Op deze pagina

Genieten van zon en water in alle veiligheid

BENU Genieten van zon en water in alle veiligheid Profitez du soleil et de l'eau en toute sécurité
Op deze pagina

Droom je van een prachtige huid en een gezonde haardos?

Heb je tijdens de zomermaanden wel eens last van een droge huid en gespleten haarpunten?

Lees dan zeker deze tips.

Zon, zout, wind, chloor: ze drogen je huid en haren uit. Het hydrolipidenlaagje dat onze huid beschermt, geraakt beschadigd en er treedt TEWL (trans epidermaal waterverlies) op.

Hoe kunnen we genieten van een heerlijke vakantie en tegelijk een stralende huid behouden?

Begin met een goede voorbereiding:

  • Een maand vooraf (minimaal twee weken) kun je starten met de inname van vitamines die de huid beschermen tegen huidveroudering en de kans op zonne-allergie verminderen. Wist je dat de inname van calcium de symptomen van zonneallergie kan verminderen?
  • Vertrek je graag met een tintje gebruik dan bruinen zonder zon of bronzerende voedingssupplementen.
    Tip: wanneer je deze supplementen het hele jaar door inneemt, zie je er op elk feestje stralend uit!
  • Je huid vooraf scrubben, is zeker een aanrader om een mooie egale teint te bekomen.

Op vakantie laat je je huid langzaam wennen aan de zon. Geniet, zeker de eerste dagen, af en toe van een plekje in de schaduw. Geef je je huid wat rust en voorkom verbranden.

Ben je toch verbrand? Dan kun je een verkoelende after sun en koelende kompressen gebruiken. Als je last krijgt van koorts, rillingen of je onwel voelt, dan neem je best contact op met een arts.

Je zuurverdiende bikini body behouden en lekker eten is geen gemakkelijke combinatie.  Hydrateer je huid van binnenuit door voldoende water te drinken en eet vruchten die veel vitamine C en anti oxidanten bevatten zoals kiwi, sinaasappelsap, citroensap. Zo geef je je huid een extra boost en draag je tegelijk zorg voor je huid en figuur. Let op met pompelmoes, want deze kan de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden.

Natuurlijk gebruiken we een goede zonnecrème. In de apotheek vindt je producten die inzetten op de laatste nieuwe ontwikkelingen: de invloed van blauw licht, filters die de mariene biodiversiteit niet beïnvloeden, onzichtbaar en zeer beschermend zijn.  Kortom zeer efficiënte producten die je optimaal beschermen en heerlijk zijn om te gebruiken.

Je zonnecreme bewaar je best op een koel plekje: leg deze in de schaduw of wikkel in een handdoek en laat zeker niet achter in een warme auto. Warmte kan de filters aantasten waardoor je minder goed beschermt bent.

Smeer je ongeveer een half uurtje voor je buiten gaat in en herhaal dit om de twee uren en na het zwemmen (zelfs bij waterproof zonnecreme). Vergeet je oren, voeten, lippen niet en let bij mannen extra op de gevoelige hoofdhuid. Er bestaan speciale producten die niet te vet zijn en goed uitsmeren, deze zijn zeker ook aan te raden bij een huid die gevoelig is aan acne.

Toch verbrand? In de apotheek bieden we een uitgebreid gamma van verzachtende crèmes aan, die je kan smeren bij  droge en gevoelige huid. Was je huid en haren met extra zachte producten die niet uitdrogen. Na het douchen kun je after sun of huidolie gebruiken, zo wordt je hydrolipidenfilm snel weer hersteld.

Verschijnen er één of twee dagen na het zonnen kleine bultjes, blaasjes of jeuk op je huid? Dan heb je waarschijnlijk toch last van zonneallergie.  (reageer je allen op direct zonlicht, dan komt dit door de UVB straling. Sommige mensen reageren op UVA en krijgen bovendien jeuk achter glas). Planten als berenklauw, brandnetels en citrusvruchten kunnen PLE (polymorfe lichteruptie) veroorzaken. Let op bij het gebruik van medicijnen (sommige antibiotica, ontstekingswerende crèmes, hart- en bloeddrukpillen, anti-psychotica) en parfum.

Sommige mensen krijgen door hormonen in de pil of bij zwangerschap last van melasma. Bescherm je huid met een extra hoge zonnefactor.

Wanneer je niet meer in de zon komt, kun je de donkere verkleuringen behandelen met crèmes op basis van hydrochinon of vit C.

Uiteraard geniet je graag van een verfrissende duik in het water. Helaas kan dit zorgen voor zwemmersoor (buitenoorontsteking). Aarzel niet om oordopjes te gebruiken.
Na het zwemmen even de oren reinigen. Gebruik liever geen oorstokjes, want zo beschadig je de gehoorgang. Reinig je oren met het puntje van je zakdoek rond je pink is meer dan voldoende. Je apotheker of arts kan je zure oorduppels aanraden om dit te voorkomen of behandelen. (bij een middenoorontsteking mag je niet met je hoofd onder water)

Voor en na het zwemmen neem je best een douche:

  • Vooraf neemt je haar reeds water op en zo is er minder invloed van de trichlooramines die door het chloor gevormd worden en je haar beschadigen.
  • Nadien douche je nog een keertje om je haar goed uit te spoelen en je huid te beschermen. Zo vermijd je ook de groene verkleuring bij blonde haren (opname van geoxideerde metalen in beschadigd haar).

Met een petje, bandana of hoed zie je er altijd verzorgd uit en je beschermt je ogen , haar en gezicht.

Smeer je na het zwemmen opnieuw in met zonnecrème en spuit wat olie op je haren, zo blijf je genieten van je weelderige haardos.

Nu aan de slag:

Je huid goed voorbereiden met voedingssupplementen en eventueel een scrub.
Beschermende haarolie en zonnecrèmes niet vergeten.
Regelmatig goed afspoelen en hydraterende producten gebruiken.
Collageen en elastine worden minder aangetast en je blijft lang jong en stralend.

BENU Reisapotheek