Mijn kind heeft koorts
Je kan als ouder erg ongerust zijn wanneer je kind koorts heeft, en dat is begrijpelijk. Maar het is niet nodig te panikeren. Enkele kleine handelingen volstaan om je kind met koorts te verzorgen.We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur (rectaal gemeten) hoger is dan 38 graden.
Wat is het?
Je kan als ouder erg ongerust zijn wanneer je kind koorts heeft, en dat is begrijpelijk. Maar het is niet nodig te panikeren. Enkele kleine handelingen volstaan om je kind met koorts te verzorgen.
We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur (rectaal gemeten) hoger is dan 38 graden. Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. Het is dus geen ziekte op zich maar een symptoom van een ziekte. Het is belangrijk de ziekte zelf op te sporen en te behandelen. Waarschijnlijk helpt koorts een infectie te bestrijden. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën namelijk minder goed.
Koorts komt bij jonge kinderen heel frequent voor. In tegenstelling tot volwassenen zal hoge koorts niet altijd betekenen dat het kind ernstig ziek is. Kinderen met koorts hebben vaak een keel- of oorontsteking, een infectie van de luchtwegen, maar het kan ook voorkomen bij het doorbreken van de tandjes.
Een baby heeft nog niet dezelfde weerstand tegen infecties als een volwassene. Koorts zal meestal met andere symptomen optreden (diarree, braken, vlekjes op de huid,...) en het is belangrijk deze symptomen te laten onderzoeken door een arts om de juiste diagnose te kennen.
Koortsstuipen kunnen ontstaan bij het begin van het oplopen van de temperatuur en treden op bij 2 tot 5% van alle kinderen tussen de leeftijd van 6 maanden en 5 jaar. Deze stuipen zien er voor de ouders en de omgeving heel impressionant uit maar zijn in de meeste gevallen ongevaarlijk. Koortsstuipen zullen meer voorkomen bij een heel snelle stijging van de temperatuur, bij kinderen jonger dan 18 maanden en wanneer het kind reeds stuipen heeft gehad op jonge leeftijd. De stuipen starten wanneer de temperatuur boven de 38°C stijgt. Ze veroorzaken geen schade aan de hersenen, brengen de ontwikkeling niet in gevaar en geven geen groter risico op epilepsie op latere leeftijd."
Wat kan ik eraan doen? Wat zijn de behandelingen?
"Aangezien koorts een normale reactie is van je lichaam is het niet altijd nodig de koorts te doen dalen door medicatie. Meet de koorts regelmatig om de temperatuur in het oog te houden en grijp pas in bij een temperatuur van > 38°C. Blijft het kind goed drinken, eten en spelen dan kan het de koorts goed verdragen. Wordt je kind hangerig, heeft het weinig eetlust, slaapt het slecht en huilt het veel dan kan een koortswerend middel soulaas brengen. Kies hiervoor een product op basis van paracetamol. Pas de dosis aan volgens de leeftijd en het lichaamsgewicht van je kind. Ibuprofen of aspirine werken ook koortswerend maar veroorzaken meer bijwerkingen onder andere ter hoogte van de nieren en de huid en mogen in geen geval gebruikt worden bij windpokken.
Laat je kind met koorts alvast voldoende drinken. Dek het niet te warm toe, laat het lichte kledij dragen en behoudt een kamertemperatuur tussen de 18 en 20°C. Fysieke afkoeling zoals een lauw bad of koude compressen zijn niet zinvol en worden afgeraden. Je kan het vergelijken met het openzetten van alle ramen in volle winter. De temperatuur daalt dan wel, maar de verwarming blijft draaien en van zodra men de ramen dicht doet zal de temperatuur erg snel oplopen. Hetzelfde gebeurt bij kinderen. Na het afkoelen in een lauw bad, treedt er een snelle stijging op van de lichaamstemperatuur en is er een hoger risico op het ontwikkelen van koortsstuipen.
Blijf de koorts in de gaten houden en noteer de waarden op een blad. Op die manier kan je arts, tijdens een consultatie, beter de onderliggende oorzaak van de koorts achterhalen.