Op deze pagina

Het nut van pre– en probiotica

Het nut van pre– en probiotica | BENU Les avantages des pré et probiotiques
Op deze pagina

De darmflora

De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in de darm leven. In totaal zijn dat er ongeveer 100 biljoen. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke micro-organismen met elkaar in evenwicht. De schadelijke bacteriën kunnen zich niet vermenigvuldigen, omdat er onvoldoende ruimte en voedsel is voor nieuwe bacteriën. Zo blijft het evenwicht in stand.

De darmflora kan veranderen door bijvoorbeeld ziekte, een infectie of een behandeling met medicijnen zoals antibiotica, in dat geval kunnen supplementen nuttig zijn.

Prebiotica

Prebiotica zijn voedingsstoffen die niet door mensen kunnen worden verteerd en dus onverteerd in de dikke darm terechtkomen. Het is de voedingsbron voor de micro-organismen in de darm. vb XOS, FOS en inuline.

Probiotica

Probiotica bevatten grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën. Deze bacteriën, zoals bijvoorbeeld de lactobacillen en bifidobacteriën, overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm.

Is het evenwicht in je darm verstoord?

Neem dan s’ochtends voor het ontbijt een probioticum dat zoveel mogelijk gezonde kiemen bevat. Kies voor producten die maagzuurresistent zijn. Gebruik na de startkuur prebiotica om het microbioom blijvend te ondersteunen.

Recente onderzoeken wijzen op gezondheidsvoordelen, maar deze moeten nog verder bewezen worden.

  • probiotica zouden nuttig kunnen zijn bij de behandeling van neutrofiel astma.
  • ze hebben een aantoonbaar effect bij allergieën.
  • nieuwe studies tonen een positieve evolutie bij maagklachten zonder aanwijsbare oorzaak (vb pijn in de bovenbuik of een opgeblazen gevoel na het eten).
  • diarree door Clostridium difficile (Costridium difficile geassocieerde diarree (CDGD)) kan voorkomen worden door het immuunsysteem te stimuleren en kolonisatie van deze Cl.Diff.  te verminderen.

Soms zijn deze producten afgeraden, vraag het advies van je apotheker.

Lees ook ons artikel "Krik je weerstand op met probiotica."

BENU Probiotica