Op deze pagina

Vrolijk in de zon

BENU - Zorgeloos in de zon - Sans souci au soleil - Vakantie - Vacances
Op deze pagina

Zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon. Dit verklaart waarom we ons over het algemeen blijer voelen als de zon schijnt.

Vit D wordt door onze huid aangemaakt bij blootstelling aan de zon. Deze vitamine heeft een enorme invloed op onze gezondheid zoals het behoud van: stevige beenderen, betere immuniteit en het behoud van een normale insulineproductie.

Overmatige blootstelling aan de zon heeft ook negatieve effecten:

Huidveroudering: onze huid verdikt, krijgt meer en diepere rimpels, huidverslapping, uitgezette bloedvaatjes en er ontstaan pigmentvlekken.

Zonne allergie: (PLE) polymorfe lichteruptie komt voor bij ongeveer 10% van de bevolking. (vaker bij vrouwen). De jeuk, bultjes en blaasjes verschijnen Meestal 1 tot 2 dagen na blootstelling aan de zon.

Zonnesteek: wordt veroorzaakt door een te lange blootstelling aan zonnestralen in combinatie met een beperkte vochtopname. Je hebt last van misselijkheid, hoofdpijn, verhoogde hartslag, soms zelfs koorts. (bij een hitteslag heeft men last van de warmte ongeacht of er al dan niet blootstelling was aan de zon, dit kan levensbedreigend zijn wanneer de lichaamstemperatuur oploopt. Raadpleeg snel een arts!).

Zonnebrand: vooral lichte huidtypes verbranden sneller. Verbranding wordt veroorzaakt door de UV-stralen van de zon. Mensen met een lichte huidskleur, rood of lichtblond haar en blauwe ogen zijn hier het gevoeligste voor. Het verbrandingsproces in de huid gaat ook na het zonnen nog een tijdje door. Een lichte zonnebrand geeft een rode en pijnlijke huid. Bij ernstige verbranding kunnen echter brandwonden met pijnlijke blaren ontstaan. Wanneer je vaak verbrandt (zeker als kind), kan dit op lange termijn je DNA beschadigen en het risico op huidkanker doen toenemen.

Huidkanker: is de meest voorkomende kanker in belgië. Goed voor 40 % vd kankerdiagnoses. Vandaag zal naar schatting één persoon op zes in de loop van zijn leven huidkanker krijgen.

Risicofactoren: Een aantal factoren vergroten het risico op huidkanker:

 • licht huidtype (1 of 2)
 • groot aantal moedervlekken
 • huidkanker in je familie
 • De belangrijkste risicofactor, is het aantal uren die in de zon doorgebracht worden. Kinderen zijn extra gevoelig voor de zon. 50-80% van de huidschade als gevolg van zonnestralen, wordt toegebracht tijdens de kinder- of puberteitsjaren.

Drie gekendste soorten: basocellulair carcinoom, spinocellulair carcinoom en melanoom. Melanoom wordt hiervan beschouwd als de meest agressieve vorm van huidkanker.

Melanoom herkennen: Een melanoom ontstaat uit de pigment vormende cellen en is dus meestal gekleurd, uitzonderlijk kan een melanoom kleurloos zijn. Hoe dikker het melanoom, hoe groter de kans op uitzaaiingen. Let op ‘het lelijke eendje’: een vlekje dat fel afsteekt of afwijkt van alle andere aanwezige vlekjes. Let bovendien op de volgende kenmerken:

A: Asymmetrie: een gewone moedervlek is symmetrisch, een melanoom asymmetrisch.      

B: Begrenzing: een gewone moedervlek heeft een regelmatige begrenzing, een melanoom heeft een grillige aflijning.

C: Kleur: moedervlek maximaal twee kleuren, een melanoom heeft vaak 3 of meer verschillende tinten bruin, zwart, wit, blauw of rood.

D: Diameter: melanoom meestal groter dan 0.6mm

E: Evolutie: Men moet altijd alert zijn wanneer een moedervlek binnen korte tijd in aspect, kleur of grootte toeneemt. Verder dient men altijd voorzichtig te zijn wanneer moedervlekken gaan jeuken, steken of pijn doen, wondjes of korstjes vertonen. Raadpleeg bij twijfel een huidarts of dermatoloog.

Bescherm je huid:

 • Laat je huid geleidelijk wennen aan de zon. Start met een hoge beschermingsfactor in het begin van je vakantie en maak de blootstelling aan de zon elke dag beetje bij beetje langer.
 • Voorkom zoveel mogelijk verbranding.
 • Vermijd de zon zoveel mogelijk tussen 12.00 en 15.00 uur. Ook in de schaduw ben je niet altijd veilig. Zonlicht kan weerkaatsen op water, tegels, zand en sneeuw. Wees voorzichtig!
 • Gebruik in de volle zon een hoed met een brede rand, zoek regelmatig de schaduw op en draag dekkende kleding.
 • Smeer je huid een half uur vóór zonblootstelling rijkelijk in met een zonnecrème die past bij je huid- en fototype. (UV-A en UV-B). Een zonnecrème werkt namelijk pas een half uur na aanbrengen en blijft twee tot drie uur werkzaam. Herhaal het insmeren dus om de 2 uur, na het zwemmen of na hevig zweten. (Bewaar je zonnecreme niet in de zon, dan vermindert de werking).Een zonnebrandmiddel is NIET bedoeld om langer in de zon te mogen zitten. Besteed bij het insmeren aandacht aan kwetsbare zones: oren, neus, de wreef van de voet, hoofdhuid, ...) Stel een litteken niet bloot aan zonnestralen gedurende de eerste twee jaar om verkleuringen te vermijden. Gebruik hiervoor bij vookeur een stick met hoge bescherming.
 • Hydratatie is de sleutel tot een gezonde huid. Hydrateer zowel van buitenaf als van binnenuit. Drink minstens 1,5 liter water per dag om je huid zo vochtrijk mogelijk te houden. Gebruik een after-sun om de functie en structuur van de huid te helpen herstellen na het zonnen.
 • Eet veel groenten en fruit, deze zijn rijk aan antioxidanten. Antioxidanten neutraliseren de schadelijke vrije radicalen die UV-stralen veroorzaken. Er bestaan ook specifieke voedingssupplementen met antioxidanten die de huid voorbereiden op de zon, voor een mooi kleurtje zorgen, huidveroudering tegengaan  en helpen allergie te voorkomen. Let wel, deze producten vervangen een zonnecrème niet!
 • Vermijd het gebruik van zonnebanken.
 • Het aanbrengen van een zelfbruinend middel (lotion of spray) beschermt niet tegen zonverbranding. Aanvullende zonbescherming is dan noodzakelijk.
 • Scrub je huid 1 à 2 maal per week om de dode huidcellen te verwijderen. Zo zal je huid egaler bruinen en je bruine kleurtje langer blijven.
 • Ga meteen uit de zon als je merkt dat je verbrandt. Koel de huid eventueel met natte doeken om de pijn te verlichten en breng vervolgens een herstellende crème aan. Blijf minstens drie dagen uit de zon om je huid de kans te geven zicht te herstellen. Raadpleeg een arts bij uitgebreide zonnebrand, grote blaarvorming, kleine kinderen en symptomen van zonneslag.
 • In tegenstelling tot UV B gaat UV A grotendeels door kleding en glas. Mensen en vooral kinderen (zeker als die overgevoelig zijn voor UV-straling) zijn niet beschermd tegen UV A als ze buiten een T-shirt aanhebben of achter glas zitten. Let zeker op met baby’s, zelfs in de schaduw.

Bescherm je ogen:

De lichtgevoelige cellen in het netvlies zijn gevoelig voor UV straling, de ooglens laat deze echter niet door en beschermt dus het netvlies. Toch kunnen sommige mensen oogkanker ontwikkel bij overmatige blootstelling aan zonlicht. Mensen met lichte ogen zijn hier gevoeliger voor. De ooglens kan op lange termijn beschadigd worden door UV straling waardoor cataract ontstaat. Kies dus voor een goede zonnebril met gegarandeerde bescherming tegen UV straling.

Controleer regelmatig:

Het merendeel van de huidkankers die op tijd worden ontdekt, kunnen worden genezen. Als je risicofactoren voor huidkanker hebt, raadpleeg dan éénmaal per jaar een dermatoloog. Daarnaast is het van belang maandelijks de huid zelf te inspecteren om verandering snel te kunnen opmerken.

Ref: Moedervlekken - Huidarts.com

Meet het welzijn van je huid

Maak een afspraak in één van onze deelnemende apotheken voor een volledige analyse van uw huid. Aan de hand van deze analyse kunnen we u in enkele metingen adviseren over de verzorgingsroutine die het beste bij uw huid past.

Pharmacie BENU Schaerbeek Meiser
Boulevard Général Wahis, 278 / 1030 Schaerbeek

Pharmacie BENU Schuman
Avenue D'auderghem, 14 / 1040 Etterbeek

Pharmacie BENU Barrière de Saint-Gilles
Chaussée D'alsemberg, 4 / 1060 Saint-Gilles

Pharmacie BENU Pl. Luther King
Place Martin-luther King, 9 / 1070 Bruxelles

Pharmacie BENU Anderlecht Scherdemael
Rue De Neerpede, 225 / 1070 Anderlecht

Apotheek BENU Sint-Aghata-Berghem Pl. Schweitzer
Dr Schweitzerplein, 38 / 1082 Sint-Aghata-Berghem

Pharmacie BENU Woluwe St Lambert Remy Chapelle-aux-Champs
Avenue Emile Vandervelde, 82 / 1200 Woluwe St Lambert

Pharmacie BENU Bruxelles Vivier d'Oie
Chaussée De Waterloo, 1215 / 1180 Bruxelles

BENU Rosier-Bois
Rue Rosier-bois, 1 / 1331 Rosières

Pharmacie BENU Céroux-Mousty Herbillon
Rue De La Station, 11 / 1341 Céroux-Mousty

Pharmacie BENU Jodoigne la Bruyère
Rue De La Bruyère, 19 / 1370 Jodoigne

BENU Bellebeke
Potaardestraat, 13 / 1790 Affligem

Apotheek BENU Grimbergen Prinsenbos
Pastoor Woutersstraat, 16 / 1850 Grimbergen

Apotheek BENU Borgerhout Gitschotel
Gitschotellei, 186 / 2140 Antwerpen

Apotheek BENU Heist-op-Den-Berg Wiekevorst
Wiekevorst-dorp, 9 / 2222 Heist-op-den-Berg

Apotheek BENU Turnhout Maïs - Patriottenstraat
Patriottenstraat, 108 / 2300 Turnhout

Apotheek BENU Minderhout
Minderhoutdorp, 40 / 2322 Minderhout

Apotheek BENU Veerle - Haenven
Oude Geelsebaan, 6 / 2431 Veerle

Apotheek BENU Geel Oosterlo
Oosterloseweg, 69 / 2440 Oosterlo

Apotheek BENU Wilrijk P. Bauwens
Pastoor Bauwenslaan, 59-61 / 2610 Wilrijk

Apotheek BENU Wilrijk Valaar
Valaardreef, 69 / 2610 Antwerpen

Apotheek BENU Sint-Katelijne-Waver Nagels - St. Catharina
Markt, 31A / 2860 Sint-Katelijne-Waver

Apotheek BENU Essen Moerkant
Moerkantsebaan, 49 / 2910 Essen

Apotheek BENU Brasschaat Breda - Oude Baan
Bredabaan, 325 / 2930 Brasschaat

Apotheek BENU Begijnendijk
Kleinesteenweg, 2 / 3130 Begijnendijk

Apotheek BENU Beverlo
Beverlo-dorp, 26A / 3581 Beverlo

Apotheek BENU Lanaken-Rekem
Steenweg, 134 / 3621 Lanaken-Rekem

Apotheek BENU Bilzen Kleine Spouwen
Riemsterweg, 302 / 3740 Bilzen

Apotheek BENU Leopoldsburg 't Kamp
Kolonel Van Heesbekestraat, 6 / 3970 Leopoldsburg

Pharmacie BENU Florennes
Rue De Mettet, 97 / 5620 Florennes

Pharmacie BENU Couillet Viaduc
Route De Philippeville, 350 / 6010 Couillet

Pharmacie BENU Gilly les Haies
Chaussée De Ransart, 54B / 6060 Gilly

Pharmacie BENU Courcelles Sarty
Rue Du Général De Gaulle, 176 / 6180 Courcelles

Pharmacie BENU Wanfercée-Baulet Pl. Baïaux
Place Baïaux, 10, 176 / 6224 Wanfercée-Baulet

Pharmacie BENU Jamoigne Petrement - du Faing
Rue Du Faing, 8 / 6810 Jamoigne

Pharmacie BENU Bois de Mons
Chaussée De Binche, 92 / 7000 Mons

Pharmacie BENU Jurbise des Masnuy
Rue des Masnuy, 6 / 7050 Jurbise

Pharmacie BENU Allende Cour d'haine
Rue Salvador Allende, 14 / 7100 Haine-Saint-Paul

Pharmacie BENU Houdeng-Goegnies des Ascenseurs
Chausée Paul Houtart, 330 / 7110 Houdeng-Goegnies

Pharmacie BENU Binche au pavé de Charleroi
Avenue Wanderpepen, 8 / 7130 Binche

Pharmacie BENU Centre Hornu
Rue Grande, 115 / 7301 Hornu

Pharmacie BENU Ath Lorette
Chaussée De Bruxelles, 60 / 7800 Ath

Pharmacie BENU Ath St-Julien
Rue Pintamont, 2 / 7800 Ath

Pharmacie BENU Leuze-en-Hainaut Moulin - Condé
Rue De Condé, 49 / 7900 Leuze-en-Hainaut

Apotheek Oostende BENU Petit Paris
Torhoutsesteenweg, 65 / 8400 Oostende

Apotheek Oostende BENU Tanghe - Mariakerke
Nieuwpoortsesteenweg, 148 / 8400 Oostende

Apotheek BENU Gent De Pannemaeker
Burgstraat, 34 / 9000 Gent

Apotheek BENU Suys
Sint-bernadettestraat, 223 / 9000 Gent

Apotheek BENU Sint-Niklaas Hazewindstraat
Hazewindstraat, 16 / 9100 Sint-Niklaas

Apotheek BENU Beveren Markt
Grote Markt, 27 / 9120 Beveren

Apotheek BENU Beveren Vrasenestraat
Vrasenestraat, 28 / 9120 Beveren

Apotheek BENU Baasrode Ursmarus
Sint Ursmarusstraat, 174 / 9200 Baasrode

Apotheek BENU Lebbeke Het Centrum
Kerkplein, 3 / 9280 Lebbeke

Apotheek BENU Ninove Aspelare
Geraardsbergsesteenweg, 285 / 9404 Ninove

Apotheek BENU Geraardsbergen Calottenberg
Oudenaardsestraat, 35 / 9500 Geraardsbergen