Op deze pagina

Atopisch eczeem bij kinderen: hoe verzorg ik de huid van mijn baby?

BENU Atopisch eczeem bij kinderen: hoe verzorg ik de huid van mijn baby? Eczéma atopique chez l'enfant : comment soigner la peau de bébé ?
Op deze pagina

Atopisch eczeem is een chronische huidaandoening die 1 kind op 5 treft(1). De getroffen kinderen kampen met symptomen zoals jeuk, roodheid en schilfers ... De huid is duidelijk gedehydrateerd, droog en ruw. Gelukkig bestaan er oplossingen om deze symptomen te verlichten en onze kleintjes een betere levenskwaliteit te geven.

Wat is de oorzaak van atopisch eczeem?

Atopie is een erfelijke ontstekingsreactie van de huid. Een kind heeft immers 40% tot 50% meer kans om atopische dermatitis te ontwikkelen wanneer één van de ouders ook atopisch is, en zelfs 50% tot 80% wanneer het om beide ouders gaat. Ook andere factoren kunnen aan de basis liggen van het ontstaan, zoals vervuiling en ... overdreven hygiëne!

Welke verzorging kiezen?

Enkele eenvoudige handelingen kunnen de symptomen gerelateerd aan atopie al verlichten.

Een aangepast dagelijks verzorgingsritueel is onmisbaar. Er wordt best geopteerd voor een wasgel of een wasolie, speciaal ontwikkeld voor de huid met neiging tot atopie, voor het badje en een emolliërend verzorgingsproduct om te hydrateren. Deze emolliërende verzorgingsproducten hebben een speciale samenstelling voor de droge huid met neiging tot atopie en zijn verkrijgbaar in de vorm van een crème om elke dag aan te brengen op de huid van uw kindje. Ze bevatten niet alleen alle ingrediënten van een doeltreffende hydraterende crème, maar ook lipiden. Hun werking is in de eerste plaats gericht op een herstel van de huidbarrière. Dat houdt in dat ze de huid hydrateren én herlipideren, dus de nodige vetten (of lipiden) aanreiken om de beschermlaag of hydrolipidenlaag op te bouwen die bij pasgeborenen dunner is dan bij volwassenen.

Emolliërende verzorgingsproducten

Waarom de voorkeur geven aan emolliërende verzorgingsproducten die speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld?

Tot de leeftijd van drie jaar is de babyhuid bijzonder gevoelig voor agressies van buitenaf. Baby’s hebben in het algemeen een dunnere huid dan volwassenen, die bovendien sneller gedehydrateerd raakt. Ook de beschermende functie van de huidbarrière werkt nog niet optimaal. Bij een kind met atopisch eczeem is de huid nog kwetsbaarder en dus vatbaarder voor agressies. Daarom wordt voor het herstel en de versterking van de huidbarrière en een betere bescherming van de huid aangeraden om producten te gebruiken die speciaal voor kinderen zijn samengesteld met actieve bestanddelen met krachtige herlipiderende eigenschappen en toch een extreem hoge tolerantie vanaf de geboorte.

Wist u dit? Het gebruik van emolliëntia vanaf de geboorte bij pasgeborenen met een familiale voorgeschiedenis kan het risico op het ontstaan van atopische dermatitis met 33% tot 55% verminderen(2).

De Stelatopia-verzorgingsproducten van Mustela

Mustela biedt een volledig gamma verzorgingsproducten zonder parfum, aangepast aan de behoeften van de huid met neiging tot atopie. Dit gamma is getest onder dermatologisch en pediatrisch toezicht en staat al vanaf de geboorte garant voor hoge tolerantie en veiligheid (ook bij baby’s die net de neonatologie hebben verlaten).

Stelatopia+: De nieuwe generatie van de emolliërende crème anti-jeuk, BIO gecertificeerd.

De Stelatopia+ herlipiderende crème anti-jeuk voor gezicht en lichaam versterkt en herstelt het evenwicht van de huidbarrière om de natuurlijke weerstand van een zeer droge tot atopische huid te herstellen. Hydrateert onmiddellijk en langdurig.

De Stelatopia+ herlipiderende crème bevat 99% ingrediënten van natuurlijke oorsprong. De overige 1% zorgt niet alleen voor een aangenaam gebruik en een langdurig behoud van de formule, maar staat ook garant voor de doeltreffendheid en zachtheid van de formule. Zonder parfum en vegan(3).

  1. Isaac Steering Committee. (1998). Worldwide variation in prevalence of symptoms of asthma. The Lancet, 351, 1225-1235.

  2. Eric L. Simpson, Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention, UK, 2014. Kenta Horimukai, Application of moisturizer to neonates prevents development of atopic dermatitis, Japan, 2014.

  3. Zonder ingrediënten van dierlijke oorsprong.

BENU Mustela