Op deze pagina

Samen tegen borstkanker!

BENU - Borstkanker - Cancer du sein - Samen tegen borstkanker - Faisons face ensemble au cancer du sein
Op deze pagina

Borstkanker is de meest voorkomende kanker in België. Deze vorm van kanker is goed voor 15% van alle gediagnosticeerde kankers, zowel bij vrouwen als bij mannen.

Om u een idee te geven: in 2018 werden 10.905 borstkankers gediagnosticeerd op een totaal van 70.468 kankers in België.

Het onderzoek vordert, de screening wordt intensiever, maar ondanks al deze inspanningen overlijden er vandaag de dag nog steeds mensen aan borstkanker; en helaas treft dit bijna een op de tien vrouwen.

Het is daarom belangrijk om aan te dringen op preventie en vroege opsporing van borstkanker. Hoe eerder het wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing en in sommige gevallen, hoe minder belastend de behandelingen zullen zijn.

Waarom worden sommige vrouwen getroffen door deze kanker?

Bepaalde aandoeningen of voorgeschiedenis, zoals elke andere aandoening, verhogen het risico op het ontwikkelen van borstkanker.

Deze belaste risicofactoren zijn:

 • leeftijd: 3 op de 4 borstkankers ontwikkelen zich bij vrouwen ouder dan 50 jaar.
 • bepaalde hormonale aandoeningen zoals nooit een kind hebben gekregen, je eerste kind hebben gekregen na je 30ste of je eerste menstruatie is opgetreden vóór de leeftijd van 12.
 • medische voorgeschiedenis: het hebben van borstkanker of bepaalde borstpathologieën maakt je vatbaarder voor een hoger risico op borstkanker.
 • erfelijkheid: 5 tot 10% van de borstkankers is te wijten aan de mutatie van een gen, dus aan een genetische afwijking, die dan erfelijk wordt overgedragen. Maar let op: drager zijn van een van deze mutaties leidt niet automatisch tot het ontstaan ​​van borstkanker, maar verhoogt wel het risico.
 • het nemen van een hormoonvervangende therapie na de menopauze, vooral gedurende een lange periode.
 • Vroegtijdige inname van de anticonceptiepil, dwz kort na het begin van de puberteit, en/of gedurende lange tijd, kan het risico op borstkanker licht verhogen.

Juist of fout… veroorzaakt het dragen van een bh borstkanker?

Uiteraard… NEE!
In tegenstelling tot wat we soms kunnen lezen op bepaalde websites of sociale netwerken...

“Een onderzoek uit 2014 waarbij meer dan 1.500 vrouwen betrokken waren, vond geen verband tussen het dragen van een bh en het risico op borstkanker. Het maakt niet uit hoeveel uur je de bh draagt, wanneer vrouwen hem zijn beginnen dragen en of het een beugel-bh is of niet."

Bron: Stichting tegen Kanker

Screening blijft ons beste wapen!

Het blijft raadzaam om uw borsten op regelmatige basis te controleren op veranderingen en/of afwijkingen. Doe dit best een maal per maand, een week na het begin van je menstruatie of op een vaste datum (bijvoorbeeld als je postmenopauzaal bent).

Waarop moet je letten?

 • het verschijnen van een holte of terugtrekking van de huid op het oppervlak van de borst
 • het verschijnen van een knobbel in de borst
 • ongebruikelijke pijn
 • afscheiding uit de tepel

Ontdek je iets abnormaals? Dit betekent niet noodzakelijk dat u kanker heeft. Neem bij twijfel contact op met uw arts (zelfs als uw laatste mammogram niets abnormaals liet zien).

Aangezien deze kanker vaker voorkomt bij vrouwen van boven de 60, wordt een aanvullend screeningsonderzoek aanbevolen (en vergoed!) voor alle vrouwen van 50 tot 69 jaar en dit om de 2 jaar. Dit is het mammogram of mammotest.

Neem contact op met een erkend mammografiecentrum met een voorschrift van uw arts of de uitnodiging van de Vlaamse Gemeenschap om een ​​afspraak te maken! Alles over kanker - Borstkanker opsporen.

Ben je jonger dan 50, ouder dan 70 of heb je risicofactoren? Praat met uw arts voor een persoonlijke opvolging of behandeling.

Kunnen we borstkanker voorkomen?

Helaas is er geen magische formule die ons 100% zou beschermen tegen dit risico, maar we kunnen wel een paar aanbevelingen doen die ook onze levensstijl in het algemeen gaat verbeteren:

 • verminder uw alcoholgebruik en beperk u tot maximaal één drankje per dag
 • een gezond gewicht behouden en een uitgebalanceerd dieet volgen
 • regelmatige lichaamsbeweging
 • stop met roken
 • borstvoeding geven indien mogelijk

Bronnen:

Stichting tegen kanker
Steun de strijd tegen borstkanker
Alles over kanker

Lees ook onze andere blogs "Zorg goed voor jezelf ook als je kanker hebt" en "Hoe kan je kanker voorkomen? Minder kans op kanker in 12 stappen!"

BENU Oncologische producten