Op deze pagina

Waarom moeten we regelmatig peulvruchten eten?

Waarom moeten we regelmatig peulvruchten eten? | BENU
Op deze pagina

We vergeten ze soms, maar peulvruchten, zoals linzen, bonen, erwten en kikkererwten, bieden veel gezondheidsvoordelen. Volgens studies vermindert een kleine dagelijkse inname al het risico op hart- en vaatziekten en "slechte" cholesterol.

We geven u graag enkele goede redenen voor de regelmatige consumptie van peulvruchten.

Peulvruchten en gewichtsbeheersing

Vezelrijke peulvruchten zijn een goede aanvulling bij een dieet, omdat ze weinig calorieën bevatten en een lage glykemische index en een laag vetgehalte hebben. Deze bron van koolhydraten, geeft langzaam zijn energie vrij. Dit draagt bij aan een langer gevoel van verzadiging dankzij hun langzame vertering en geeft tegelijkertijd een voordeel in de strijd tegen diabetes.

Impulsen en de specifieke behoeften van elk individu

Vegetariërs en sporters zijn grote fans van peulvruchten omdat ze een hoog plantaardig eiwitgehalte hebben. Deze eiwitten zijn dus een belangrijke bron van energie. In combinatie met voedingsmiddelen als granen, zaden of dierlijke eiwitten zorgen ze voor een volledige eiwitvoorziening.

Peulvruchten kunnen ook worden gegeten door mensen met glutenintolerantie, omdat ze geen gluten bevatten.

Peulvruchten, diabetes en hart- en vaatziekten

Gezien hun lage glycemische index zou een dagelijkse consumptie van peulvruchten de suikerinname verminderen, een betere beheersing van de bloedsuikerspiegel mogelijk maken en het "slechte" cholesterolgehalte doen dalen.

Deze voordelen zorgen ervoor  dat de bloeddruk daalt, wat dan weer een belangrijke rol speelt bijde beheersing  van  het risico op hart- en vaatziekten.

Zoals hierboven vermeld, zouden peulvruchten ook het risico op diabetes type 2 verminderen.

Peulvruchten en kanker

Veel onderzoekers zijn geïnteresseerd in de gezondheidsvoordelen van peulvruchten. Uit onderzoek is gebleken dat regelmatige consumptie van peulvruchten het risico op lymfeklierkanker, prostaatkanker en, afhankelijk van de studie, borstkanker vermindert.

Peulvruchten en ecologie

Peulvruchten zijn gemakkelijk te telen omdat ze de bodem op natuurlijke wijze bemesten. Deze gewassen stoten minder broeikasgassen uit dan bijvoorbeeld vee.

Peulvruchten zijn dus niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de planeet.

Waar wachten we op om elke dag een kleine portie te eten?

Bronnen:

  1. Ray M-C. (2016). Légumineuses : 4 raisons d’en manger plus. La Nutrition.

  2. Majcher N. (2019). Les bienfaits des légumineuses : l’aliment préféré des végétariens et sportifs. Docteur bonne bouffe.

  3. La consommation de légumineuses peut-elle réduire le risque de cancer ? (2020, 24 juillet). addon.