Op deze pagina

Kloven: pijnlijke barstjes in de huid

BENU - Kloven: pijnlijke barstjes in de huid - Gerçures, crevasses : quand la peau est mise à mal
Op deze pagina

Wat is het?

Wanneer de buitentemperatuur daalt zijn de voornaamste lichaamsdelen die blootgesteld worden aan koude, wind en lucht de handen en het gelaat (oren en lippen) De huid van die zones, die meestal al gevoeling is, wordt kwetsbaarder door deze externe factoren en er kunnen kloven ontstaan.

In de zomer, bij het dragen van open schoenen of sandalen, droogt de huid van de voeten sneller uit. Er wordt eelt gevormd die dan kan barsten.

Kloven zijn zichtbaar als groeven of barsten in de huid. Ze zijn niet gevaarlijk maar kunnen heel pijnlijk zijn (zeker bij beweging) en soms bloeden. 

Sommige mensen zijn meer gevoelig aan het krijgen van kloven dan anderen, bijvoorbeeld poetspersoneel dat vaak in contact komt met detergenten of bouwvakkers die werken met cement in weer en wind. Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen problemen hebben met tepelkloven.

Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?

Hydrateer de huid van handen en voeten regelmatig met een crème of zalf op basis van ureum of met lipidenherstellende ingrediënten (glycerine, karitéboter).Ureum activeert de afschilfering van de huid: de dode huidcellen worden zo geëlimineerd, de eeltplek verweekt en de hydraterende bestandelen kunnen de huid beter binnendringen.Breng op de kloven een wondhelende zalf aan. 

Gebruik een vochtinbrengende lippenbalsem gedurende de koude wintermaanden. Je mag ze onbeperkt en veelvuldig toepassen.

Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)

Worden je handen zwaar op de proef gesteld? Gebruik een handcrème die een beschermende laag vormt tegen water en vuil. De crème beschermt ook tegen andere aggressieve factoren zoals chemicaliën, detergent, cement, ... De beschermende werking duurt ongeveer 3 tot 4 uur, zelfs al was je tussentijds je handen. Je kan ook handschoenen dragen, met een katoenen, voering die het contact met water of andere producten zullen voorkomen.

Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?

Enkele eenvoudige maatregelen kunnen het ontstaan van kloven vermijden. Begin ermee vanaf de eerste koude. Draag handschoenen om je handen af te schermen van wind en kou. Kies voor thermische sokken. Ga nooit buiten met natte handen. Breng een dikke laag crème op basis van hyaluronzuur aan op de handen en draag hierover katoenen handschoenen tijdens de nacht. Omdat door druk en wrijving eelt ontstaat is het dragen van goed schoeisel daarom erg belangrijk. Zeker in de zomermaanden krijgen de voeten te weinig steun door het dragen van open schoenen en slippers. Door af te wisselen met stevigere zomerschoenen worden veel problemen al voorkomen.

Wat moet ik vermijden?

Klassieke zepen drogen de huid uit en bevorderen zo het ontstaan van kloven. Verzorg je voeten en handen. Was je handen en voeten met een zachte, niet-uitdrogende zeep.Gebruik nadien een hand – of voetencrème.Scrub je voeten en handen éénmaal per week om de dode huidcellen te verwijderen.

Complementaire producten

Voedingssupplementen met plantaardige oliën zoals Argane olie, visolie of teunisbloem olie voeden de huid en kunnen helpen kloven te voorkomen en te behandelen. Ze kunnen als kuur van één of twee maand ingenomen worden. Deze oliën zijn rijk aan essentiële omega 6 vetzuren die verantwoordelijk zijn voor de soepelheid van de cellulaire membranen. Een orale homeopathische behandeling is afhankelijk van de plaats en het uitzicht van de kloven. Zuig 3 tot 5 granules Nitricum metallicum 5CH op 3à4 keer per dag , tot er verbetering zichtbaar is. Deze zijn nuttig bij vingerkloven, die pijnlijk zijn en snel bloeden bij aanraking. Meng enkele druppels essentiële olie van Zonneroosje in je handcrème.

Nuttige accessoires

Een alternatief voor herstellende klovencrèmes zijn vloeibare pleisters. De vloeibare pleisters vormen een ondoorlaatbare film die het opnieuw open gaan van de kloven vermijden. Opgelet: ze kunnen sterk prikken tijdens het aanbrengen omdat ze alcohol bevatten. Gebruik een rasp om eelt te verwijderen van de hiel.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Genezen de kloven niet spontaan of zien ze felrood en zijn ze pijnlijk, raadpleeg dan een arts. Misschien neem je, zonder het te beseffen, een geneesmiddel dat aanleiding geeft tot vasoconstrictie en zo de genezing tegenhoudt. 

Wat bij ... (diabetes, zwangerschap)? Welke voorzorgen moet ik nemen?

Heb je diabetes hou de kloof goed in de gaten en raadpleeg op tijd een arts. Door de verhoogde concentratie aan glucose in het bloed, genezen wonden trager en is de kans op een infectie dus groter. Daarnaast voel je, door de beschadiging van zenuwcellen, minder pijn. Een hielkloof kan dus infecteren zonder dat je het voelt. Geef je borstvoeding dan kunnen er tepelkloven ontstaan. Lees hierover alles in het artikel over tepelkloven.

BENU Kloven