PCR-test, antigeentest, sneltest, COVID-zelftest... Wat zijn nu juist de verschillen?
Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om een COVID-test af te leggen. Naast de PCR-test, die "de standaard" blijft in de strijd tegen COVID-19, zijn er tegenwoordig ook andere tests beschikbaar. Maar wat zijn nu juist de verschillen tussen deze testen? Zijn ze allemaal hetzelfde? Zijn ze betrouwbaar?
In de neus, in het bloed of in het speeksel?
Een monster kan op verschillende manieren worden genomen:
- nasofaryngeale swab: een swab (wattenstaafje) wordt ingebracht aan de achterkant van de neus (tot 15 cm).
- neusuitstrijkje: het uitstrijkje wordt in de neus gebracht (tot maximaal 4 cm voor een diep neusuitstrijkje, tot 2 cm voor een gewoon neusuitstrijkje).
- orofaryngeaal uitstrijkje: het uitstrijkje wordt achteraan in de keel ingebracht.
- speekseltest: het speeksel wordt opgevangen in een buisje.
- bloedafname: dit gebeurt door een arts of verpleegkundige (bloedafname) die in het laboratorium wordt geanalyseerd of via een druppeltje bloed uit de vingertoppen.
Naso- en orofaryngeale uitstrijkjes mogen alleen worden uitgevoerd door een professional uit de gezondheidszorg.
Wat te doen met het monster? Wat zijn de verschillende testen?
Er zijn verschillende manieren om het verzamelde monster te analyseren, afhankelijk van wat u wilt weten; als u drager bent van het virus (virologische tests) of als u antistoffen tegen het virus heeft ontwikkeld (serologische tests).
Virologische testen: deze worden gebruikt om te achterhalen of je op dit moment besmet bent en dus drager bent van het virus.
- PCR-test: alleen uitgevoerd in het laboratorium, het detecteert het genetische materiaal van het virus, maw zijn RNA.
- Antigeentest: kan worden uitgevoerd door een professional uit de gezondheidszorg (het wordt dan een sneltest genoemd) of door uzelf via een zelftest. Deze maakt het mogelijk om bepaalde specifieke eiwitten van het virus op te sporen.
Serologische tests: deze tonen de aanwezigheid aan van antilichamen tegen het virus die u hebt aangemaakt om het te bestrijden of na toediening van het vaccin.
Zijn ze allemaal even betrouwbaar?
De betrouwbaarheid is niet dezelfde, afhankelijk van de gekozen test. De meest betrouwbare is de PCR-test met een nasofaryngeale uitstrijkje.
Andere antigene tests (sneltest en zelftests) kunnen er soms op wijzen dat u besmet bent met het virus terwijl dat niet het geval is. Dit wordt een vals-positief resultaat genoemd.
Of, omgekeerd, onthullen dat je geen drager bent van het virus terwijl je dat wel bent. Dit wordt dan een vals-negatief resultaat genoemd.
Bewaar een zelftest altijd bij kamertemperatuur en op een donkere plaats, beschermd tegen licht. Lees altijd de instructies zorgvuldig door voordat u ermee aan de slag gaat en vraag uw apotheker om advies. Wees voorzichtig, neem contact op met uw arts als u symptomen heeft. Een zelftest is in dit geval niet aangewezen.
Blijf genieten van je vrijheid
Om jezelf en anderen te beschermen is het belangrijk om de maatregelen te blijven volgen:
- blijf ventileren
- houd afstand (1,5 m)
- draag uw masker
- zorg voor handhygiëne
- plan zoveel mogelijk buitenactiviteiten
Wil je een reis plannen of toegang krijgen tot een evenement waarvoor een COVID-test vereist is? Controleer dan altijd het type test die noodzakelijk is. Contacteer één van onze 105 apotheken voor meer informatie. Aarzel niet om een afspraak te maken!
We verwijzen je ook graag door naar deze site van de overheid waar heel veel informatie terug te vinden is wat betreft reizen en info over welke tests noodzakelijk zijn.