Op deze pagina

U zei Coeliakie?

BENU Coeliakie Coliaque
Op deze pagina

Wat is Coeliakie?

In Europa treft coeliakie ongeveer 1% van de bevolking, maar wordt vaak niet herkend door de vage klachten.

De oorzaak is niet precies bekend. Het is multifactorieel erfelijk : de aandoening kan ontstaan door een samenspel van erfelijke factoren en invloeden van buitenaf ( het is GEEN allergie of intolerantie).

Deze auto-immuunziekte  wordt uitgelokt door de inname van gluten. Deze eiwitten zorgen voor de elasticiteit en stevigheid van vb brood en pasta. Gluten zitten oa in de granen: tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut en alle voedingsmiddelen die er mee bereid worden.

Coeliakie is helaas  niet te genezen, maar wel goed te behandelen op basis van een glutenvrij dieet.

Het lichaam reageert met zijn afweersysteem tegen de gluten die normaal goed verdragen worden.

De binnenkant van de dunne darm geraakt beschadigd en veroorzaakt: winderigheid, diarree, vettige, schuimende en stinkende ontlasting...

Soms leidt dit tot een verminderde opname van voedingsstoffen.

Bij kinderen zien we een vertraagde groei, aften, huilerigheid, opgezwollen buik in combinatie met dunne armen en benen, vertraagde puberteit... ( vaak begint dit na introductie van de eerste granen in de voeding).

Op lange termijn kan dit leiden tot bloedarmoede, osteoporose, moeheid. Gevolgd door depressie, epilepsie, onvruchtbaarheid, en miskramen...

Vaak zien we een dermatitis herpetiformis ontstaan met jeuk en huiduitslag.

De diagnose wordt gesteld door een arts na afname van een biopt van de dunne darm. Begin nog niet aan een dieet, anders kan de ziekte niet meer vastgesteld worden.

Vraag raad aan je apotheker.

BENU Glutenvrij