kan zwakke, stijve spieren en gewrichten veroorzaken waardoor je meer pijn kan ervaren. Bewegen is bovendien goed voor de moraal.
  • Zorg voor een gezond gewicht. Sommige aandoeningen zoals artrose kunnen namelijk ontstaan of verergeren door overgewicht. Gaat ten rade bij je apotheker als je gewicht wilt verliezen.

Er bestaan talrijke manieren om je pijn te beheersen en te verlichten. Zo ben je vrij om een gelukkig leven te leiden.

Bekijk of download de brochures

Hoofdpijn? Migraine? Artrose? Kwetsuren? Wij staan klaar om je te begeleiden en je te leren je pijn zo goed mogelijk onder controle te houden.

Vraag je apotheker om advies specifiek voor jouw aandoening. Vind uw dichtstbijzijnde BENU apotheek hier.