De weldaden van thee
Thee doet je goed!
Want thee is natuurlijk en supergezond! Of het nu gaat over borstvoeding, slaap of een verkoudheid,... . Kruidenthee met geneeskrachtige planten kan je gezondheid ondersteunen en de kwaal helpen bestrijden.
We zetten de meest gebruikte soorten even op een rijtje.
Groene thee
Wordt geproduceerd door de jonge bladeren van de theeplant onmiddellijk na de oogst te behandelen met stoom. Daardoor wordt de oxidatie van de polyfenolen tegengegaan en blijft de hoeveelheid polyfenolen intact. Het werkt als een krachtig antioxidant en gaat de strijd aan met de vrije radicalen, die verantwoordelijk zijn voor de celveroudering.
Kamille thee
Een goudgele thee met een zoete, aardachtige appelsmaak en aroma. Veel mensen maken hun kamillethee iets zoeter met honing of nectar. Kamille bevat natuurlijke kalmerende eigenschappen die ervoor zorgen dat we zowel geestelijk als lichamelijk kunnen ontspannen. De thee is verzachtend voor de luchtwegen * ondersteunend voor het immuunsysteem*.
Rooibosthee
Wint aan populariteit als lekkere en gezonde drank. In Zuid-Afrika wordt het al eeuwen gedronken. Het is een smakelijk, cafeïnevrij alternatief voor zwarte en groene thee. Het bevat het minder tanninen dan gewone thee en is daardoor minder bitter.
Rooibosthee bevat antioxidanten, vit C, calcium en ijzer. De drank zou volgens de liefhebbers licht ontspannend werken.
Guaranathee
De bes bevat hoge concentraties aan cafeïne en zorgt dus voor een extra energie boost. Guaraná wordt gebruikt als middel om prestaties te verbeteren, zowel geestelijk als fysiek. Er wordt ook wel gezegd dat guaraná na een vermoeiende training het lichaam helpt te zuiveren van melkzuur en op die manier voor meer "energie" zorgt[1]. Guaraná is bovendien een vochtafdrijvend middel.
De zaden van deze klimplant uit het Amazonegebied zouden helpen om het gewicht te reguleren. Eén guaranazaad bevat namelijk twee keer zoveel cafeïne als één koffieboon. Het werkt in op het vetverbrandingsproces, wat bijdraagt aan gewichtsverlies.
Let op:
- Wanneer het middel uitgewerkt is, men zich vermoeid voelt.
- Bij hartproblemen, hoge bloeddruk: hoge dosis cafeïne vermijden.
- Bij gebruik van coumarine derivaten (bloedverdunners): guarana kan het effect versterken.
Bronnen, noten en/of referenties
Hibiscusthee
Heeft een scherpe smaak die op die van veenbessen lijkt. Onderzoek heeft een reeks van gezondheidsvoordelen aan het licht gebracht die verband houden met het drinken van hibiscusthee. Zo blijkt hibiscus goed voor hart en bloedvaten*, kan het bij vermoeidheid worden gedronken* en helpt het om de blaas schoon te houden*.
Lindethee
Werkt rustgevend en kalmerend. De thee is geurig en smaakvol met een zachte, pure smaak. Linde helpt ontspannen en vergemakkelijkt het inslapen.
Oranjeblad
Deze thee is een uitstekend relaxans dat de slaapkwaliteit verbetert. Oranjebladen helpen u om te ontspannen.
Eucalyptusthee
Zeer smaakvol, geurig, fris en kruidig. De bladeren hebben een geneeskrachtige werking en bevatten veel etherische olie. De thee wordt vaak gebruikt bij typische winterkwaaltjes zoals griep en verkoudheden. De Nyungah Aborigines gebruikten de bladeren van alle eucalyptusbomen in het zuidwesten van Australië als medicijn.
Bronnen, noten en/of referenties
- ↑ Omhoog naar:ab (en) Hansen Vivienne, Horsfall John, Noongar Bush Medicine. UWA Publishing, Crawley (2016), pp. 24. ISBN 9781742589060.
Venkelthee
De zaden staan al eeuwenlang bekend als geneeskrachtig. Ze worden op verschillende manieren toegediend. De krachtigste vorm daarvan is de venkelolie, die uit de zaden wordt geperst. Een andere mogelijkheid is het trekken van extracten (bereid als thee) uit de zaden. Venkelzaas bevordert de spijsvertering en vermindert een opgeblazen gevoel veroorzaakt door de vorming van darmgassen, het kan ook helpen bij menstruatiestoornissen. De thee wordt gebruikt om borstvoeding te stimuleren, aangezien de etherische olie die van de zaden wordt gemaakt een grote hoeveelheid anethol (een fyto-oestrogeen) bevat.[1]
Bronnen, noten en/of referenties
- ↑Fennel and anise as estrogenic agents, J. Ethnopharmacology PMID 6999244
- ↑Vivian A. Rich, Cursing the Basil (1998) (Google books)
Lavendelthee
De etherische lavendelolie vermindert stress, helpt spanning af te bouwen en negatieve gedachten te verdrijven. Inwendig kan lavendel worden toegepast als thee en uitwendig in de vorm van aromatherapie. Lavendel heeft een rustgevende en verlichtende werking.[1][2][3] De etherische olie van lavendel kan worden gebruikt als antisepticum.[1]
Bronnen, noten en/of referenties
- ↑ Omhoog naar:ab Diener, H. (1994). Heilpflanzen-Porträt - Lavendel. PTA Heute 8(8): 724–6
- ↑(en) Woelk, H. & Schläfke, S. (2010). A multi-center, double-blind, randomised study of the Lavender oil preparation Silexan in comparison to Lorazepam for generalized anxiety disorder. Phytomedicine 17(2): 94–9. DOI:1016/j.phymed.2009.10.006. PMID 19962288.
- ↑(en) Koulivand, P.H., Khaleghi Ghadiri, M. & Gorji, A. (2013). Lavender and the nervous system. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2013: 681304. DOI:1155/2013/681304. PMID 23573142. Dit is een open access artikel, beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding (CC BY).
Ijzerkruidthee
Deze is ook gekend als verveine of verbena. Het is een verfrissende, geurige thee met een lichte en citroenachtige smaak die al eeuwenlang in Zuid-Frankrijk wordt gebruikt. Oorspronkelijk werd het gebruikt om maagpijn en misselijkheid te kalmeren. De thee bevordert de spijsvertering en heeft relaxerende eigenschappen. Het zou ook ontstekingen verminderen en helpen om de symptomen van allergie te temperen. (anthistaminicum). Verbenabladeren bevatten veel vit C en flavonoïden (antioxidanten).
Saliethee
Draagt bij tot het hormonaal evenwicht van de vrouw. Vermindert sommige symptomen van de menopauze. Sterke saliethee wordt gebruikt om de mond te spoelen en te gorgelen.
Brandnetelthee
Deze tee is rijk aan flavonoïden en minerale zouten, het houdt gewrichten en spieren in goede conditie. De thee wordt gewaardeerd voor zijn remineraliserende eigenschappen en helpt om afvalstoffen te elimineren.
Paardenbloemthee
Stimuleert de afvoer van water en toxines via de nieren. De paardenbloem is bloedzuiverend, urineafdrijvend en laxerend, bevat veel vitamine C en heeft een gunstige uitwerking op de spijsverteringsorganen, lever en nieren.[1]
De wortels en bladeren hebben door de aanwezige bitterstoffen een eetlustopwekkende werking.[2]
Bronnen, noten en/of referenties
- ↑'Verzamel vier seizoenen', Saskia Goosens, uitgeverij: Elmar, 1980. ISBN 9061201977
- ↑ Omhoog naar:ab Furlenmeier, M. (1978). De wonderlijke wereld der geneeskruiden. Antwerpen/Amsterdam: Uitgeverij C. de Vries-Brouwers p.v.b.a. ISBN 90-6174-143-2
*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.