Op deze pagina

Laat een jeukende huid je humeur niet bepalen!

BENU - Laat een jeukende huid je humeur niet bepalen - Eczéma: Ne laissez pas une peau abimée gâcher votre humeur
Op deze pagina

Wat is het?

Eczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. Er bestaan verschillende soorten eczeem zoals bijvoorbeeld constitutioneel of atopisch eczeem, seborrhoïsch eczeem en contacteczeem. De oorzaken zijn telkens verschillend.Bij atopisch eczeem is de oorzaak een allergie. Atopie betekent ‘neiging hebben tot allergie’. Mensen met atopisch eczeem hebben dus vaak last van verschillende allergieën zoals voedselallergie, astma of hooikoorts. Deze vormen kunnen bij eenzelfde patiënt op een verschillende leeftijd tot uiting komen.Atopisch eczeem ontwikkelt zich bij kinderen al tussen 2 en 6 maand en komt bij 25 tot 30% van de pasgeborenen voor. In 80% van de gevallen is er een sterke verbetering rond de leeftijd van 2 jaar. In 10 tot 15% van de gevallen blijft de eczeem aanwezig op volwassen leeftijd. Contacteczeem komt heel frequent voor bij volwassenen. Deze vorm van eczeem ontstaat door een reactie op een extern allergeen. Er zal eczeem ontstaan daar waar de huid contact maakt met het allergeen. Vaak komt contacteczeem samen voor met atopisch eczeem.

Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?

Atopisch eczeem verloopt met ups en downs. Tijdens een opstoot wordt gebruik gemaakt van cortisonecrèmes die anti-inflammatoir werken. Ze worden onderverdeeld volgens hun sterkte en ze bestaan onder de vorm van crèmes, zalven, lotions of gel. Ze worden voorgeschreven in functie van de plaats van het eczeem en de intensiteit ervan. Breng deze medicatie 1 à 2 keer per dag aan in een dunne laag op de eczeemplekken tot je verbetering ziet. Een crème op basis van hydrocortisone 1% is de eerste keuze. Hou dit lang genoeg vol, gedurende 2 weken.

Bij erge jeuk kan je een antihistaminicum zoals cetirizine of loratadine innemen.

Advies van uw apotheker (om de werkzaamheid te verbeteren, de tolerantie te verhogen,…)

Bij iemand met atopie is de huidbarriere ontoereikend, waardoor de passage van allergenen door de epidermis mogelijk wordt. Er is namelijk een vermindering van de aanmaak van ceramiden ( bouwstenen van het intercellulair cement). Daarom is het noodzakelijk je huid te verzorgen ook tussen 2 opstoten door.Gebruik hiervoor dagelijks een emolliens om je ganse lichaam in te smeren. Dit is een hydraterende en verzachtende crème of zalf die je huid gezond houdt door de huidbarrière te herstellen. Op die manier kan je de symptomen onder controle houden en het aantal opstoten verminderen.Voorkom dat de huid uitdroogt. Een droge huid is gevoeliger voor prikkels en geeft meer jeuk. Gebruik geen zeep maar liever een bad- of doucheolie.

Hoe kan ik het voorkomen? Wat zijn uitlokkende factoren?

Aangezien allergenen de voornaamste oorzaak zijn van eczeem, is het belangrijk ze te proberen vermijden. Deze zijn voor iedereen verschillend. Het kan gaan om voedingsmiddelen, tabak, huisstofmijt, huisdieren, schimmels, pollen, parfums, insecticides, ... Ben je bijvoorbeeld allergisch voor pollen, vermijd dan om het gras te maaien of de haag te scheren. Beperk wandelingen in de natuur en hang je was niet buiten te drogen wanneer er veel pollen in de lucht zijn. Bij allergie voor huisstofmijt: vermijd vast tapijt, verlucht je kamer dagelijks. Gebruik antiallergische dekbedden en matrasovertrek.

Wat moet ik vermijden?

Probeer niet te krabben! Dit zal de jeuk alleen maar erger maken en zo veroorzaak je littekens. Houd je nagels kort en glad om je huid niet te beschadigen. Vermijd te warm water (meer dan 35°) tijdens het wassen. Een bad mag niet te lang duren, maximum 10 minuten.

Vermijd irriterende kledij zoals nylon en wol. En een bijkomende tip: vermijd stress! Een evenwichtig leven zonder stress helpt opstoten van eczeem te voorkomen.

Complementaire producten

Er bestaan alternatieven voor cortisone crèmes die als aanvulling kunnen gebruikt worden maar de behandeling ingesteld door de dermatoloog niet kunnen vervangen. Wees voorzichtig bij allergie met het gebruik van bepaalde natuurlijke producten zoals propolis, amandelolie, sesam-, arachide of notenolie. Ze kunnen een allergie uitlokken.

Bernagie-olie en teunisbloemolie bevatten veel omega 6 vetzuren. Deze hebben verzachtende en huidherstellende eigenschappen. Vergeet niet eventueel tekort aan vitamine D aan te vullen. Er is aangetoond dat er een verband is tussen een tekort aan vitamine D en de ernst van het atopisch eczeem.

Nuttige accessoires

Een coldpack kan verlichting geven bij erge jeuk.

Thermaal water heeft een onmiddellijk kalmerende werking op de huid.

Twijfel je of de jeukende huid veroorzaakt wordt door allergie? Doe dan een zelftest. Deze bepaalt de antistoffen in je lichaam en kunnen een aanwijzing geven of je een opstoot hebt of niet.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Bij felle roodheid en blaasjes op de huid, wanneer de behandeling geen verbetering brengt of wanneer je slaap danig wordt verstoord door het eczeem raadpleeg dan een arts of dermatoloog.

Wat bij ... (diabetes, zwangerschap)? Welke voorzorgen moet ik nemen?

Diabetespatiënten hebben meer last van een droge huid door een slechtere huidkwaliteit en een minder goede bloedcirculatie. Verzorg je huid daarom dagelijks met een emmoliens om jeuk en irritatie te vermijden.

BENU Handverzorging