Op deze pagina

Geef jouw immuniteit een boost voor meer vitaliteit!

BENU Immuniteit Immunité Boost
Op deze pagina

Onze immuniteit wordt soms sterk uitgedaagd, laten we ons richten op een natuurlijker manier van leven.

Hier zijn 3 belangrijke aspecten om jouw gezondheid te behouden:

 • Sport
 • Psycho-emotioneel evenwicht
 • Voeding

Sport

Sporten is essentieel. Natuurlijk is sporten niet genoeg om alle ziekten te vermijden, andere aspecten zoals slaap, voeding, individuele parameters, enz. spelen ook een rol.
Regelmatig met mate sporten heeft veel gunstige effecten op de gezondheid:

 • Het activeert het immuunsysteem door een betere circulatie van gifstoffen in ons lichaam om ze te elimineren en verhoogt het aantal leukocyten en hun activiteit.
 • Het beperkt stress en angst dankzij de afscheiding van endorfine en verbetert de slaapkwaliteit.
 • Het zorgt voor een betere gewichtsbeheersing met alle voordelen van dien (beter voor jezelf, meer zelfvertrouwen, enz.)
 • Het vergemakkelijkt de darmtransit.
 • Het vermindert het risico op osteoporose en vermindert reumatische schade.
 • Het heeft een positief effect op de werking van het hart.
 • Het leidt tot een verminderd risico op het ontwikkelen van niet-insuline-afhankelijke en insulineresistentie diabetes.

Alle deze voordelen samen geven je een betere immuniteit.

Psycho-emotioneel evenwicht

Zoals altijd is evenwicht de sleutel. Je moet je emoties laten circuleren om een blokkage te voorkomen. Wist je dat Wist je dat lachen indrukwekkende effecten heeft?

 • Het stabiliseert de hartslag en verlaagt de bloeddruk.
 • Het verbetert de zuurstofvoorziening van het bloed en verhoogt daarom de productie van witte bloedcellen, waardoor ons immuunsysteem wordt versterkt.
 • Het lost spanningen en remmingen op, waardoor een betere spijsvertering, betere slaap, sociale relaties worden verbeterd, enz.

Versterk dagelijkse preventie!

Opnieuw zou ik niet meer verwijzen naar de COVID pandemie. Dat is te lang geleden. Elke dag is een nieuw begin! Start vandaag al met preventie en nieuwe gewoonten die uw gezondheid ten goede komen.

Basisgebaren:

 • Was je handen grondig meerdere keren per dag.
 • Hoest of nies in de vouw van je elleboog.
 • Geef de voorkeur aan wegwerpzakdoeken (helaas niet erg ecologisch…) en gooi ze in een gesloten bak.
 • Vermijd handdrukken en knuffels om hallo te zeggen.

Home sweet home:

Voor een gezond huis, ververs de lucht dagelijks door goed te ventileren.

Het is ook mogelijk om de lucht in huis schoon te maken door essentiële olie van ravintsara of citroen te verspreiden. Een verstuiving van 15 minuten is voldoende, verlaat best even de kamer in tussentijd.

Op deze manier, kan je je immuniteit versterken en je vitaliteit verhogen. Het vervangt natuurlijk geen doktersbezoek. Ook je apotheker staat klaar om je te helpen.

Voeding

Iedereen weet dat een gezonde voeding noodzakelijk is om in vorm te blijven. Hierbij enkele adviezen om van start te gaan: geef waar mogelijk de voorkeur aan biologisch voedsel. Onbewerkt voedsel is rijk aan mineralen en vitaminen omdat het een natuurlijke cyclus gevolgd heeft en heeft tal van gezondheidsvoordelen oa op de samenstelling van je microbiota.

De harmonie van de darmflora (of microbiota) is essentieel voor onze spijsvertering en ook voor de goede balans van het zenuwstelsel en onze immuniteit. Dit zou tot 70% verantwoordelijk zijn voor de effectiviteit van het immuunsysteem.

Vroeger gebruikten wetenschappers de term darmflora als ze het over de microben in de darmen hadden. Maar het woord ‘flora’ verwijst naar planten, en daartoe behoren de microben niet. Die naam is nu dus veranderd in darmmicrobiota.

Onder invloed van voeding, omgeving, hygiënische omstandigheden, ziektes, geneesmiddelen, enz., kan de samenstelling van onze microbiota veranderen. "Ook stress, overbelasting en vermoeidheid hebben een negatieve impact op de samenstelling van de darmflora: de slechte bacteriën krijgen dan de overhand en de goede nemen in aantal af. Je voelt je minder fit en bent vatbaarder voor infecties.Wist je dat?

Wist je dat?

Prebiotica zijn niet verteerbare voedingsmiddelen zoals oligosachariden en voedingsvezels die de groei van gezonde bacteriën in de dikke darm stimuleren. We vinden ze in voedingsmiddelen zoals knoflook, asperges, uien, prei, gerst, haver en citrusvruchten.

Probiotica zijn levende micro organismen die we kunnen opnemen via onze voeding of via supplementen. Ze vertegenwoordigen onze goede bacteriën en komen bijvoorbeeld voor in gefermenteerde groenten, zuurkool, Miso, Tempeh.De opname ervan zou een gunstige invloed uitoefenen op de samenstelling van onze microbiota.

Wanneer je erg ziek bent, kan het soms beter zijn om deze supplementen niet te gebruiken. Vraag vooraf raad aan je arts of apotheker.

Wat zijn de belangrijke vitamines voor jouw immuniteit?

Vitamine C

Vitamine C is een effectief antioxidant. Het ondersteunt onze vitaliteit; helpt de bijnieren om bepaalde hormonen(adrenaline, cortisol) af te scheiden en onze natuurlijke balans in evenwicht te brengen.

Conclusie: hoe meer stress je hebt, hoe meer vitamine C je nodig hebt.

De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine C: ananas, citroen, kiwi, sinaasappel, mango, papaja, rode peper, zwarte bes, boerenkool.

Nood aan een extra boost? Start met een kuur op basis van acerola of Vitamine C (min 500 mg vitamine c).

Nadat de vitamine C zijn rol heeft gespeeld, bevindt het zich in de geoxideerde staat. Het moet dus "opgeladen" worden om te kunnen blijven werken! We zullen er daarom voor zorgen dat de regeneratieve cascade wordt gevoed met vitamine E en glutathion.

Vitamine D

Dankzij zijn antimicrobiële werking is vitamine D essentieel om het immuunsysteem te activeren.

T-cellen (ook immuniteitscellen genoemd) hebben circulerende vitamine D nodig om het aan een receptor te hechten en hun verdedigingsproces te starten om bacteriën en virussen te doden.

Vitamine D in voedsel wordt aangetroffen in levertraan (met een lepel of in capsules), vette vis (heilbot, haring, makreel, sardines, zalm), orgaanvlees (levers), eieren, kaas en boter.

Wist je dat gemiddeld 7 op de 10 Belgen een vitamine D-tekort heeft? Tijdens de winter zijn dat zelfs bijna 9 op de 10 Belgen! (cijfers website Fultium).

Ijzer

Dankzij een gezonde voeding met voldoende witte bonen,, ...nemen we tussen de10 –15 mg ijzer per dag op.Zo stellen we ons lichaam in staat om te reageren op een virale of bacteriële infectie. Ijze spelt namelijk een essentiele rol bij bacteriêle groei, maar ook bij onze immuunrespons. Ijzesuppletie kan soms noodzakelijk zijn, wanneer tekorten worden vastgesteld bij een bloedafname.

Ijzer speelt ook een essentiële rol bij bacteriële groei en bij onze immuunrespons. Ijzersuppletie kan dus noodzakelijk zijn, wanneer men een tekort vaststelt bij een bloedafname.

Het zal echter steeds nodig zijn om een ​​dagelijkse dosis via ons dieet in te nemen (witte bonen, linzen, amandelen, hazelnoten, volkorenbrood, bloedworst, oesters, kalfslever, varkenslever, enz.). Variërend van 10 tot 15 mg per dag om ons lichaam in staat te stellen een optimale snelheid te behouden om te reageren op virale of bacteriële infectie.

Wist je dat?

Als je te veel thee drinkt tijdens een infectie, vermindert jouw vermogen om ijzer in de voeding te absorberen. Tijdens een verkoudheid, geef je dus best de voorkeur aan kruidenthee.

Zinc

Zink is een essentieel sporenelement voor veel biologische processen zoals groei, neurologische functie of immuniteit. Zink beïnvloedt de antivirale immuniteit.

Het wordt aangetroffen in eiwitrijk voedsel zoals vlees, zeevruchten (vooral oesters), eieren, cashewnoten, pinda's, volle granen, linzen, quinoa, pompoenpitten en pompoenen...

Voor een goede antivirale preventie, is een dagelijkse inname van 100-200 mg aangeraden. Opgepast: je moet deze suppletie stoppen bij het eerste teken van een virale infectie.

Vergeet dit niet te combineren met een goede hydratatie! Een gebrek aan water kan ook vermoeidheid veroorzaken en dus onze immuniteit aantasten.

Probeer 's morgens een kopje warm water met citroen, dit is een goede aanvoer van vitamine C en dus een flinke boost.

BENU Vitamines & Mineralen