Op deze pagina

Vrolijk in de zon

BENU - Zorgeloos in de zon - Sans souci au soleil - Vakantie - Vacances
Op deze pagina

Zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon. Dit verklaart waarom we ons over het algemeen blijer voelen als de zon schijnt.

Vit D wordt door onze huid aangemaakt bij blootstelling aan de zon. Deze vitamine heeft een enorme invloed op onze gezondheid zoals het behoud van: stevige beenderen, betere immuniteit en het behoud van een normale insulineproductie.

Overmatige blootstelling aan de zon heeft ook negatieve effecten:

Huidveroudering: onze huid verdikt, krijgt meer en diepere rimpels, huidverslapping, uitgezette bloedvaatjes en er ontstaan pigmentvlekken.

Zonne allergie: (PLE) polymorfe lichteruptie komt voor bij ongeveer 10% van de bevolking. (vaker bij vrouwen). De jeuk, bultjes en blaasjes verschijnen Meestal 1 tot 2 dagen na blootstelling aan de zon.

Zonnesteek: wordt veroorzaakt door een te lange blootstelling aan zonnestralen in combinatie met een beperkte vochtopname. Je hebt last van misselijkheid, hoofdpijn, verhoogde hartslag, soms zelfs koorts. (bij een hitteslag heeft men last van de warmte ongeacht of er al dan niet blootstelling was aan de zon, dit kan levensbedreigend zijn wanneer de lichaamstemperatuur oploopt. Raadpleeg snel een arts!).

Zonnebrand: vooral lichte huidtypes verbranden sneller. Verbranding wordt veroorzaakt door de UV-stralen van de zon. Mensen met een lichte huidskleur, rood of lichtblond haar en blauwe ogen zijn hier het gevoeligste voor. Het verbrandingsproces in de huid gaat ook na het zonnen nog een tijdje door. Een lichte zonnebrand geeft een rode en pijnlijke huid. Bij ernstige verbranding kunnen echter brandwonden met pijnlijke blaren ontstaan. Wanneer je vaak verbrandt (zeker als kind), kan dit op lange termijn je DNA beschadigen en het risico op huidkanker doen toenemen.

Huidkanker: is de meest voorkomende kanker in belgië. Goed voor 40 % vd kankerdiagnoses. Vandaag zal naar schatting één persoon op zes in de loop van zijn leven huidkanker krijgen.

Risicofactoren: Een aantal factoren vergroten het risico op huidkanker:

  • licht huidtype (1 of 2)
  • groot aantal moedervlekken
  • huidkanker in je familie
  • De belangrijkste risicofactor, is het aantal uren die in de zon doorgebracht worden. Kinderen zijn extra gevoelig voor de zon. 50-80% van de huidschade als gevolg van zonnestralen, wordt toegebracht tijdens de kinder- of puberteitsjaren.

Drie gekendste soorten: basocellulair carcinoom, spinocellulair carcinoom en melanoom. Melanoom wordt hiervan beschouwd als de meest agressieve vorm van huidkanker.

Melanoom herkennen: Een melanoom ontstaat uit de pigment vormende cellen en is dus meestal gekleurd, uitzonderlijk kan een melanoom kleurloos zijn. Hoe dikker het melanoom, hoe groter de kans op uitzaaiingen. Let op ‘het lelijke eendje’: een vlekje dat fel afsteekt of afwijkt van alle andere aanwezige vlekjes. Let bovendien op de volgende kenmerken:

A: Asymmetrie: een gewone moedervlek is symmetrisch, een melanoom asymmetrisch.      

B: Begrenzing: een gewone moedervlek heeft een regelmatige begrenzing, een melanoom heeft een grillige aflijning.

C: Kleur: moedervlek maximaal twee kleuren, een melanoom heeft vaak 3 of meer verschillende tinten bruin, zwart, wit, blauw of rood.

D: Diameter: melanoom meestal groter dan 0.6mm

E: Evolutie: Men moet altijd alert zijn wanneer een moedervlek binnen korte tijd in aspect, kleur of grootte toeneemt. Verder dient men altijd voorzichtig te zijn wanneer moedervlekken gaan jeuken, steken of pijn doen, wondjes of korstjes vertonen. Raadpleeg bij twijfel een huidarts of dermatoloog.

Bescherm je huid:

  • Laat je huid geleidelijk wennen aan de zon. Start met een hoge beschermingsfactor in het begin van je vakantie en maak de blootstelling aan de zon elke dag beetje bij beetje langer.
  • Voorkom zoveel mogelijk verbranding.
  • Vermijd de zon zoveel mogelijk tussen 12.00 en 15.00 uur. Ook in de schaduw ben je niet altijd veilig. Zonlicht kan weerkaatsen op water, tegels, zand en sneeuw. Wees voorzichtig!
  • Gebruik in de volle zon een hoed met een brede rand, zoek regelmatig de schaduw op en draag dekkende kleding.
  • Smeer je huid een half uur vóór zonblootstelling rijkelijk in met een zonnecrème die past bij je huid- en fototype. (UV-A en UV-B). Een zonnecrème werkt namelijk pas een half uur na aanbrengen en blijft twee tot drie uur werkzaam. Herhaal het insmeren dus om de 2 uur, na het zwemmen of na hevig zweten. (Bewaar je zonnecreme niet in de zon, dan vermindert de werking).Een zonnebrandmiddel is NIET bedoeld om langer in de zon te mogen zitten. Besteed bij het insmeren aandacht aan kwetsbare zones: oren, neus, de wreef van de voet, hoofdhuid, ...) Stel een litteken niet bloot aan zonnestralen gedurende de eerste twee jaar om verkleuringen te vermijden. Gebruik hiervoor bij vookeur een stick met hoge bescherming.
  • Hydratatie is de sleutel tot een gezonde huid. Hydrateer zowel van buitenaf als van binnenuit. Drink minstens 1,5 liter water per dag om je huid zo vochtrijk mogelijk te houden. Gebruik een after-sun om de functie en structuur van de huid te helpen herstellen na het zonnen.
  • Eet veel groenten en fruit, deze zijn rijk aan antioxidanten. Antioxidanten neutraliseren de schadelijke vrije radicalen die UV-stralen veroorzaken. Er bestaan ook specifieke voedingssupplementen met antioxidanten die de huid voorbereiden op de zon, voor een mooi kleurtje zorgen, huidveroudering tegengaan  en helpen allergie te voorkomen. Let wel, deze producten vervangen een zonnecrème niet!
  • Vermijd het gebruik van zonnebanken.
  • Het aanbrengen van een zelfbruinend middel (lotion of spray) beschermt niet tegen zonverbranding. Aanvullende zonbescherming is dan noodzakelijk.
  • Scrub je huid 1 à 2 maal per week om de dode huidcellen te verwijderen. Zo zal je huid egaler bruinen en je bruine kleurtje langer blijven.
  • Ga meteen uit de zon als je merkt dat je verbrandt. Koel de huid eventueel met natte doeken om de pijn te verlichten en breng vervolgens een herstellende crème aan. Blijf minstens drie dagen uit de zon om je huid de kans te geven zicht te herstellen. Raadpleeg een arts bij uitgebreide zonnebrand, grote blaarvorming, kleine kinderen en symptomen van zonneslag.
  • In tegenstelling tot UV B gaat UV A grotendeels door kleding en glas. Mensen en vooral kinderen (zeker als die overgevoelig zijn voor UV-straling) zijn niet beschermd tegen UV A als ze buiten een T-shirt aanhebben of achter glas zitten. Let zeker op met baby’s, zelfs in de schaduw.

Bescherm je ogen:

De lichtgevoelige cellen in het netvlies zijn gevoelig voor UV straling, de ooglens laat deze echter niet door en beschermt dus het netvlies. Toch kunnen sommige mensen oogkanker ontwikkel bij overmatige blootstelling aan zonlicht. Mensen met lichte ogen zijn hier gevoeliger voor. De ooglens kan op lange termijn beschadigd worden door UV straling waardoor cataract ontstaat. Kies dus voor een goede zonnebril met gegarandeerde bescherming tegen UV straling.

Controleer regelmatig:

Het merendeel van de huidkankers die op tijd worden ontdekt, kunnen worden genezen. Als je risicofactoren voor huidkanker hebt, raadpleeg dan éénmaal per jaar een dermatoloog. Daarnaast is het van belang maandelijks de huid zelf te inspecteren om verandering snel te kunnen opmerken.

Ref: Moedervlekken - Huidarts.com

Meet het welzijn van je huid

Maak een afspraak in één van onze deelnemende apotheken voor een volledige analyse van uw huid. Aan de hand van deze analyse kunnen we u in enkele metingen adviseren over de verzorgingsroutine die het beste bij uw huid past.

Onze apotheken | Onze BENU apotheken